Κως, το νησί του Ιπποκράτη


H Κως είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων, έχει πληθυσμό 34.280 κατοίκους (απογραφή 2011) και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο. Το νησί αυτό έχει μια ιδιάζουσα μαγεία που καταλαβαίνεις μόνο όταν το επισκέπτεσαι. Η Κως είναι πλούσιο σε ιστορικά μνημεία και έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Αποκαλείται και “Νησί του Ιπποκράτη” μιας και εκεί γεννήθηκε αυτός ο μεγάλος άντρας. Η Κως μάλιστα λέγεται και το νησί του ποδηλάτου καθώς θα δεις άπειρα ποδήλατα στο λιμάνι του νησιού -και όχι μόνο- να διευκολύνουν την ζωή των τουριστών αλλά και των κατοίκων.

Η ονομασία του νησιού επιδέχεται συζήτηση καθώς δεν υπάρχει μια κατασταλαγμένη άποψη. Οι περισσότερες πάντως συμφωνούν ότι ίσως προέρχεται από την Καρική λέξη κοιον, δηλ. πρόβατολόγω της διαδεδομένης εκτροφής των προβάτων με πλούσιο μαλλί. Η επιφάνεια του νησιού είναι 290,3 τ.χλμ. με ακτογραμμή 112 χιλιομέτρων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κως, όπου είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού. Απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια.
KOS

ΒΡΕΣ ΕΔΩ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

Η σημερινή Κως είναι ένα σύγχρονο τουριστικό νησί με πολλές δυνατότητες σε θέματα διαμονής, φαγητού, σπορ, εκδρομών, ψυχαγωγίας. Ξέρω πως μετά την παρουσίαση μας θα θέλεις τόσο πολύ να πας στην Κω, και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρειαστείς τις παρακάτω συμβουλές που έχω να σου δώσω. Εμείς πήγαμε στο νησί μόνο για μισή μέρα επειδή ταξιδεύαμε με την κρουαζιέρα της Louis Cruises και πιο συγκεκριμένα με το πλοίο Cristal.

KOS

Ιστορία

Από τη μυθολογική εποχή του Ηρακλή και του Βασιλιά Χάρμυλου και την Ελληνιστική εποχή του Ασκληπιείου, του αρχαίου σταδίου, της αρχαίας αγοράς και του αρχαίου θεάτρου μέχρι τη σημερινή εποχή με τις σύγχρονες υποδομές και τους οικισμούς της φέρουν τα σημάδια πολλών λαών και πολιτισμών.

Αρχαιότητα
Το νησί κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς χρόνους. Αποικίστηκε αρχικά από τους Κάρες και στους ιστορικούς χρόνους δέχτηκε Δωριείς από την Αργολίδα.  Στην Κω γεννήθηκε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460-357 π.Χ.), μετά το θάνατο του οποίου καθιερώθηκε στο νησί το Ασκληπιείο. Κατακτήθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο το 366 π.Χ.

Μεσαίωνας
Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το νησί παρήκμασε, αλλά γνώρισε νέα ακμή στους Βυζαντινούς χρόνους. Λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς (11ο αι. μ.Χ.), πέρασε στους Γενοβέζους, τους Ενετούς και το 1315 στουςΙππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.

Νεότερα χρόνια
Το 1522 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, ενώ το 1912 περιήλθε στους Ιταλούς. Στις 7 Μαρτίου 1948 πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα.

KOS

Αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφθείς στην πόλη:

KOS

KOS

KOS

DCIM100GOPRO

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS KOS

KOS

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

ΒΟΛΤΕΣ

Ξέρω πως αυτό ίσως να σου φαντάζει δύσκολο να περπατήσεις το νησί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σκέψου όμως πόσο κρίμα είναι να μην δεις από κοντά το άγαλμα του Ιπποκράτητο κάστρο των ιπποτών, τον Πλάτανο του Ιπποκράτη που πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον ίδιο και πως εκεί δίδασκε τον δρόμο των φοινίκων και άλλα τόσα. Η Κως είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις και αρχαιολογικούς θησαυρούς, που είμαι σίγουρος πως θέλεις να γνωρίσεις.

Στην πραγματικότητα ίσως είναι και μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες σου -μετά την επίσκεψη στο Ασκληπιείο-.

DCIM100GOPROKOSKOS

KOS

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η δική μας εμπειρία ίσως ήταν λίγο αποκαρδιωτική μιας και επιλέξαμε να κάνουμε μπάνιο κοντά στο λιμάνι. Η θάλασσα δεν ήταν τόσο καθαρή και η παραλία στο κέντρο του νησιού ήταν αποπνικτική. Όχι τόσο από τον κόσμο αλλά από τις ξαπλώστρες που ήταν κυριολεκτικά η μια πάνω στην άλλη. Ψάξαμε από εδώ, ψάξαμε από εκεί και βρήκαμε μια μικρή όαση στο χάος που λεγόταν “στριμωγμένη παραλία”. Ένα υπεροχότατο κιόσκι –που θα δεις στις παρακάτω φωτογραφίες- το οποίο ξεδίψασε την δίψα μας και μας προστάτεψε από τον ήλιο όσο καλύτερα γινόταν. Αν πας εσύ στην Κω σου συνιστώ να μην επιλέξεις την παραλία που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Εμείς δεν ξέραμε και δεν προλαβαίναμε.. εσύ δεν θα έχεις δικαιολογία.

