Quote

Λαχανοντολμάδες Γιαλατζί με κρέμα Ταχινού

Μμμμ λαχανοντολμάδες . Μπορεί να είναι μπελαλίδικο φαγητό αλλά σίγουρα αξίζει να παιδευτείς λίγο. Αν έχεις όρεξη για έναν γευστικό , νηστίσιμο πειραματισμό με τους λαχανοντολμάδες δοκίμασε αυτή τη συνταγή και χρησιμοποίησε ταχίνι για να κάνεις ακόμη πιο πλούσιο και γευστικό το φαγητό σου!

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο μαλακό με λεπτά φύλλα
750 γρ. ρύζι καρολίνα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
1ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
Χυμός ενός λεμονιού
Δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
Παρθένο σησαμέλαιο

Λεμονάτη σάλτσα Ταχινιού
Υλικά

1 φλιτζάνι Μακεδονικό Ταχίνι
2 φλιτζάνια από ζωμό του φαγητού

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τον κώνο από το κοτσάνι του λάχανου και σε αλατισμένο νερό
που βράζει, ζεματάμε το λάχανο για 5-8 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζουμε,
το στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα ζεματισμένα φύλλα. Συνεχίζουμε την ίδια
διαδικασία μέχρι να ζεματιστούν όλα τα φύλλα.
Στο τηγάνι αχνίζουμε με σησαμέλαιο τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξηρά κρεμμύδια,
προσθέτουμε το μουλιασμένο ρύζι και απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τα φύλλα και αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια εάν υπάρχουν.
Τοποθετούμε σε μία άκρη του πρώτου φύλλου μια κουταλιά της σούπας γέμιση,
τυλίγουμε δεξιά και αριστερά τις άκρες και ρολάρουμε, όχι όμως πολύ σφιχτά, τον
λαχανοσαρμά.
Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα στρώνουμε μία σειρά από μικρά ή σκισμένα
φύλλα και από πάνω τοποθετούμε τους σαρμάδες με το τύλιγμα προς τα κάτω.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε σησαμέλαιο, το χυμό λεμονιού και από πάνω
απλώνουμε ξανά τα φύλλα. Προσθέτουμε το ζωμό τόσο όσο να καλύπτονται οι
σαρμάδες, σκεπάζουμε το φαγητό με ένα ή δύο πιάτα και από πάνω τοποθετούμε
βάρος, έτσι ώστε να βράσουν μέσα στο ζουμί τους. Βάζουμε την κατσαρόλα στη

φωτιά σκεπασμένη και μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά
και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, κουνώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα ώστε να έχει
συνεχώς περίπου 2 φλιτζάνια ζωμό και ελέγχοντας μήπως κολλήσει το φαγητό.
Στη συνέχεια χτυπάμε στο blender το ταχίνι, προσθέτοντας σιγά-σιγά το χλιαρό
λεμονάτο ζωμό του φαγητού κα με αυτή τη σάλτσα ταχινιού, αντί για αυγολέμονο,
σερβίρουμε τους λαχανοσαρμάδες.



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*