Quote

Λαγάνα burger με φανταστικούς Ταραμοκεφτέδες

IMG_9915

Η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα έχει την τιμητική της. Εμείς σήμερα θα σας προτείνουμε να κάνετε ένα ξεχωριστό σάντουιτς/burger το οποίο θα σας ξετρελάνει καθώς είναι εύκολο, γευστικό και πολύ ιδιαίτερο. Τα υλικά που θα σου ζητήσω να έχεις υπάρχουν σε κάθε τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός μου  όταν σκέφτηκα αυτό το burger. Να εκμεταλλευτώ όλα τα περισσεύματα του τραπεζιού και να μην πάει τίποτα χαμένο.Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε.

Υλικά για ταραμοκεφτέδες:
200 γραμ. ταραμά άσπρο ή κόκκινο
5 φέτες ψωμί ξερό, μουσκεμένο και καλά στιμμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
2 κουτ. σούπας αλεύρι Φαρίνα Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
λίγο πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
αλεύρι για το τηγάνισμα
Αλάτι Ιμαλαίων Saltic
ξύδι βαλσάμικο λευκo ARISTON
ελαιολαδο ARISTON

Για το burger:
λαγάνα
μαρούλι
1 πιπεριτσα τουρσι

Για την σος:
1 Σκορδο
Tαχινι
ελαιόλαδο ARISTON
ξύδι βαλσάμικο λευκo ARISTON
λίγο πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
Αλάτι Ιμαλαίων Saltic

Εκτέλεση:

Για τους ταραμοκεφτέδες: Σε ένα μπλ βάζεις το ξερό κρεμμύδι, ψωμί, ταραμά, λάδι, κρεμμυδάκι φρέσκο, πιπέρι, άνηθο, μαϊντανό και ανακατεύεις. Ρίχνεις το αλεύρι και μερικές σταγόνες ξύδι βαλσάμικο λευκό. Ανακατεύεις και πλάθεις τους κεφτέδες. Τους αλευρώνεις και τους τηγανίζεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζονται περίπου σε πέντε λεπτά.

Για το burger: Κόβεις τη λαγάνα που θα χρησιμοποιήσεις για το burger. Βάζεις λίγο λάδι στη γκριλιέρα και τη φρυγανίζεις ελαφρώς.  Αλείφεις το ψωμί με τη σος, βάζεις μαρούλι, πιπεριές φλωρίνης και από πάνω τον ταραμοκεφτέ. Από πάνω βάζεις ταραμοσαλάτα, πιπεριά τουρσί και το κλείνεις.

Για τη σος: Μέσα στο ταχίνι λιώνεις το σκόρδο, βάζεις ξύδι βαλσαμικό λευκό, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι και ανακατεύεις.

Δείτε και το βίντεο στην εκπομπή Happy Cook


 IMG_9911

INFO:

  • Η λαγάνα έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα κάπου στον 5ο πχ αιώνα και την αποκαλούσαν λάγανον
  • Θεωρείται από πολλούς ως ο πρόγονος της ζύμης για πίτσα.
  • Ο ταραμας προερχεται απο αυγα μπακαλιαρου η κυπρινου. Ο κοκκινος ταραμας ειναι απλα χρωματισμενος για να γινει πιο ελκυστικος.
  • Το αυθεντικό χρώμα του ταραμά είναι άσπρο, ενώ το ροζ χρώμα που έχει η ταραμοσαλάτα, οφείλεται σε πρόσθετες χρωστικές ουσίες.
  • Η κατανάλωση του ταραμά ξεκινάει κυρίως από την Καθαρά Δευτέρα αλλά και γενικά κατά την διάρκεια της νηστείας.
  • Το κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας είναι αυγά ψαριού.

IMG_9917

  • Έχει διαπιστωθεί πως το κοινό προτιμάει τον κόκκινο ταραμά από τον λευκό, για λόγους αισθητικής. Για αυτό σε πολλά κράτη του κόσμου, μεταξύ τους και η Ελλάδα, “βάφουν” τον ταραμά κόκκινο.
  • Η Ελλάδα έχει διχαστεί όσον αφορά την παρασκευή του ταραμά. Άλλοι τον προτιμούν με πατάτα και άλλοι με μουλιασμένο ψωμί.
  • Ο ταραμάς είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες, έχει ελάχιστα λιπαρά και είναι πλούσιος σε ασβέστιο και φωσφόρο. Δυστυχώς είναι εξαιρετικά παχυντικός λόγω του ελαιολάδου.
  • Ο λευκός ταραμάς είναι ακριβότερος από τον κόκκινο αλλά και καλύτερος ποιοτικά.
  • Τα αυγά του μπακαλιάρου είναι ο πασίγνωστος ταραμάς.
  • 100 γραμμάρια ταραμά έχουν περίπου 400 θερμίδες, ενώ το 1 κουταλάκι ταραμοσαλάτας  έχει ερισσότερες από 100 θερμίδες

IMG_9909

Δες παρακάτω τις συνταγές του υπόλοιπο επεισοδίου:
Λαγάνα burger με φανταστικούς Ταραμοκεφτέδες
Ταραμοκεφτέδες
Polenta Fries

IMG_9914



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*