Quote

Τι κάνεις με τον ελεύθερο χρόνο σου;

Η γάτα κοιμάται...!

Σήμερα που είναι Κυριακή μπορούμε να φιλοσοφίσουμε σε κάτι σχετικό που είχε πει ο Σωκράτης: «Τo σπουδαιότερο απόκτημα είναι οι ελεύθερες ώρες». Συμφωνώ απόλυτα αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό δεν είναι πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις αλλά τι κάνεις με αυτό που έχεις, όσο κι αν έχεις. Ξοδεύεις το χρόνο σου σε ανούσια πράγματα ή τον επενδύεις σε πράγματα που έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου και στο μέλλον σου; Αφιερώνεις αρκετό χρόνο για να ξεκουραστείς αληθινά και να δώσεις στο σώμα σου το χρόνο που χρειάζονται για να ανακτήσει τις δυνάμεις του; Χάνεις το χρόνο σου σε ασχολίες που δε σου προφέρουν τίποτα ή τον αξιοποιείς για να δημιουργήσεις κάτι και να ωφελήσεις τους ανθρώπους γύρω σου;

Αν ξοδεύεις το χρόνο σου σε ανούσια πράγματα όπως ατέλειωτες ώρες τηλεόραση, διάβασμα εφημερίδα από την αρχή ως το τέλος, ασταμάτητο chat στο internet, καφέ “the Greek Style” και χαζομπλαμπλα για πράγματα που δεν έχουν κανένα άμεσο όφελος για σένα ή τους γύρω σου, τότε όσο ελεύθερο χρόνο και αν έχεις, είναι σαν να μην έχεις καθόλου! Αν όμως από την άλλη επενδύεις τον ελεύθερο χρόνο σου σε παραγωγικές ασχολίες που σε γεμίζουν ευτυχία, σε ουσιαστικές συζητήσεις με θετικούς ανθρώπους, μαθαίνοντας νέα πράγματα και δημιουργώντας πράγματα που έχουν ουσία, τότε ακόμα και λίγο χρόνο να έχεις, μπορείς να κάνεις πολλά.

Όταν έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο τον εκτιμάς πολύ περισσότερο και τον αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο. Στο στρατό έμαθα να εκμεταλλεύομαι κάθε λεπτό ελεύθερου χρόνου και έτσι κατάφερα σε 10 μήνες θητείας να διαβάσω 37 βιβλία, να γράψω τη Μαγειρική Οικονομία και τη Μηλοσοφία (θα εκδοθεί σύντομα) αλλά και να τελειώσω το πρόγραμμα σπουδών Psychology Management στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν τα λέω αυτά για να μου πείτε μπράβο. Τα λέω σαν παράδειγμα για το τι είναι δυνατό να κάνει οποισδήποτε αποφασίσει τις προτεραιότητες και τους στόχους του.

Εσύ τι κάνεις με τον ελεύθερο χρόνο σου; Αν δεν έχεις αρκετό, πρώτα δες πως μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα αυτό που έχεις και μετά ασχολήσου με το πως θα έχεις περισσότερο. Κατά ένα περίεργο τρόπο οι άνθρωποι που φαίνονται να είναι οι πιο απασχολημένοι και που καταφέρνουν να πετύχουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα, φαίνεται να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για αυτά που αγαπούν. Εσύ θες να έχεις άπλετο χρόνο που θα σκοτώνεις άσκοπα ή να έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο που θα αξιοποιείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα πολύ απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να αξιοποιήσεις καλύτερα το χρόνο σου είναι να φτιάχνεις πρόγραμμα της ημέρα σου από την προηγούμενη ημέρα και κάθε βράδυ να αξιολογείς το κατά πόσο το τήρησες και το κατά πόσο αξιοποίησες κατάλληλα το χρόνο σου. Μην ξεχάσεις στο πρόγραμμα αυτό να βάλεις και ώρα για σένα. ώρα για να χαλαρώσεις, να σκεφτείς, να διαβάσεις και χρόνο για να περάσεις με τα σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου. Να θυμάσαι: ο χρόνος πίσω δε γυρίζει. Αν φύγει έφυγε. Μην τον πετάς στα σκουπίδια. Είναι ότι πιο πολύτιμο έχεις!

ΕυτύχηςΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

2 comments

  1. Η αλήθεια είναι πως δεν αξιολογώ σωστά το χρόνο μου και προσπαθώ να βρω πιο ουσιαστικά πράγματα να κάνω, πράγματα που με γεμίζουν…

    • Αυτό είναι το σημαντικό,
      Να αντικαθιστούμε πράγματα που δεν μας προσφέρουν κάτι αξιόλογο, με πράγματα που μα γεμίζουν! Καλή δύναμη Αργυρώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*