Quote

Τρόφιμα

Κοτόπουλο: tips και πληροφορίες που θέλεις να μάθεις

Το κοτόπουλο είναι από τα πιο άπαχα κρέατα που μπορείς να επιλέξεις. Είναι ιδανικό για δίαιτα και δεν είναι καθόλου “βαρύ” στη γεύση. Το συγκεκριμένο λευκό κρέας είναι αυτό που προτιμούν να καταναλώνουν οι περισσότεροι ακόμη και αν δεν αγαπούν ιδιαίτερα το κρέας μιας και είναι από τα πιο ήπια σε γεύση κρέατα. Σήμερα θα …

Τι δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο

Στο ψυγείο βάζουμε κάποια πράγματα που ίσως ποτέ κανείς δεν μας είπε ότι δεν πρέπει να βάζουμε. Ας μάθουμε λοιπόν ποια είναι αυτά και για ποιο λόγο δεν πρέπει να τα βάζουμε εκεί. Ζεστό φαγητό: Από τα μεγαλύτερα “λάθη του ψυγείου”. Μια μεγάλη ποσότητα ζεστού φαγητού μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία τους ψυγείου σε επικίνδυνο και …

Ταραμάς, η τέλεια λύση στην νηστεία (και όχι μόνο)

Ο ταραμάς είναι μια επιλογή που κάνουμε συχνότερα κατά την περίοδο της νηστείας. Όχι πως δεν μας αρέσει αλλά νομίζω πως έχουμε συνδέσει απόλυτα την νηστεία με τον ταραμά και δεν μπορούμε να τον καταναλώσουμε άλλη περίοδο. Ο ταραμάς είναι τα γνωστά σε όλους μας, αυγά ψαριού. Τα αυγά του μπακαλιάρου είναι ο λεγόμενος ταραμάς. …

Μάθε τα πάντα για την σοκολάτα

Την σοκολάτα την αγαπάμε. Γλυκαίνει κάθε μας στιγμή και  νοστιμίζει κάθε γλυκό μας. Είναι η αγάπη μικρών και μεγάλων και πολύ δύσκολα μπορούμε να της πούμε όχι. Βέβαια η σοκολάτα σε μεγάλες ποσότητες δεν κάνει καλό όπως όλα τα τα πράγματα. Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για τον μεγαλύτερο πειρασμό του πλανήτη που χρησιμοποιείται κατά βάση …

Η διατροφική αξία του αυγού

Τα αυγά είναι από τα πιο χρήσιμα υλικά της κουζίνας. Χρησιμοποιούνται σε γλυκές και αλμυρές συνταγές και ολοκληρώνουν την γεύση του κάθε πιάτου, είτε φαίνονται είτε όχι. Οι ιδιότητές που έχουν πολλές…φυλακίζουν τον  αέρα, πήζουν το μείγμα, ενεργούν σαν γαλακτωματοποιητές και τόσες άλλες. Εκτός από την ωραία γεύση προσφέρουν και καταπληκτικές ιδιότητες σε όποιον τα …

Το υπερδυναμωτικό σπανάκι και οι ιδιότητές του

Το σπανάκι είναι το μυστικό του αγαπημένου μας ήρωα ΠΟΠΑΥ. Ο συμπαθής ναυτικός έτρωγε το σπανάκι και έπαιρνε δυνάμεις και μπορούμε με ευκολία να πούμε πως το συγκεκριμένο καρτούν αναδείκνυε μια διατροφική αλήθεια που ξεχνάμε πολύ. Το σπανάκι είναι μια τροφή γεμάτη από μοναδικές ιδιότητες που ωφελούν και ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η …

Μέλι: ευεργετικές ιδιότητες, θρεπτική αξία, πληροφορίες, συνταγές.

Το μέλι είναι μια μοναδική γλυκαντική ουσία της φύσης. Είναι υγιεινό, θρεπτικό και πάνω από όλα φυσικό. Το μέλι περιέχει κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και δεκάδες φυσικά στοιχεία όπως βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα και άλλα. Το μέλι είναι μια εκπληκτική πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό μας και γι΄ αυτό δεν …

Τα πάντα για την κολοκύθα

Η κολοκύθα έχει μοναδικά οφέλη στην υγεία και εξαιρετική διατροφική αξία για αυτό αξίζει να την εντάξουμε περισσότερο στην διατροφή μας. Το φθινοπωρινό λαχανικό είναι “χρήσιμο” είτε μιλάμε για την σάρκα, είτε για τους σπόρους της. Οι βιταμίνες που περιέχει πολλές και οι τρόποι μαγειρέματος άλλοι τόσοι. Πάμε να δούμε κάποια βασικά πράγματα για την …

Τα πάντα για το χαλούμι

Το χαλούμι είναι το εξαιρετικό, ημίσκληρο κυπριακό τυρί που όλοι αγαπάμε και μπορεί γευστικά να το εκτιμάμε, όμως σίγουρα δεν το επιλέγουμε τόσο συχνά όσο του αξίζει. Το χαλούμι είναι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και ενίοτε από αγελαδινό (περισσότερο τα βιομηχανικά). Το συγκεκριμένο τυρί είναι ένας πραγματικός θησαυρός καθώς κατέχει εξέχουσα θέση στο κυπριακό …

Καρότο: οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες

Το καρότο είναι ιδιαιτέρως γνωστό για την καροτίνη και τις “μαυριστικές” του ιδιότητες που λατρεύουν οι γυναίκες. Το καρότο είναι επίσης ένα λαχανικό που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και που δεν έχει εκτιμηθεί όσο πραγματικά του αξίζει. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτά τα πορτοκαλί δώρα υγείας είναι από τα αγαπημένα λαχανικά των παιδιών …

