Quote

Μελένια Χριστούγεννα

ΜΕΛΙΌταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, έρχεται η ώρα να κάνει την εμφάνιση του στον πάγκο της κουζίνας το μέλι. Όχι αυτό μικρό βαζάκι, που έχουμε όλο τον χρόνο στο ντουλάπι μας αλλά το μεγάλο κουβαδάκι, γεμάτο με χρυσοκίτρινο υγρό, που θα το αδειάσουμε μέχρι τελευταίας σταγόνας στα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας. Πάντα εκτιμούσα το μέλι ως έναν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχει το ίδιο χρώμα με τον χρυσό!

” Ένα Χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη και μία μέλισσα δεν κάνει μέλι”

Μια μέλισσα συλλέγει σε όλη της την ζωή μόνο ½ γραμμάριο μέλι. Χρειάζονται εκατοντάδες μέλισσες για να απολαύσουμε εμείς μια γλυκιά κουταλιά. Τι είναι όμως ακριβώς το μέλι; Είναι στην ουσία συμπυκνωμένο το νέκταρ των φυτών, ή οι εγκρίσεις των δέντρων (μελίτωμα) που μαζεύουν οι μέλισσες για να τραφούν. Αυτή η τροφή μέσα στην κυψέλη χάνει σιγά σιγά την υγρασία της και μετατρέπεται σε μέλι. Το παχύρευστο αυτό υγρό αποτελούσε το μοναδικό φυσικό γλυκαντικό για τον άνθρωπο, από την μεσολιθική εποχή, 10.000 χρόνια πριν! Σπηλαιογραφίες της εποχής εκείνης, που ανακαλύφθηκαν στην Βαλένθια της Ισπανίας απεικονίζουν τον άνθρωπο να έχει βγει στο κυνήγι για το μέλι. Στην αρχαία Αίγυπτο το προσέφεραν ως δείγμα αφοσίωσης στους Φαραώ ενώ στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έκαναν συναλλαγές με μέλι αντί για χρυσό! Οι Μάγιας θεωρούσαν τη μέλισσα ιερό έντομο. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το μέλι ως βασικό στοιχείο της διατροφής τους. Το θυμαρίσιο μέλι, γνωστό τότε ως μέλι Υμηττού, ήταν η πιο περιζήτητη λιχουδιά! Μέχρι το 1800 λοιπόν, αυτός ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος να γλυκαθούμε! Μετά οι βιομηχανίες ανακάλυψαν την κρυσταλλική ζάχαρη? Οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να θεωρούν το μέλι βασικό στοιχείο της διατροφής τους αφού καταναλώνουν περίπου 1,5 κιλό τον χρόνο. Να και μια καλή πρωτιά που έχουμε στην Ευρώπη!

Μέλι, miel, miele, honey, honing, bal, ??

Ανάλογα με την χλωρίδα που υπάρχει σε κάθε γωνιά του κόσμου, βρίσκουμε και το αντίστοιχο μέλι. Στην κεντρική Ευρώπη, για παράδειγμα, είναι πολύ διαδεδομένο το μέλι ακακίας, λόγω των μεγάλων εκτάσεων ακακίας που υπάρχουν εκεί. Στην Μ. Ανατολή έχω δοκιμάσει ένα σούπερ αρωματικό μέλι από δενδρολίβανο και στην Καλιφόρνια μέλι από ευκάλυπτο. Στην Γαλλία λατρεύουν το μέλι λεβάντας. Το πιο αγαπητό μέλι στους Έλληνες είναι το θυμαρίσιο! Έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα και πολύ ωραία γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Παράγεται κυρίως στην νησιωτική Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, γι΄ αυτό όπου το βρείτε πάρτε 2-3 βάζα! Το πευκόμελο αποτελεί το 65% της ελληνικής σοδειάς και παράγεται κυρίως στην Χαλκιδική, την Θάσο, την Σκόπελο και την Β. Εύβοια. Οι καταναλωτές το προτιμούν γιατί είναι ένα ρευστό, σκουρόχρωμο μέλι που κρυσταλλοποιείται μετά από χρόνια. Το μέλι ανθέων είναι επίσης πολύ δημοφιλές. Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγεται το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς, ηλίανθου? ακόμα και βαμβακιού! Ένα άλλο νοστιμότατο κεχριμπαρένιο μέλι που παράγεται από τα έλατα της Αρκαδίας, έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ (προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης). Τέλος, αν πέσει στα χέρια σας μέλι από Κρόκο Κοζάνης μην το υποτιμήσετε! Παράγεται σε μικρές ποσότητες και είναι σπάνιο να το συναντήσεις στην ελληνική αγορά καθώς όλη σχεδόν η παραγωγή μοσχοπουλιέται στο εξωτερικό!

