Quote

Γαλακτομπούρεκο (γαλακτομπουρεκάκια)

galaktompoureko happy cook bletsas.gr 11

Γαλακτομπούρεκο! Ένα από τα πιο ωραία και γνωστά σιροπιαστά. Τραγανό φύλλο, αφράτη κρέμα και νόστιμη γεύση. Καταπληκτική γευστική επιλογή για να κλείσεις ένα γεύμα και να γλυκάνεις τους καλεσμένους σου. Σήμερα θα σου αποκαλύψω μια απλή και πολύ γευστική συνταγή για γαλακτομπούρεκο. Πάμε να την δούμε.

Υλικά:
Για την κρέμα
½ λίτρο φρέσκο γάλα ΚΟΡΦΗ
½ φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
2 κρόκους από αυγά αχυρώνα ΑΥΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φασόλι βανίλιας ΜΠΑΧΑΡ
1 κουταλιά βούτυρο ΒΕΑ

Για τα φύλλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
40 γρ. φρέσκο βούτυρο ΒΕΑ
150 ml. νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι Ιμαλαίων SALTIC
100γρ βούτυρο ΒΕΑ για το άλλειμα των φύλλων

Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
200 ml νερό
χυμός από ½ λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας ΜΠΑΧΑΡ

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι: Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο χυμό λεμονιού και τα αφήνεις να βράσουν.

Ζεσταίνεις το βούτυρο σε ένα τηγάνι.

Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζεις αλεύρι, αλάτι, άχνη ζάχαρη και λίγο από το βούτυρο που έλιωσες. Ανακατεύεις και προσθέτεις νερό. Ζυμώνεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί. Απλώνεις αλεύρι στον πάγκο και ανοίγεις το φύλλο. Το κόβεις σε 12 κομμάτια και τα βουτυρώνεις όλα με το λιωμένο βούτυρο. Βάζεις τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο. Το βάζεις στο ψυγείο για 30 λεπτά ή  15 λεπτά στην κατάψυξη. Αφαιρείς το περισσότερο λιωμένο βούτυρο που θα χρησιμοποιήσεις στα φύλλα και αφήνεις λίγο στο τηγάνι και καβουρδίζεις το σιμιγδάλι.

Για την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις το γάλα , λίγο αλάτι και τη ζάχαρη. Χαράζεις ένα φασόλι βανίλιας και το βάζεις κι αυτό. Στη συνέχεια προσθέτεις το σιμιγδάλι και ανακατεύεις.  Το κατεβάζεις από τη φωτιά, και προσθέτεις τους δύο κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Το ξαναβάζεις για πολύ λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας. Ανοίγεις το φύλλο, και το κόβεις τετράγωνα κομμάτια για να κάνεις τα πουγκάκια. Βουτυρώνεις τις φόρμες για μάφιν, βάζεις ένα τετράγωνο φύλλο , γεμίζεις με την κρέμα και το κλείνεις από πάνω. Από πάνω αλείφεις λίγο βούτυρο.

Για σοκολατένια κρέμα: απλά προσθέτεις μια κουταλιά κακάο και ανακατεύεις . Ψήνεις και σιροπιάζεις αφού κρυώσουν τα γαλακτομπουρεκάκια με ζεστό σιρόπι.

galaktompoureko happy cook bletsas.gr 1

INFO:

  • Ένα πολύ σημαντικό μυστικό για τέλειο γαλακτομπούρεκο είναι τα καλά υλικά. Ειδικά το βούτυρο και το γάλα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας.

  • Το βούτυρο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις είναι φρέσκο βούτυρο γάλακτος καλής ποιότητας μιας και αυτό είναι που δίνει την καταπληκτική γεύση στο γλυκό.

  • Τα φύλλα πρέπει να βουτυρωθούν σωστά ένα προς ένα και σε όλη την επιφάνειά τους για να ψηθούν σωστά και να γίνουν τραγανά.

galaktompoureko happy cook bletsas.gr 4

  • Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσεις. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό.

  • Η κρέμα για να πετύχει θέλει καλό σιμιγδάλι, εγώ προτιμώ ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ και πολύ φρέσκα αυγά, εγώ χρησιμοποιώ ΑΥΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ελευθέρας βοσκής.

  • Πριν το γαλακτομπούρεκο μπει στον φούρνο θα πρέπει να μπει 2 ώρες στο ψυγείο για να γίνει το φύλλο τραγανό. (με αυτό τον τρόπο παγώνει το βούτυρο και κάνει την κρούστα τραγανή)

  • Μην χρησιμοποιήσεις μαργαρίνη ή λάδι.

  • Το σωστό σιρόπιασμα στο γαλακτομπούρεκο απαιτεί καυτό γαλακτομπούρεκο και κρύο σιρόπι.

IMG_9988

Δες εδώ την σαλατομακαρονάδα που φτιάξαμε στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου.



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

2 comments

  1. Ευτυχη εχω την εντυπωση πως ειναι 300γρ αλευρι και 150ml νερο και οχι το αντιθετο! Δεν ειμαι σιγουρος απλως θα ηθελα να προλαβω τυχων αποτυχημενες προσπαθειες αμα εχει γινει καποιο λαθος στη συνταγη!

    ΥΓ: εννοειται πως θα την δοκιμασω αυτη τη συνταγη, φαινεται τελεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*