Μήλο: Πολλαπλά οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο

“Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” λέει ο λαός και δεν έχει άδικο. “Ένα μήλο αρκεί για να κάνει την αρχή” θα συνεχίσω εγώ επιβεβαιώνοντας πως το μήλο πραγματικά μπορεί να είναι το ξεκίνημα μιας καλή διατροφής, μιας πιο υγιής ζωής αλλά και βοήθημα απώλειας κιλών. Το συγκεκριμένο φρούτο έχοντας αμέτρητες θρεπτικές …

Φυτικό τυρί Viotros με γεύση τσένταρ

Τα φυτικά τυριά Viotros είναι μια νέα δοκιμή μου. Επέλεξα να τα δοκιμάσω καθώς μου κίνησε το ενδιαφέρον η ποικιλία τους και το γεγονός ότι είναι ελληνικά. Φτιάχνονται στην Δράμα και είναι 100% ελληνικό προϊόν που κατά τη γνώμη μου έχει όλα τα φόντα για να κάνει διεθνή καριέρα! Ως πρώτο προιόν δοκιμής επέλεξα το …

Εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις τα κάστανα (ολόκληρα και μισά)

Τα κάστανα και το καθάρισμά τους είναι μια δύσκολη διαδικασία για πολλούς. Αν θέλουμε να έχουμε γρήγορο και αποτελεσματικό καθάρισμα στα βρασμένα μας κάστανα πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα: Αν θέλουμε ολόκληρα τα κάστανα: 1.Με ένα μαχαίρι -παπαγαλάκι- κάνουμε ένα σταυρό κάτω από κάθε κάστανο 2.Βράζουμε για 25-30 λεπτά σε αλατισμένο νερό 3.Βγάζουμε τα …

Η ιστορία της κρεπας

Κρέπα! Αγαπημένο έδεσμα όλων μας. Μπορούμε να την φάμε αλμυρή ή γλυκιά και με κάθε πιθανό συνδυασμό. Η Γαλλία θεωρείται η χώρα δημιουργίας της. Υπάρχουν φημολογίες ότι η κρέπα μπορεί να προέρχεται και από την ρωμαϊκή εποχή όμως εμείς σήμερα θα αναλύσουμε περισσότερο την πρώτη εκδοχή. Η “γαλλική” ιστορία της κρέπας είναι η ακόλουθη. Η …

Το ορυκτό Αλάτι Ιμαλαΐων και οι ιδιότητές του – Saltic

To ορυκτό αλάτι Αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν καθώς αντιστρέφει τα όσα ξέρουμε έως τώρα για το αλάτι και ιδιαίτερα αυτό της θάλασσας. To αλάτι αυτό, είναι καλό για όλους και μάλιστα αντί να ανεβάζει την πίεση την ρίχνει. Φέτος το επιλέγουμε για να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά και στην εκπομπή μας “Ταξίδι στις γεύσεις“. Το …

Πέννες φτιαγμένες από αλεύρι ζέας με κόκκινη σάλτσα (Harmonian)

Το ζυμαρικό είναι ένα προϊόν που λίγο πολύ όλοι τρώμε. Είναι κάποιοι που το αγαπούν πολλοί και άλλοι που απλώς το ανέχονται. Όταν μιλάς για μακαρόνια και ζυμαρικά κυρίως μιλάς για ζυμαρικά φτιαγμένα με λευκό ή ολικής άλεσης αλεύρι. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ζυμαρικά με αλεύρι ζέας. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει και στο harmonian.cc τα ζυμαρικά …

Σε κάθε πόλη και μια λιχουδιαστή γωνιά! Mulhouse

H Mulhouse είναι μια Γαλλική πόλη στα όρια Γαλλίας κοντά στα Ελβετικά και Γερμανικά σύνορα. Σε αυτή την πόλη περάσαμε όμορφα και σύντομα θα σας αναρτήσω και travel post στο οποίο θα σας εξηγώ πως περάσαμε αλλά για σήμερα σας έχω ένα post γεμάτο λιχουδιές και νοστιμιές που πετύχαμε σε μια από τις πιο κεντρικές …

Top Τροφές για την Νηστεία!

Αν νηστεύεις ή είσαι χορτοφάγος μπορείς να βασίσεις την διατροφή σου σε κάποιες τροφές που εκτός από γευστική ποικιλία θα σε βοηθήσουν να καλύψεις και όλες σου τις διατροφικές ανάγκες. Πάμε να δούμε τις πιο ενδιαφέρουσες και κορυφαίες νηστίσιμες τροφές. Ταχίνι: Το ταχίνι είναι μια μοναδική τροφή, που όπως γνωρίζεις παράγεται από το σουσάμι. Περιέχει …

Μια σουπίτσα ότι πρέπει για το κρύο!

Σουπίτσα ζεστή! ότι πρέπει για να ζεστάνουμε το κοκκαλάκι μας. Τι καλύτερο το χειμώνα από μία ζεστή σούπα πο μας ζεστένει απολαυστικά εκ των έσω. Ως ορεκτικό ή κύριο πιάτο, κρύα ή ζεστή, διαυγής, θολή, αραιή, πηχτή με κομμάτια ή χωρίς, μία σουπίτσα μπορεί να χορτάσει τον κάθε πεινασμένο και να ενθουσιάσει ακόμα και τον …

Μαγειρική Οικονομία: Πώς να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας

Το να φτιάξεις μόνος σου σάλτσα ντομάτας στο σπίτι σου είναι μια μπελίδικη υπόθεση και μόνο για όσους έχουν πάθος με το φαγητό. Αν θέλεις να επιλέγεις εσύ τι σάλτσα θα τρως όλο το χρόνο και να έχεις πάντα στο ντουλάπι σου χωρίς να εξαρτάσαι από τα σούπερ μάρκετ δεν έχεις παρά να “σπαταλήσεις” λίγο …

Απλές ιδέες για Καλοκαιρινή Ψαροφαγία!

