Quote

Πως έμαθα να τραγουδώ με Karaoke

KaraokeΘα πω δύο λόγια για την προσωπική μου ιστορία με το τραγούδι. Οι πρώτες μου τραγουδιστικές εμπειρίες ήταν στους προσκόπους. Στις εκδρομές και τις κατασκηνώσεις τραγουδούσαμε γύρω από την πυρά. Αυτές οι εμπειρίες είναι από τις πιο έντονες και όμορφες αναμνήσεις της ζωής μου. Εκείνη την εποχή δε θα έλεγα ότι είχα και ιδιαιτέρες ικανότητες με το τραγούδι αλλά συνεχώς βελτιωνόμουν. Θυμάμαι πολλές φορές που μου λέγανε να μην ουρλιάζω!… Ευτυχώς αυτό δε με επηρέασε πολύ και δεν το έβαλα κάτω.

Με το τραγούδι «πορώθηκα» ως έφηβος. Το είχα ψώνιο να μάθω να τραγουδάω και αυτό που με βοήθησε όσο τίποτα άλλο ήταν το Karaoke. Σε αυτό χρωστάω το ότι έμαθα όσο έμαθα να τραγουδάω! Είχα κατεβάσει ένα πρόγραμμα Karaoke από το Ίντερνετ και τραγουδούσα στον υπολογιστή με τις ώρες. Έβλεπα τα λόγια στην οθόνη, έπαιζε η μουσική και εγώ τραγουδούσα. Μπορεί και 2-3 ώρες την ημέρα. Οι γονείς μου είχαν βαρεθεί να με ακούν αλλά ήταν πολύ υπομονετικοί και υποστηρικτικοί. Οι γείτονες μερικές φορές δεν ήταν.. κυρίως αργά το βράδυ..! Το αστείο είναι ότι ηχογραφούσα τον εαυτό μου να τραγουδάει? Κάποια μέρα αξίζει να ακούσεις εκείνες τις ηχογραφήσεις για να δεις κυριολεκτικά από πού ξεκίνησα.. 😉

Όταν πήγα στην Αγγλία φοιτητής ανακάλυψα ότι τις βραδιές Karaoke στα μπαρ. Φανταστικό! Κάθε Τρίτη είχα γίνει θαμώνας στην Karaoke βραδιά του Πανεπιστημίου. Κάθε εβδομάδα θα έλεγα 2-3 τραγούδια, τα οποία έκανα και πρόβα από πριν. Με είχαν μάθει όλοι και ενώ σε γενικές γραμμές τραγουδούσα καλά, δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν πήρα ούτε μισό χειροκρότημα.

Το Karaoke με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση πάνω στη σκηνή. Με βοήθησε να έχω άνεση με τον κόσμο και να ελέγχω το άγχος που όλοι νιώθουμε όταν έχουμε πολλά μάτια καρφωμένα πάνω μας. Έμαθα να χειρίζομαι την απόρριψη και να χρησιμοποιώ τις αποτυχίες μου σαν χρήσιμες εμπειρίες και ευκαιρίες βελτίωσης.

Μετά τον πρώτο χρόνο στην Αγγλία άρχιζα να παίζω και με το συγκρότημα μας τους Overdraft αρκετές συναυλίες. Τότε ήταν που κατάφερα να αποκτήσω ακόμα περισσότερη άνεση. Παίζαμε Αγγλόφωνο Ska-Punk-Rock και το κοινό ήταν συνήθως δύσκολο και απαιτητικό. Βγάλαμε και ένα δίσκο από τον οποίο έχουν περισσέψει κάποια ελάχιστα αντίτυπα. Έχει μερικά αξιόλογα τραγούδια και το 16σέλιδο βιβλιαράκι έχει μερικές τέλειες φωτογραφίες από εκείνη την εποχή.

Στην Αγγλία ξεκίνησα και μερικά μαθήματα τραγουδιού τα οποία συνέχισα πιο εντατικά όταν επέστρεψα Ελλάδα το 2003. Παράλληλα τραγουδούσα σε Ελληνόφωνα ποπ-ροκ συγκροτήματα και έκανα πολλές ηχογραφήσεις. Αυτό που με βοήθησε πολύ στο τραγούδι ήταν τα μαθήματα θεάτρου, ορθοφωνίας και αγωγής του λόγου που παρακολούθησα. Τώρα πια δεν περνάει μέρα που δε θα τραγουδήσω. Είτε με την κιθάρα, είτε με το πιάνο, είτε συνοδεύοντας τα τραγούδια που ακούω. Με κάποιον τρόπο θα τραγουδήσω. Στο μπάνιο πάντα τραγουδάω και το πρωί κάνω έχω ένα πρόγραμμα ασκήσεων που κάνω. Νομίζω πως η φωνή είναι σαν μυς. Αν τη γυμνάζεις, τη διατηρείς σε καλή κατάσταση.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να σου δώσω θάρρος και ιδέες. Πιστεύω πως αν το θες πραγματικά, θα μάθεις να τραγουδάς. Όλοι έχουμε γεννηθεί με έμφυτη την ικανότητα να τραγουδάμε. Οι φωνητικές χορδές με τις οποίες ερχόμαστε στον κόσμο είναι σχεδιασμένες για να παράγουν μελωδία. Αφού μπόρεσα και εγώ να μάθω να μάθω να τραγουδώ, σίγουρα μπορείς και εσύ. Βρες ένα πρόγραμμα karaoke, τραγούδα στο μπάνιο, κάνε μαθήματα, απλά καν ?το! Αν θέλεις, μπορείς! Ελπίζω σύντομα να τραγουδήσουμε μαζί.

Ορίστε μερικά προγράμματα Karaoke και Online μαθήματα τραγουδιού:

Singing Superstar – The Advanced Karaoke Player for your PC

Singorama – Essential Guide To Singing

PitchPerfector Trains you to Sing on Pitch in 10 minutes!

Singing Lessons – Voice Lessons Online

Διάβασε κι άλλα μουσικά άρθρα εδώΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*