Quote

Τα πάντα για τη Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα

Σε αυτό το κείμενο θα διαβάσεις πληροφορίες και συμβουλές για να φτιάξεις την τέλεια Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Tips για την αγορά, το ξεπάγωμα, το μαρινάρισμα, το γέμισμα και το ψήσιμο της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας.

Αν και παλαιότερα χρόνια, σε πόλλεις και χωριά οι οικογένειες τρώγαν χοιρινό, τις τελευταίες δεκαετίες καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η ξενόφερτη γαλοπούλα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τη γαλοπούλα έφεραν στην Ευρώπη από το Μεξικό οι Ισπανοί θαλασσοπόροι κατακτητές τον 16ο αιώνα. Στην Αμερική 300 εκατομμύρια κιλά καταναλώνονται την ημέρα των ευχαριστιών (Thanksgiving day) τέλη Νοεμβρίου. Αυτή η μέρα αποκαλείται και μέρα γαλοπούλας επειδή 90% των σπιτιών τρώνε γαλοπούλα.

Επιλογές γαλοπούλας:

  • Κατεψυγμένη κάτω από τους -16 βαθμούς Κελσίου.
  • Παγωμένη (-16 εώς -1 βαθμούς Κελσίου) ξεπαγώνει γρηγορότερα
  • Φρέσκια πάνω από τους 0. Πιο ακριβή αλλά συνήθως πιο νόστιμη.

Πόσο μεγάλη γαλοπούλα να πάρεις; ½ κιλό ανά άτομο είναι συνήθως οκ.

Καλύτερη επιλογή είναι η Α ποιότητας που δεν έχει σπασμένα κόκαλα, μελανιές, τρίχες και κοψίματα

Ψυγείο ? Ξεπάγωμα: Περίπου 8 ώρες για κάθε κιλό (Θέλει υπομονή). (2-3 μέρες για γαλοπούλα 7 κιλών).

Αν δε ψωράει στο ψυγείο τη βάζουμε σε ψυγειάκι εκδρομής με παγοκύστες

Για γρήγορο ξεπάγωμα (8-10 ώρες) τη βάζουμε σε λεκάνη ή στη μπανιέρα

Προσοχή γιατί μεταξύ 0-60 βαθμών Κελσίου υπάρχει Κίνδυνος μόλυνσης.

Γιατί η γέμιση είναι κακή ιδέα:

  1. Η γέμιση «βρωμάει» και αλλάζει τη γεύση της γαλοπούλας.
  2. Προσθέτει μάζα κάτι που σημαίνει ότι θέλει περισσότερο μαγείρεμα και έτσι στεγνώνει το κρέας.
  3. Η γέμιση προσελκύει βακτηρίδια και μικρόβια

Μαρινάρισμα:

Φτιάχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας 5 λίτρα ζωμό λαχανικών, 1 κούπα αλάτι, ½ κούπα μαύρη ζάχαρη και 1 κουταλιά μπιλάκια πολύχρωμα πιπέρια και μερικά αποξηραμένα φρούτα. Το βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.

Νωρίς την ημέρα του μαγειρέματος ή από το προηγούμενο βράδυ, Βάζουμε για 6-8 ώρες τη γαλοπούλα και το μείγμα σε μεγάλο κουβά μαζί με 5 λίτρα κρύο νερό (με πάγο). Στη μέση της διαδικασίας (3-4 ώρες) τουμπάρουμε τη γαλοπούλα μέσα στον κουβά. Δε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης επειδή το νερό είναι παγωμένο και περιέχει πολύ αλάτι που είναι φυσικό συντηρητικό.

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε πλατύ ταψί χωρίς τοιχώματα.

Γεμίζουμε την γαλοπούλα με μυρωδικά κλπ (μπορούμε και κάτω από φτερό)

Η κοιλιά της γαλοπούλας δε χρειάζεται να μείνει άδεια! Αυτή η σπηλιά αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο για να προσθέσουμε γεύση στη γαλοπούλα.

Βάζουμε μέσα:

– 1 ξυλαράκι κανέλας, δεντρολίβανο, φρέσκια δάφνη, ένα αστέρι γλυκάνισου, 2

σκελίδες σκόρδο και ένα καρότο.

– Μισό κρεμμύδι και 1 μήλο (σε φέτες) που έχουμε βάλει για 3 λεπτά στο

microwave σε σκεύος μαζί με νερό.

Φορμάρουμε το τρίγωνο από αλουμινόχαρτο στην κοιλιά της γαλοπούλας και το αφήνουμε στην άκρη (θα χρειαστεί αργότερα αλλά καλύτερα να κάνουμε το τώρα που η γαλοπούλα είναι κρύα). Με το τρίγωνο πετυχαίνουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. Διαφορετικά έχουμε ψημένα μπούτια και υπερ-ψημένο, στεγνό στήθος ή καλοωημένο ζουμερό στήθος και άψητα μπούτια, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Θα μπορούσαμε να την κόψουμε και να τα ψήσουμε χωριστά αλλά ποιος θέλει να σερβίρει γαλοπούλα-παζλ στο τραπέζι των Χριστουγέννων; Όχι εμείς!

Τοποθετούμε θερμόμετρο στη γαλοπούλα. Στο στήθος. Προσοχή να μην ακουμπάει κόκαλο.

Βάζουμε γαλοπούλα στο φούρνο με τα πόδια μέσα επειδή θέλουν περισσότερο ψήσιμο και το κρέας δε στεγνώνει εύκολα.

Πλένουμε καλά τα χέρια μας  επειδή έχουν ακουμπήσει ωμή γαλοπούλα.

Ψήσιμο αρχικά για 30 λεπτά στους 250 για να έχουμε μία υπέροχη καφέ τραγανή κρούστα.

Μετά βάζουμε το τρίγωνο αλουμινόχαρτου για να μην καεί η επιφάνεια.

Κατεβάζουμε θερμοκρασία στους 175 και ψήνουμε μέχρι να δείξει το θερμόμετρο 82 βαθμούς. Δε μας νοιάζει η ώρα αλλά η θερμοκρασία. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες.

Αποφεύγουμε δια ροπάλου τον πειρασμό ανοίγματος του φούρνου για να χαζέψουμε το δημιούργημά μας όσο μαγειρεύεται.

Όταν πιάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά (επειδή συνεχίζει να μαγειρεύεται. Σερβίρουμε και κόβουμε τη γαλοπούλα στο τραπέζι.

Διαβασε τη συνταγή και εδώ



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*