Το καλοκαίρι οι Έλληνες εκτός από περισσότερα παγωτά τρώμε και περισσότερα ψάρια. Η ψαροφαγία είναι επί το πλείστον καλοκαιρινό σπορ, αν και προσωπικά δεν βρίσκω λόγο για να μην τρώμε ολόκληρο τον χρόνο σε σταθερή βάση, 2 ή και 3 φορές την εβδομάδα. Διαβάστε μερικές ιδέες για Καλοκαιρινή Ψαροφαγία.

Πορτοκάλι

Το ελληνικό πορτοκάλι είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας. Οι εταιρίες του εξωτερικού το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση καθώς περιέχει ελάχιστα υπολείμματα φυτοφάρμακων. Το περιβάλλον της χώρας μας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και δεν χρειάζονται πολλά χημικά για ανάπτυξη και συντήρηση των δέντρων. Μόνο το 2011 εξήχθησαν στις ξένες …

Δέκα και μία Ρυζοϊστορίες! Πληροφορίες για Ρύζι

Το ρύζι είναι το πιο διάσημο δημητριακό του κόσμου, μετά το στάρι και το καλαμπόκι. Διάβασε μερικές πληροφορίες για την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής καθώς και τους πιο απλούς τρόπους για να το μαγειρέψεις.

Αγαπάω Ροδάκινο

Τα ροδάκινα είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά trademark του ελληνικού καλοκαιριού! Μικροί χνουδωτοί ήλιοι που προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό μας και αποτελούν βιοτικό καύσιμο για την χώρα μας. Εσείς πόσα γνωρίζετε για τα ροδάκινα;

Αγαπάω Καρπούζι!!!

Ξεκίνησα να γράψω ένα άρθρο για το καλοκαίρι και κατέληξα να γράφω για το καρπούζι! Δεν είναι παράξενο, αφού οι δυο αυτές λέξεις είναι σχεδόν ταυτόσημες.. Και έτσι, θα σας πω διάφορες καρπουζοιστορίες, για να έχετε να διηγείστε στην παρέα, τα βαρετά απογεύματα της καλοκαιρινής ραστώνης.. Φανταστείτε ένα βαθύ πιάτο, γεμάτο κόκκινο καρπούζι, ακουμπισμένο στο τραπέζι της βεράντας, δίπλα …

Ντομάτα ~ Συντήρηση, Σάλτσα και Αποξήρανση

Oι ντομάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά που καταναλώνουμε ωμή ή μαγειρεμένη με πάρα πολλούς τρόπους. Όταν είναι η εποχή τους δηλαδή από Απρίλιο-Μάιο μέχρι αρχές Φθινοπώρου, οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές και η ποιότητα ασύγκριτη σε σχέση με τις χειμωνιάτικες ντομάτες. Συνεπώς μία έξυπνη συμβουλή μαγειρικής Οικονομίας είναι να αγοράσεις μεγάλες ποσότητες σε οικονομική τιμή και να τις αποθηκεύσεις σωστά, φτιάχνοντας σάλτσα ή αποξηραίνοντας τες στον ήλιο ή τον φούρνο.

Its ΦΡΑΟΥΛΑ TIME!

Εδώ και λίγες μέρες έχουμε μπει επισήμως στην φραουλοπερίοδο! Τον Απρίλιο και τον Μάιο οι φράουλες είναι στα φόρτε τους! Βρίσκονται σε αφθονία σε λαϊκές αγορές και σουπερ μάρκετ και η τιμή τους είναι πιο φτηνή από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Έλα όμως που δεν μπορούμε να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες! Η γλυκιά, κόκκινη κυρία του διαιτολογίου μας είναι και η πιο ευπαθής. Γι΄ αυτό και ο μοναδικός τρόπος να επωφεληθούμε από την αντιοξειδωτική της δράση είναι να την φάμε αμέσως. Ή να την μεταποιήσουμε! Διάβασε περισσότερα!

Τα μυστικά του αβγού

Την Μ. Πέμπτη, κάθε σπίτι γεμίζει βαμμένα αβγά. Κατακόκκινα αβγά, που γεμίζουν
καλαθάκια και πιατέλες και στολίζουν τα τραπέζια μας, περιμένοντας το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του
Πάσχα. Πόσα ξέρουμε όμως γι΄αυτά; Πως αναγνωρίζουμε αν τα αβγά που αγοράσαμε
είναι φρέσκα; Πόσο καιρό διατηρούνται στο ψυγείο; Και αν μας ξεμείνουν κόκκινα
αυγά, πόσα μπορούμε να τρώμε την μέρα; Οι απαντήσεις βρίσκονται καλά κλεισμένες
μέσα στο τσόφλι αλλά μπορούμε να τις αποκρυπτογραφήσουμε!

Ψάρι Ειρηνικού; όχι ευχαριστώ!

Αν όπως και εμένα σας αρέσουν τα ψάρια, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα αλιεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού, λόγω Fukushima, δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή. Προσπαθείστε όσο είναι δυνατόν να αποφεύγετε αλιεύματα από τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η καλύτερη ιδέα είναι να επιλέγουμε ψάρια από την Αλιευτική ζώνη 37 της Μεσογείου που περιλαμβάνει και τις Ελληνικές Θάλασσες. Διαβάστε περισσότερα και δείτε τους χάρτες με τις περιοχές.

