Quote

Χαλουμωτή και ελιωτή

IMG_8730

Η χαλλουμωτή (Χαλουμωτή) είναι μια ιδιαίτερη συνταγή με καταγωγή από την Κύπρο η οποία μας μεταφέρει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Υπάρχει και η ελιωτή που είναι ακριβώς η ίδια συνταγή απλώς χρησιμοποιούν αντί για χαλούμι , ελιές. Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις αυτό το κυπριακό έδεσμα.

Υλικά:
3 φλ. αλεύρι για ψωμί (άσπρο, σκληρό),
1 φακελάκι μαγιά,
1 2/3 φλ. χλιαρό νερό, (400ml)
1/3 φλ. ελαιόλαδο ARISTON + μερικές κουταλιές επιπλέον,
4 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ΜΠΑΧΑΡ,
3 φλ. μαύρες ελιές (με ή χωρίς κουκούτσια)
ή 400 γρ. χαλούμι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
αλάτιΙμαλαΐων Saltic
200ml χυμός πορτοκάλι
λίγο μαιντανος

Εκτέλεση:
Βάζεις σε μπολ τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι και τον κόλιανδρο.Ανακατεύεις και βάζεις το νερό και την πορτοκαλάδα. Ζυμώνεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί. Ψιλοκόβεις το μαϊντανό και κόβεις σε κομμάτια το χαλούμι. Ρίχνεις λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγεις το μισό ζυμάρι με έναν πλάστη. Ανοίγεις ένα μακρόστενο φύλλο.
Για την ελιωτή: Το γεμίζεις με τις ελιές, λίγο μαϊντανό και λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Το τυλίγεις προσεκτικά, και του δίνεις σχήμα κουλούρας.Το βάζεις σε ταψί με λαδόκολλα.
Για την χαλουμωτή: Ανοίγεις το ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο και γεμίζεις με χαλούμι, λίγο τριμμένο κόλιανδρο, λίγο ελαιόλαδο και το κλείνεις. Πριν τα βάλεις στον φούρνο τα κόβεις ώστε να φαίνεται το εσωτερικό τους. Ψήνεις για 20-25 λεπτά για 180 βαθμούς.

Δες τη συνταγή στο βίντεο από την εκπομπή Happy Cook

 IMG_8742

INFO:

  • Το κέικ χαλουμιού είναι μια νεότερη εκδοχή της χαλουμωτής. Χρησιμοποιείται τριμμένο αιγορπόβειο χαλούμι, γάλα, αυγά και αλεύρι. Επικαλύπτεται με μαυρόκοκκο και σησάμι

  • Η ελιωτή είναι παραδοσιακή κυπριακή πίτα που μοιάζει αρκετά με ελιόψωμο.

  • Η χαλουμωτή αλλά και η ελιωτή τρώγονται μαζί με το φαγητό αλλά και ως σνακ.

 IMG_8761

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ:

Τι ειναι το κολοκάσι και πως Μαγειρεύεται; Το κολοκάσι τρώγεται πολύ στην Κύπρο. Ελλάδα δύσκολα θα βρεις αλλα προσφατα πετυχα σε μεγάλο σούπερ μαρκετ εδώ Θεσσαλονίκη. Ειναι σαν πατατα εχει περισσότερο αμυλο και κολωδη υφη. μαγειρευεται οπως η πατατα και συνδυάζει ωραία χοιρινό ή κοτόπουλο.

IMG_8718

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ:
Αν η πέτρα πέσει πάνω στο αβγό, αλίμονο στ’ αβγό. Αν το αβγό πέσει πάνω στην πέτρα, αλίμονο στ’ αβγό. Κυπριακή παροιμία

IMG_8732



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

One comment

  1. michalis hadjimichael

    poli orees syntages kai aples

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*