Quote

Μπουγάτσα αλμυρή και φύλλο μπουγάτσας

IMG_9297

Η μπουγάτσα είναι μια από τις αγαπημένες συνήθειες κάθε Σαλονικιού. Σήμερα θα φτιάξουμε την αυθεντική Σαλονικιώτικη μπουγάτσα που όλοι λιγουρεύεστε σε τρεις version. Και γλυκιά αλλά και αλμυρή. Πάμε να μάθουμε τα πάντα για την τέλεια μπουγάτσα.

Υλικά:
Για το Ζυμάρι:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
40 γρ. φρέσκο βούτυρο Κερκύρας ΒΕΑ
500ml νερό
1 πρέζα αλάτι Ιμαλαίων SALTIC
+εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων
ζάχαρη άχνη ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ

Εκτέλεση:

Για το φύλλο: Βάζεις το βούτυρο να λιώνει. Βάζεις σε ένα μπολ αλεύρι, αλάτι και λίγη άχνη ζάχαρη. Ρίχνεις λίγο από το βούτυρο στο ζυμάρι. Ανακατεύεις και προσθέτεις το νερό. Ζυμώνεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Για τη γέμιση: θρυμματίζεις το τυρί σε ένα μπολ. Βάζεις το αυγό, αλάτι, πιπέρι, σιμιγδάλι , νερό και ανακατεύεις. Βάζεις λίγο αλεύρι στον πάγκο , κόβεις στα 3 το ζυμάρι. Με έναν πλάστη ανοίγεις το φύλλο. Το αλείφεις με βούτυρο. Το κόβεις σε 12 κομμάτια και βάζεις το ένα πάνω στο άλλο. Βάζεις λίγο αλεύρι στον πάγκο και το ανοίγεις πάλι. Το κόβεις στα δύο. Ξαναλέιφεις με βούτυρο. Βάζεις τη γέμιση στο ένα φύλλο  και τυλίγεις με το άλλο. Ξαναβάζεις βούτυρο από πάνω. Ψήνεις για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

δείτε την εκτέλεση στο βιντεο απο την εκπομπή Happy Cook


 IMG_9283

INFO:

  • Η ιστορία της μπουγάτσας έρχεται από τα βάθη την αρχαίας Ελλάδας και Αιγύπτου οι οποίοι κατασκεύασαν ένα πρώιμο είδος πίτας.

  • Η ιδέα της παρασκευής μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές,  προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμα Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453μ.χ. ,και την άλωση της «Πόλης» από τους Τούρκους.

  • Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

IMG_9285

Δες όλες τις μπουγάτσες που έχουμε φτιάξει στο Happy Cook:
Μπουγάτσα με σοκολάτα
Μπουγάτσα αλμυρή
Μπουγάτσα γλυκιά με κρέμα κι μήλο

IMG_9287

δείτε και το πιο τέλειο μέρος για μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*