3 τρόποι για μακρόχρονη συντήρηση πατάτας

Πολύς κόσμος αυτές τις μέρες έχει προμηθευτεί πολλές πατάτες. Αν είσαι απο αυτούς μπορεί να σε αποσχολεί το πως θα τις συντηρήσεις για πολύ καιρό. Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε μερικές απλές συμβουλές για το πως μπορείς να τις συντηρήσεις ωμές για μερικούς μήνες χωρίς να χαλάσουν. Τι κάνεις όμως αν αγοράσεις πάρα πολλές στην χαμηλή τιμή που τις πουλάνε τώρα και θες να αποθηκεύσεις πατάτες για περισσότερο χρόνο; Υπάρχουν 3 επιλογές: Κατάψυξη, τουρσί ή κονσέρβα και αφυδάτωση.

Πως να αποθηκεύσεις τις πατάτες

To πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι για την πατάτα είναι ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός! Αν την ζεστάνεις θα προσπαθήσει να φυτρώσει, θα βγάλει φύτρες. Αν την σφραγίσεις σε μια πλαστική σακούλα θα σταματήσει να αναπνέει και θα πεθάνει! Αν αρρωστήσει-μολυνθεί, θα χαλάσει. Αν την φυλάξεις στο κρύο θα παγώσει και αν βρεθεί σε πολύ φως θα προσπαθήσει να φωτοσυνθέσει, δηλαδή θα πρασινίσει! Στα μεγάλα αγροκτήματα αποθηκεύουν τις πατάτες σε αποθήκες, χωρίς υγρασία, με συστηματική κυκλοφορία αέρα και ρυθμιζόμενη ηλεκτρονικά θερμοκρασία. Έτσι μπορούν να τις αποθηκεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εσύ πως μπορείς να τις αποθηκεύσεις σωστά στο σπίτι σου;

Πατάτα: Χρυσή τροφή Μαγειρικής Οικονομίας

Η πατάτα είναι μία πολύ οικονομική πηγή ενέργειας που μπορεί να καλύψει τις διατροφικές μας ανάγκες. Τα 30 λεπτά το κιλό που είναι η τιμή που μπορεί κάποιος να αγοράσει απευθείας από τους παραγωγούς στις κατατάσσει αυτή τη στιγμή την πατάτα σαν μία πολύ οικονομική πηγή θερμίδων. Είναι όμως ή πιο οικονομική τροφή που μπορούμε να βρούμε αυτή την εποχή;

Το Αβοκάντο της Σαρακοστής

Το αβοκάντο είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την εποχή της νηστείας. Θα μπορούσα να το αποκαλέσω ως το πιο σημαντικό «όπλο» στη μάχη της νηστείας. Μπορείς με αυτό να φτιάξεις πλούσιες κρέμες και σάλτσες που θα σε κάνουν να μην λιμπιστείς πολλές από τις αγαπημένες σου μη νηστίσιμες τροφές. Αν νηστεύεις και δεν έχεις φάει ποτέ αβοκάντο, δεν ξέρεις τι χάνεις και πόσο πιο εύκολη θα γίνει η νηστεία με αυτή την μικρή προσθήκη στη διατροφή σου!

Η ιστορία της Βασιλόπιτας (και συνταγή)

Tο κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Διαβάστε ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και πληροροφορίες για την βασιλόπιτα. Καλή χρονιά!!

Μελένια Χριστούγεννα

Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, έρχεται η ώρα να κάνει την εμφάνιση του στον πάγκο της κουζίνας το μέλι. Όχι αυτό μικρό βαζάκι, που έχουμε όλο τον χρόνο στο ντουλάπι μας αλλά το μεγάλο κουβαδάκι, γεμάτο με χρυσοκίτρινο υγρό, που θα το αδειάσουμε μέχρι τελευταίας σταγόνας στα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας. Πάντα εκτιμούσα το μέλι ως έναν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχει το ίδιο χρώμα με τον χρυσό!

Codex Alimentarius: Ο έλεγχος του πληθυσμού μέσω της διατροφής έρχεται και στην Ελλάδα!

Εάν υπάρχει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τον άνθρωπο, αυτό είναι η ίδια του η τροφή, το αγαθό με το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωση του. Πίσω απ’ τον περίφημο διατροφικό κώδικα κρύβεται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Ο κώδικας ισχύει επίσημα από το 1963 με τη σύμπραξη του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAQ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπου και δημιουργήθηκε η επιτροπή που λειτουργεί πίσω απ’ τον κώδικα, επιτροπή η οποία υπάγεται στον Ο.Η.Ε. Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο!

Το πολυχρηστικό Κοτόπουλο

Σε όλες σχεδόν τις χώρες εκτρέφονται πουλερικά τα οποία αποτελούν βασική διατροφή των κατοίκων. Βασικότερος εκπρόσωπος το κοτόπουλο, όπου συναντάμε σε άπειρες συνταγές και μαγειρικές παραλλαγές.Από μικρός θυμάμαι ότι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά ήταν το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Η ξεροψημένη πέτσα του με τη ξινή της γεύση ακόμη μου φέρνει στο νου την τραγανιστή της υφή στο στόμα και την διάχυτη μυρωδιά του στο σπίτι. Συχνά επίσης τρώγαμε το βραστό κοτόπουλο με σούπα, κυρίως τις χειμωνιάτικες μέρες.

