Quote

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες

IMG_9860

Αγαπάμε την Λαγάνα! Τόσο που δε θέλουμε να περιμένουμε μία φορά τον μήνα για να τη φάμε! Επειδή στους φούρνους συνήθως βρίσκεις Λαγάνα μόνο την Καθαρά Δευτέρα είναι καλή ιδέα να μάθεις να την φτιάχνεις στο σπίτι. Ακολουθεί μια πολύ απλή και νόστιμη συνταγή για Λαγάνα που θα ξετρελάνει εσένα αλλά και τους αγαπημένους σου.

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι Κίτρινο (για ψωμί) Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
250 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές ελαιολαδο ARISTON
1 κουταλάκι αλάτι Ιμαλαίων Saltic
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά ξερή μαγιά ΜΠΑΧΑΡ
1 κουταλιά ταχίνι
200 γρ. σουσάμι
1 μπολ λιαστές ντομάτες
1 μπολ ελιές

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζεις μαγιά, λίγο αλέυρι, νερό και ανακατεύεις λίγο να διαλυθεί η μαγιά. Βάζεις ζάχαρη, το υπόλοιπο αλεύρι, ταχίνι και ζυμώνεις. Βάζεις και λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνεις. Το αφήνεις να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει, βάζεις λίγο αλεύρι στον πάγκο , το ζυμώνεις λίγο , βάζεις τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες σε κομματάκια και το ζυμώνεις λίγο ακόμα να ανακατευτούν. Την πλάθεις, την βάζεις σε λαδόκολλα και την αλείφεις με λίγο νερό. Βάζεις από πάνω το σουσάμι και λίγο αλάτι. Ψήνεις στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

IMG_9864

INFO :

  • Η ιστορία της λαγάνας είναι μακραίωνη και σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα.
  • Η αρχαία Ελληνική λαγάνα άρχισε να καταναλώνεται τον 5ο αιώνα π.Χ. και λεγόταν το λάγανον ή αρτολάγανον.
  • Όπως τώρα έτσι και τότε στην αρχαία Ελλάδα, έτρωγαν το λάγανον σε γιορτές.
  • Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα συναντήσεις επίπεδα ψωμιά που φτιάχονται και καταναλώνονται όλο το χρόνο και όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα.
  • Αν θέλεις να κάνεις διαφορετική την λαγάνα σου πρόσθεσε στο ζυμάρι λίγο ταχίνι καθώς έτσι συμπληρώνεις διατροφικά τις πρωτεΐνες και εμπλουτίζεις γευστικά την λαγάνα.

IMG_9855

Πως να κάνω πιο τραγανή την κρούστα της λαγάνας;

Πριν βάλεις την λαγάνα στο φούρνο φτιάχνεις σε ένα ποτήρι μείγμα από νερό και ζάχαρη ή μέλι και αλείφεις όλη την επιφάνεια της. Οι σωστές αναλογίες για το μείγμα ακολουθούν: Για το άλειμμα 1/4 της κούπας χλιαρο νερό 1/4 κουταλάκι καστανή ζάχαρη ή 1/4 κουταλάκι μέλι

IMG_9865

Δες τις συνταγές όλου του επεισοδίου:
Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες
Mini corn dogs – Λουκάνικα μασκέ
Τούρτα λαγάνα

IMG_9867



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*