Παρόλα αυτά σου συνιστώ να κάνεις ένα μπάνιο και να δροσίσεις το κορμί σου καθώς έχω ακούσει πως η Κως έχει υπέροχες παραλίες. Το Cavo Paradiso, το Μαστιχάρι ,ο Φάρος ,η Χελώνα, το Ψαλίδι και τόσες άλλες σε περιμένουν να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά τους.

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

ΑΣΚΛΗΠΙΟ

Το Ασκληπιείο είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού αλλά και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος. Στους αρχαίους χρόνους ήταν  χώρος λατρείας του θεού Ασκληπιού και χώρος θεραπείας αλλά και διδασκαλίας της Ιατρικής. Στο Ασκληπιείο δίδαξε και ο Ιπποκράτης, ο οποίος ίδρυσε εκεί και την σχολή του.  Το ιδιαίτερο με τον χώρο αυτό είναι πως δεν λειτουργούσε όπως λειτουργεί σήμερα η ιατρική αλλά με μεθόδους όπως η διασκέδαση και γιάτρευαν τους ασθενείς μέσω της πνευματικότητας -κυρίως- και όχι τόσο με φάρμακα. Εκεί ήταν περισσότερο ένας χώρος ηρεμίας και γαλήνης παρά ένα κλασικό νοσοκομείο όπως εμείς έχουμε βιώσει.

Εμείς καταφέραμε να το επισκεφθούμε και να νιώσουμε την υπέροχη αύρα που έχουν αφήσει οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Ο Ιπποκράτης μοιάζει να έχει αγκαλιάσει όλη την Κω με την υπέροχη ενέργειά του και πόσο μάλλον το Ασκληπιείο.

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

IMG_3785

IMG_3778

IMG_3774

IMG_3767

IMG_3758

IMG_3755

IMG_3753

IMG_3751

IMG_3746

IMG_3735

IMG_3732

IMG_3730

IMG_3729

IMG_3723

ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Από την σύντομη βόλτα μας στο νησί είδαμε πως έχει δύο τρενάκια. Το ένα σε πάει βόλτα στα αξιοθέατα και βλέπεις -από το τρενάκι και χωρίς στάση- τα κυριότερα σημεία της πόλης  και το άλλο σε πηγαίνει σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς αλλά και στο Ασκληπιείο το οποίο σου έχουμε προτείνει ήδη παραπάνω. Συνδιάσέ το και κάνε βόλτα. Πάρε το τρενάκι και απόλαυσε το Ασκληπιείο όσο προλαβαίνεις γιατί έρχεται το επόμενο να σε πάρει. Εξαιρετική βόλτα και ένας σούπερ γρήγορος τρόπος για να τα δεις όλα. Τι λες; Πάμε τρενάκι;

IMG_3718

IMG_3717

KOS

IMG_3708

IMG_3707

IMG_3699

IMG_3698

IMG_3692

IMG_3691

IMG_3688

IMG_3683

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ

Ξέρω πως ίσως η παρέα να έχει μάθει στα κινέζικα, ή να προτιμάς ιταλικό ή ακόμη ακόμη και τον δικό μας ελληνικό γύρο όμως εγώ θα σου προτείνω να κάνεις αυτό που είναι πιο ελληνικό από οτιδήποτε. Να κάτσεις σε ένα ελληνικό ταβερνάκι που σιγοπαίζει ελληνικό ελαφρύ λαϊκό , να παραγγείλεις ένα ουζάκι -και όλα τα παρελκόμενα- και να απολαύσεις τον αέρα που θα χτυπάει το πρόσωπό σου όλο χαρά για να σε καλωσορίσει στο νησί. Πιστεύεις πως υπάρχει μεγαλύτερη μαγεία από αυτήν;

Εγώ σου λέω πως όχι!

KOS

KOS

IMG_3665

IMG_3664

IMG_3660

IMG_3658

IMG_3657

IMG_3656

IMG_3655

IMG_3651

IMG_3643

IMG_3642

IMG_3638

IMG_3634

ΒΡΕΣ ΕΔΩ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

IMG_3628

Αυτά από την πανέμορφη Κω! Μας άρεσε πολύ τόσο που λέμε να ξαναπάμε σύντομα για περισσότερες μέρες! Επιστροφή στο Κρουαζιερόπλοιο για τη συνέχεια του Summer Vlog Tour! Γεια!!

IMG_3618

Αξίζει να αναφέρουμε πως για Κω έχει απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη η Astra Airlines.

astra airlines

Astra Airlines, Η αεροπορική εταιρία της Θεσσαλονίκης!

astra airlines

Περισσότερες πληροφορίες για την Κρουαζιέρα μας μπορείτε να δείτε στο www.LouisCruises.com

louis-cruises

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ SUMMER VLOG TOUR ΕΔΩ