Τρώμε Ψάρια με σεβασμό στην Φύση

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών, παρέχοντας στον οργανισμό μας βασικά λιπαρά οξέα, υγιεινές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ? δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στα παιδικά μας χρόνια μας πίεζαν να φάμε ψάρι «γιατί έχει φώσφορο» και οι διατροφολόγοι σήμερα συστήνουν να τα καταναλώνουμε 1-2 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε κι εσείς να επιλέξετε τα καλύτερα ψάρια και να εμπλουτίσετε με αυτά τη διατροφή σας, καθώς ταυτόχρονα ενισχύετε τη βιωσιμότητα του κλάδου της αλιείας, με απλούς τρόπους. Ακολουθούν οκτώ τρόποι για να επιλέξετε τα ψάρια σας με σεβασμό στην φύση

Τα πάντα για το Καρότο

Ένας από τους βασικούς κανόνες της μαγειρικής οικονομίας λέει, ότι πρέπει να ψωνίζουμε έξυπνα επιλέγοντας προιόντα φτηνά και εποχικά. Το καροτο είναι ένα από τα πιο φτηνά χειμερινά λαχανικά, που παράγεται στην Μακεδονία και όμως οι ελληνίδες νοικοκυρές δεν το αξιοποιούν όπως θα πρεπε! Στη μαγειρική το χρησιμοποιούμε μόνο σε σαλάτες και σούπες Αυτό το πορτοκαλί στικάκι έχει μόνο δέκα θερμίδες, γεμίζει τον οργανισμό μας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και σήμερα θα μας δώσει ένα μάθημα μαγειρικής οικονομίας!

Μελιτζάνα Αγάπη μου!

Μπορεί να είναι πικρή αλλά, όπως κάθε θηλυκό, γλυκαίνει αν της συμπεριφερθείς με τον κατάλληλο τρόπο. Λένε ότι, αν την δεις στον ύπνο σου, κάποιος θα σου κάνει ερωτική εξομολόγηση. Που να μάθεις και τι κερδίζεις όταν την δαγκώνεις! Ο λόγος για την γλυκόπικρη μελιτζάνα!

Το Σταφύλι δεν είναι μόνο για κρασί

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν το σταφύλι βασιλιά των φρούτων ή και ακόμα βασιλιά όλων των τροφών. Κάποιοι φτάνουν σε σημείο να το αποκαλούν «φυτικό γάλα» και να το χαρακτηρίζουν ως το θρεπτικότερο, υγιεινότερο και γευστικότερο προϊόν της γης. Όπως και το σταφύλι ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων. Αν και η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με τον οίνο, η ελληνική μαγειρική και ζαχαροπλαστική αποδεικνύει περίτρανα ότι για τους Έλληνες σταφύλι και αμπέλι δεν σημαίνει αποκλειστικά κρασί. Υπάρχουν και άλλοι αμέτρητοι τρόποι για να αξιοποιηθεί και στις επόμενες σελίδες θα δούμε τους περισσότερους από αυτούς.

Σήμερον το Παγωτό*

Μετά το Πάσχα όλοι στην Ελλάδα αρχίζουν να μετράνε δύο πράγματα: παγωτά και μπάνια. Τα ψυγεία παγωτών κάνουν την εμφάνιση τους στα περίπτερα τον Απρίλιο και? αποχωρούν με το τέλος του καλοκαιριού. Μάταια οι εταιρίες παγωτών προσπαθούν να μας πείσουν να καταναλώνουμε παγωτό και το χειμώνα, όπως γίνετε σε Ευρώπη και Αμερική. Αν και είναι τόσο δημοφιλές, το παγωτό είναι ένα γλύκισμα παρεξηγημένο, τόσο για την διατροφική του αξία όσο και την σχέση του με τα χειμερινά κρυολογήματα. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη εποχή να ?ξανασυστηθούμε με αυτήν την λαχταριστή παγωμένη κρέμα!

Το κρεμμύδι το αγαπάμε! Δεν είναι για κλάματα!

Το καθαρίζεις και βάζεις τα κλάματα! Όταν όμως το τρως χαμογελάς, επειδή είναι νόστιμο και υγιεινό! Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να νοστιμίσεις ένα φαγητό! Το κρεμμύδι είναι και λαχανικό αλλά και μπαχαρικό! Προέρχεται από το φυτό Allium Cepa με καταγωγή κατά πάσα πιθανότητα από τη νοτιοανατολική Ασία. Δεν έχει φύλλα, μόνο βλαστό και άνθη που εμφανίζονται στην κορυφή. Όλες οι βάσεις των βλαστών ενωμένες σχηματίζουν έναν υπόγειο βολβό το γνωστό μας κρεμμύδι, το οποίο κυκλοφορεί και με τα ονόματα Κρόμμυον ή Αλλιον το κοινό.

Είμαστε μακαρονάδες!

Μικρός ήμουν «μακαρονάς». Μπορούσα να τρώω ζυμαρικά κάθε μέρα! Αυτός είναι άλλωστε και ο κανόνας. Να περνούν όλοι, σχεδόν, αυτή την φάση σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ειδικά τα παιδιά, που θεωρούν τα μακαρόνια ως το αγαπημένο τους φαγητό.. Άλλα το προτιμούν με κιμά, άλλα με μπόλικη σάλτσα, άλλα τα θέλουν «καρμπονάρα», ενώ πολλά παραμένουν πιστά στο νόστιμο παστίτσιο της μαμάς. Όποια και να είναι η συνταγή, το σίγουρο είναι ότι τα ζυμαρικά έρχονται πάντα πρώτα στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων και είναι σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα φαγητά, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακριβώς λοιπόν επειδή τα αγάπησα τόσο πολύ όταν ήμουν μικρός, θέλω να σας μιλήσω για αυτά τώρα, που τα απολαμβάνω εξίσου και μεγάλος.

