Quote

Μουσική στην Κουζίνα

Καλοκαίρι. Σε κάποιο στενό της Αθήνας έχει παρκάρει ένα αγροτικό με την καρότσια γεμάτη καρπούζια. Μια νοικοκυρά πλησιάζει και τα κοιτάει ερευνητικά. Σκύβει και βάζει το αυτί της δίπλα σε ένα γυαλιστερό, σκουροπράσινο καρπούζι και το χτυπάει με τους κόμπους των δαχτύλων.  Τακ Τακ Τακ

Ο πλανόδιος μανάβης συμπληρώνει χτυπώντας κι αυτός δύο καρπούζια ταυτόχρονα ακολουθώντας τον αρχικό ρυθμό. Ο γιος του μανάβη βγαίνει από το κάθισμα του συνοδηγού και αρχίζει να χτυπάει την ζυγαριά σαν πιατίνια από ντραμς. Όλη η γειτονιά βγάνει στα μπαλκόνια και παρακολουθεί την αυτοσχέδια μπάντα, χειροκροτώντας με ενθουσιασμό.

Τον Φεβρουάριο του 1998 ιδρύθηκε στην Βιέννη η Vegetable Orchestra. Η ομάδα της αποτελείται από 10 μουσικούς, έναν Σεφ και έναν τεχνικό ήχου και χρησιμοποιούν αποκλειστικά όργανα φτιαγμένα από λαχανικά. Φλάουτο από καρότο, μπάσο από κολοκύθα, βιολί από πράσο, μπόνγκος από σέλινο και μικρόφωνο από αγγούρι, δημιουργώντας μιας μοναδικής αισθητικής πρωτοποριακούς ήχους ισορροπημένους με ηλεκτρονική μουσική σε ρυθμούς Free Jazz, Noise, Dub, Clicks?n?Cuts. Κάθε συναυλία τους είναι μια πλήρης οπτικοακουστική γευστική εμπειρία για το κοινό, στο οποίο προσφέρεται ζεστή σούπα λαχανικών.

Οι Stomp από την άλλη έχουν γίνει διάσημοι σε όλο τον κόσμο για τις μοναδικές παραστάσεις που δίνουν χρησιμοποιώντας σαν όργανα παλιά, άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, τα οποία θέτουν στην υπηρεσία μιας ιδιαίτερης θεατρικής λογικής. Τενεκέδες, κατσαρόλες, κουβάδες, βαρέλια, σκεύη μαγειρικής, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα, παλιοσίδερα ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το show των STOMP είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας και πρόκειται για μια από τις πιο ευφάνταστες ιδέες στον χώρο των μουσικών τεχνών. Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1991 στο Brighton, από τους Βρετανούς Luke Cresswell και Steve McNicholas, κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία.

Στην Ελλάδα πάλι μια πρωτοποριακή ιδέα της εταιρίας Fissler με συνοδεύει στις ζωντανές εμφανίσεις μου με τα Fissler Drums. Ένα κανονικό συγκρότημα Drums που αντί να αποτελείται από τύμπανα αποτελείται από κατσαρόλες της εταιρίας, γυρισμένες ανάποδα και οι οποίες σύμφωνα με το μέγεθος και την επιφάνειά τους βγάζουν τον ανάλογο ήχο. Όταν χρησιμοπείς και την κατάλληλη μπαγκέτα για να παίξεις, οπ ήχος είναι ανεπανάληπτος!

Οι ήχοι που παράγονται από την κρούση φρούτων και λαχανικών, οι νότες από ένα κρυστάλλινο σερβίτσιο, η μελωδία μιας παλιά τσίγκινης κατσαρόλας ή μιας σύγχρονης χύτρας ταχύτητας, κουνώντας μαράκες με ρύζι, ή αναποδογυρίζοντας τα γεμάτα φακές rainstick επιβεβαιώνουν ένα και μόνο γεγονός. Η κουζίνα είναι πάντα γεμάτη μουσική.Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*