Το Λάδι στη Ζωή και τη Γλώσσα μας

Η Αθηνά φύτεψε το ιερό δέντρο που το παράγει στο βράχο της Ακρόπολης. Ο Όμηρος το αποκάλεσε «υγρό χρυσάφι». Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι φημισμένοι γιατροί της αρχαιότητας, εντόπισαν και αξιοποίησαν τις θαυμαστές του δυνατότητες. Ο Χριστός το ευλόγησε, μαζί με το κρασί και το σιτάρι, ως το πιο σημαντικό αγαθό. Και οι μεσογειακοί λαοί, που ανακάλυψαν πολύ νωρίς τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το καθιέρωσαν – αιώνες τώρα – ως το πιο σημαντικό θεμέλιο της διατροφής τους που θωρακίζει την υγεία και εξασφαλίζει μακροζωία. Γι αυτό – όχι άδικα – το λάδι της ελιάς, που υπήρξε ανέκαθεν το πιο βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Μεσογειακού Πολιτισμού.

Σάντουιτς: το αγαπημένο σνακ

Τα σάν­του­ιτς χρω­στάνε το ό­νομά τους στον άγ­γλο κόμη Sandwich που έ­ζησε το 18ο αι­ώνα και λέ­γε­ται πως ή­ταν ο εμ­πνευ­στής τους. Λόγω έλ­λει­ψης χρό­νου για κα­νο­νικό φα­γητό, πρό­σφερε πάν­τοτε στις συ­να­να­στρο­φές του, λε­πτές φέ­τες ψωμί με βού­τυρο, τυ­ριά ή δι­ά­φορα αλ­λαν­τικά α­νά­μεσά τους. Τα σάν­του­ιτς, ό­πως και οι σα­λά­τες δεν χρει­ά­ζον­ται ιδιαίτερες γνώ­σεις μα­γει­ρι­κής. Μόνο φαν­τα­σία, κα­λές πρώ­τες ύ­λες και λίγο ε­λεύ­θερο χρόνο. Τα υ­λικά μπο­ρούν να ποι­κί­λουν α­νά­λογα με τις ο­ρέ­ξεις και τις δι­α­τρο­φι­κές μας προ­τι­μή­σεις. Εν­δει­κτικά, χρει­ά­ζον­ται φρέ­σκες φέ­τες ψωμί ή φραν­τζο­λά­κια, φρέ­σκο βού­τυρο, τυ­ριά, αλ­λαν­τικά, πρά­σι­νες σα­λά­τες, ντο­μάτα, δι­ά­φο­ρες σάλ­τσες ό­πως μα­γι­ο­νέζα ή μου­στάρδα και ότι άλλο τρα­βάει η ό­ρεξη του κα­θε­νός. Κο­τό­πουλο, λου­κά­νικα, μπι­φτέ­κια, ο­με­λέτα, τόνο? Η λί­στα εί­ναι α­τε­λεί­ωτη.

Άρτου εγκώμιον

Στο επιβλητικό οικοδόμημα της διατροφής είναι, αναμφίβολα, ο θεμέλιος λίθος… Στη μεγάλη οικογένεια των τροφίμων, το παλαιότερο και το πιο σεβαστό μέλος… Και στην πανάρχαιη «συνταγή» του καθημερινού φαγητού, το απαραίτητο και αναντικατάστατο συστατικό. Ο «άρτος ο επιούσιος»: ο πρώτος και ο πιο ισχυρός κρίκος της τροφικής αλυσίδας, η βάση της επιβίωσης των ανθρώπων εδώ …

Αληθινό Γιαούρτι

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πλούτου της ελληνικής διατροφής και, ειδικότερα, της γαλακτοκομικής παράδοσης στη χώρα μας είναι τα διαφορετικά γιαούρτια που βρίσκω μπροστά μου στα ταξίδια μου, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μικροί παραγωγοί, με γνώση, μεράκι και υπομονή, φτιάχνουν καθημερινά αγνό παραδοσιακό γιαούρτι με φρέσκο γάλα – πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό ? το οποίο προέρχεται από τα δικά τους κοπάδια που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά και τα λιβάδια. Κάθε γιαούρτι έχει τη δική του ταυτότητα, με τη χαρακτηριστική σφραγίδα κάθε παραγωγού πάνω στο κεσεδάκι. Δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να το δοκιμάσω και σχεδόν πάντα καταλήγω στην ίδια ευχάριστη διαπίστωση. Μία κουταλιά είναι αρκετή για να επιβεβαιώσω φωναχτά τον ενθουσιασμό μου: «ναι, αυτό είναι αληθινό γιαούρτι!?»

Σούπα για κάθε γούστο

Ως ορεκτικό ή κύριο πιάτο, κρύα ή ζεστή, διαυγής, θολή, αραιή, πηχτή με κομμάτια ή χωρίς, μία σουπίτσα μπορεί να χορτάσει τον κάθε πεινασμένο και να ενθουσιάσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά. Από την κλασική φακή της μαμάς, την κακαβιά του ψαρά και την μαγειρίτσα μέχρι το διάφανο consomme των καλών εστιατορίων, οι σούπες θεωρούνται ιδανικές επιλογές για χειμωνιάτικα γεύματα και θρεπτικές λύσεις για μία ισορροπημένη διατροφή.

Στραγάλια: Ένα παραμελημένο υπερσνακ

Τι είναι τα στραγάλια; Ψημένα ρεβίθια! Όσπρια δηλαδή, κάτι που όλοι ξέρουμε πόσο καλό είναι να τρώμε! Τα όσπρια είναι από τις χρυσές τροφές μαγειρικής οικονομίας επειδή είναι και υγιεινά και οικονομικά. Είναι επίσης ένας τρόπος να έχουμε μαζί μας έτοιμα προς κατανάλωση όσπρια, οποιαδήποτε στιγμή. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως αποτελούν μία από τις πιο έξυπνες επιλογές για σνακ.

Μέλι, ένας χρυσός θησαυρός!

Το μέλι είναι μοναδική γλυκαντική ουσία μεγάλης βιολογικής αξίας, δώρο της φύσης στον άνθρωπο, με ξεχωριστή θρεπτική αξία. Είναι φυσική, υγιεινή τροφή και έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες, ότι διαθέτει πλήθος συστατικών απαραίτητα για τον οργανισμό του ανθρώπου. Ας δούμε μία σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για το μέλι…

Ψωμί για κάθε γούστο

Το ψωμί είναι η βάση της διατροφής πολλών λαών του κόσμου. Η διαφορά από χώρα σε χώρα είναι συνήθως το βασικό συστατικό παρασκευής του. Παραδοσιακά ο κάθε λαός έφτιαχνε ψωμί με ότι σιτηρά καλλιεργούσε. Στις μέρες μας μπορούμε στο φούρνο ή το σούπερ μαρκετ να βρούμε σχεδόν κάθε είδους ψωμί. Ακολουθεί μία παρουσίαση ψωμιών από όλο τον κόσμο. Ας εκτιμήσουμε όσο είναι καιρός την αξία του ψωμιού γιατί όπως φαίνεται σε λίγο θα πούμε το ψωμί ψωμάκι.

Πεταμένο Φαγητό: Πρόβλήματα και Λύσεις

«Μην πετάς το φαγητό σου.. τα άλλα παιδάκια πεινάνε», έλεγαν σε όλους οι γιαγιάδες μας, όταν ήμασταν μικρά. Και πόσο δίκιο είχαν! Οι γυναίκες αυτές, έχοντας ανεπτυγμένο το ένστικτο της μαγειρικής οικονομίας, συνόψιζαν σε μια φράση, άθελα τους ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Γνώριζες ότι τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται στις ανεπτυγμένες χώρες πετιούνται; Είναι σίγουρα εξοργιστικό όταν το συνδυάζεις και με το γεγονός ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.

Top 3 τροφές Μαγειρικής Οικονομίας

Ποιές είναι κατά τη γνώμη σας οι 3 κορυφαίες τροφές Μαγειρικής Οικονομίας; Αν έπρεπε να περιορίσετε τα έξοδα σας στο υπερελάχιστο, τι θα επιλέγατε να βάλετε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ; Η δική μου επιλογή είναι το ολόκληρο σιτάρι, οι φακές και το ελαιόλαδο. Οι λόγοι που κατέληγξα σε αυτά είναι πολλοί. Διαβάστε τους στο άρθρο που ανέβασα στο Site της Μαγειρικής Οικονομίας και αφήστε σχόλιο με τις δικές σας προτιμήσεις!

Άνοιξε Σουσάμι!

Ο καρπός του σησαμιού είναι μια μικρή κάψουλα, που σκάει, όταν ωριμάζει και ξεχύνονται από μέσα του χιλιάδες μικρά «διαμαντάκια»: οι σησαμόσποροι. Γι΄αυτό ο Αλή Μπαμπά, στις «Χίλιες και Μια Νύχτες», όταν ήθελε να του φανερωθούν οι κρυμμένοι θησαυροί του, πρόσταζε συμβολικά: «Σουσάμι άνοιξε!». Το σουσάμι θεωρείται πολύτιμος λίθος της παγκόσμιας διατροφής, αλλά στην Ελλάδα ζει? τον μύθο του, μόνο την περίοδο της νηστείας!

Λατρεύω το Αβοκάντο! Εσείς;

Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί λόγοι για να κάνετε το αβοκάντο μέρος της δίαιτας σας. Το αβοκάντο δεν είναι επεξεργασμένο. Είναι ένα απόλυτα φυσικό φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Τρώγοντας ένα αβοκάντο την ημέρα αυτομάτως σημαίνει ότι τρως λιγότερο junkfood και αυτό θα σου προσφέρει πολύ σημαντικά υγιεινά ωφελήματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να φαίνεσαι και να νοιώθεις καλύτερα από πολλές απόψεις. Η ερώτηση αν το αβοκάντο είναι φρούτο ή λαχανικό απασχολεί πολλούς.

Τα πάντα για την ταραμοσαλάτα!

Η ταραμοσαλάτα έχει πλέον ταυτιστεί με την Καθαρή Δευτέρα και όχι άδικα.
Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι εκείνη την ημέρα που να μην φιλοξενεί την ταραμοσαλάτα στο τραπέζι του. Λευκή η ροζ πάντα βρίσκει την καλύτερη θέση και μας κάνει να την απολαμβάνουμε και τελικά να μην ευχαριστιόμαστε με μόνο μια φορά τον χρόνο. Γι’ αυτό πολλές ταβέρνες έχουν αρχίσει και εντάσσουν την ταραμοσαλάτα μόνιμα πλέον στα ορεκτικά τους! Αν θες να βρεις πολλές συνταγές για παραλλαγές της ταραμοσαλάτας καθώς και συμβουλές, πληροφορίες και video, μπες στο taramosalata.gr

Μπαχαρικά: Τα Χρώματα της Γεύσης

Η χρήση των μπαχαρικών χάνεται στα βάθη του χρόνου αφού, όπως φαίνεται, από την αυγή του πολιτισμού οι άνθρωποι τα χρησιμοποίησαν όχι μόνο για να κάνουν πιο νόστιμη την τροφή τους αλλά και για να βελτιώσουν την υγεία τους ακόμα και την ερωτική τους ζωή.

Πίτες: Το Ελληνικό Fast Food

Η πίτα είναι το πιο παραδοσιακό ελληνικό fast food. Πάντα αποτελούσε το αγαπημένο κολατσιό των παιδιών και το συνηθισμένο δεκατιανό των εργατών στα χωράφια. Ακόμα και αν σήμερα έχουν επικρατήσει τα σουβλάκια και τα μοντέρνα σάντουιτς, οι πίτες κάθε λογής είναι η πρώτη επιλογή για ελαφρύ γεύμα εκτός σπιτιού.

Μπανάνα: Η Βασίλισσα των Σνακ

Η μπανάνα είναι η βασίλισσα των σνακ. Κουβαλιέται εύκολα, δε θέλει πλήσιμο, μπορεί να φαγωθεί οποιαδήποτε στιγμή και είναι χορταστική. Οι μπανάνες όμως έχουν και άλλα πολλά θετικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ μικρή παραγωγή αλλά όσοι έχουν φάει εκείνες τις υπεροχες μικρές βιολογικές μπανανίτσες Κρήτης λογικά συφωνούν οτι πρόκειται για εντελώς διαφορετικό φρούτο. …

Τα χόρτα στη διατροφή μας

Τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά, αποτελούσαν κύριο συστατικό της διατροφής στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια και πραγματικά συνέβαλαν στην καλή υγεία των ανθρώπων, την ευεξία τους και τη μακροζωία τους. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η κατανάλωσή τους ιδίως στις μεγάλες πόλεις γεγονός που προκαλεί ανησυχία και γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να διασωθεί η γνώση και η συνέχιση της κατανάλωσης τους, ώστε να ωφεληθούν και οι νεότερες γενιές από τη διατροφική τους αξία.

Μαϊντανός για ενέργεια και ζωντάνια!

Σου αρέσει ο μαϊντανός; Δε λέω να τον φας σκέτο αλλά αν διαβάσεις παρακάτω το πόσο υπερβιταμινούχος είναι, ίσως και αύριο το πρωί αντί για καφέ προτιμήσεις να περάσεις ένα ματσάκι από τον αποχυμωτή. Αν έχεις δικό σου σε γλάστρα ή στον κήπο ακόμα καλύτερα… και φρέσκο θα τον φας και τζάμπα! Ο Μαϊντανός είναι τίγκα στις βιταμίνες και τη Χλωροφύλλη! Σε γεμίζει με θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε το σώμα σου να λειτουργεί στην εντέλεια. Είναι άκρως αλκαλικός και αποτοξινωτικός και ανά θερμίδα έχει περισσότερη βιταμίνη C και σίδηρο από κάθε άλλο τρόφιμο που είναι στο τυπικό μας διαιτολόγιο.

Σου αρέσουν τα Φρούτα;

Τα φρούτα είναι τα γλειφιτζούρια της Φύσης. Εκτός από δροσερά και νόστιμα είναι και ευεργετικά καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και ένζυμα. Τα φρούτα όμως έχουν και την αρνητική τους πλευρά. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις ποια είναι τα βασικά προβλήματα με την κατανάλωση φρούτων και πως μπορείς με 5 απλές συμβουλές να απολαύσεις τα αγαπημένα σου φρούτα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.

Η χαμένη τιμή της Ντομάτας

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο: την ντομάτα! «Φρούτο;», σας βλέπω να ρωτάτε με έκπληξη οι περισσότεροι. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, έτσι είναι?.

Μούρα: «Τζάμπα φαγητό» στον Εθνικό Κήπο

Όταν κατεβαίνω στην Αθήνα μένω με τους γονείς μου στην περιοχή του Ευαγγελισμού. Αν και το κέντρο της πόλης με απωθεί, υπάρχει ένα μέρος στην περιοχή που λατρεύω όσο τίποτε άλλο. Όχι, δεν είναι οι καφετέριες στην πλατεία Κολωνακίου, ούτε τα μαγαζιά στους κεντρικούς δρόμους. Είναι η όαση στο κέντρο της Αθήνας: ο Eθνικός Kήπος. …

Πάνω από 60 Χρήσεις για το Ξίδι

Το ξίδι δεν είναι μόνο για να νοστιμίζεις φαγητά. Μπορεί να είναι απαραίτητο για να απολαύσεις τις φακές και για να δημιουργήσεις dressing για σαλάτα αλλά η χρήση του ξιδιού μπορεί να πάει πολύ-πολύ μακριά! Σε εκδρομές, camping ή και περιπτώσεις ανάγκης όπου υπάρχουν λίγες διαθέσιμες προμήθειες, ένα μπουκάλι ξίδι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο …

Φρούτα και Λαχανικά

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να μη συμφωνεί με την άποψη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μας ωφελούν και μάλιστα πολύ, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουμε καλά ό,τι περιέχουν πολλά συστατικά – βιταμίνες, άλατα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα – που τα έχει  απόλυτη ανάγκη το ανθρώπινο σώμα. Το νερό που περιέχουν τα …

Δημητριακά πρωινού

Πάντα μου άρεσαν τα δημητριακά πρωινού. Μικρός τρελαινόμουν για τα διάφορα δημητριακά στα χρωματιστά κουτιά. μεγαλώνοντας όμως ανακάλυψα ότι όλα εκείνα είχαν και μέσα χρώματα, μαζί με διάφορα συστατικά που δεν καταλάβαινα, όπως συντηρητικά. Εκτός αυτού είχαν και πολύ ζάχαρη που μου έδινε ενέργεια για λίγη ώρα. Εγώ δεν ήθελα ενέργεια για λίγη ώρα. ήθελα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*