” Όποιος κρατά το μέλι, μελώνεται.” λαϊκή παροιμία

Το μέλι δεν χαλάει ποτέ! Αν το βάλετε στην κατάψυξη μπορεί να μείνει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια. Σε θερμοκρασία δωματίου διατηρείται 5 ως 10 χρόνια. Ιδανικός τρόπος αποθήκευσης είναι τα τενεκεδένια κουτάκια, όπου μένει αναλλοίωτη η σύσταση του. Θυμάμαι από παιδί τα κλασσικά ασημί κουτάκια με μέλι που έφερνε η μαμά μου από το σουπερμάρκετ και τα παράχωνε στο πιο ψηλό ντουλάπι της κουζίνας για να μην μπορώ να τα φτάσω! Μου φαίνονταν θησαυρός έτσι όπως γυάλιζαν εκεί ψηλά! Αν το μέλι που προτιμάτε δεν τυποποιείται σε τενεκεδένιο κουτάκι, αναζητήστε το σε γυάλινο βάζο. Το γυαλί είναι ουδέτερο υλικό και επίσης μπορείτε να δείτε τι αγοράζετε! Επίσης μην ανησυχείτε αν το μέλι σας κρυσταλλώσει. Όπως αναγράφουν συνήθως οι συσκευασίες μελιού, η κρυσταλλοποίηση είναι φυσικό φαινόμενο. Πράγματι! Το μέλι έχει φυτική προέλευση γι΄ αυτό συμπεριφέρεται με φυσικό τρόπο. Άλλα μέλια έχουν περισσότερη υγρασία και κρυσταλλώνουν γρήγορα και άλλα καθόλου! Για παράδειγμα το μέλι κισσού κρυσταλλώνει 8-10 μέρες από την συγκομιδή του! Το μέλι ελάτης, από την άλλη, δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Προσέξτε όμως! Αν το μέλι κρυσταλλοποιηθεί ανομοιόμορφα (μόνο στον πάτο ή στα τοιχώματα του βάζου) μπορεί να ξινίσει. Γι΄ αυτό πρέπει να το επαναφέρετε γρήγορα στην αρχική του κατάσταση.

«Φάε μέλι παιδί μου, επειδή είναι καλό» Παλαιά Διαθήκη

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι μελισσοκόμοι είναι από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο, καθώς το μέλι που τρώνε συντελεί στην παράταση ζωής και είναι ένεση αδρεναλίνης για τον οργανισμό. Το μέλι σας δίνει γρήγορη ενέργεια, καθώς τα σάκχαρα που περιέχει είναι απλά και απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι σας βοηθάει να μην κουράζεστε εύκολα. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση και αντισηπτικές ιδιότητες και έτσι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως αλοιφή για πληγές και εγκαύματα. Επίσης έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές δράσεις, γι΄ αυτό η κατανάλωση μιας κουταλιά μέλι κάθε βράδυ θα σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα. Αν κάνετε καθιστική εργασία και υποφέρεται από δυσκοιλιότητα, προτιμήστε μέλι αντί για ζάχαρη στον καφέ σας. Το μέλι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χολίνη και είναι φυσικό καθαρτικό. Θα σας συνιστούσα να προτιμάτε τα σκούρα μέλια, τις ποικιλίες του δάσους γιατί έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία. Το μέλι βελανιδιάς για παράδειγμα («μέλι δρυός» θα αναγράφει στην συσκευασία) έχει σχεδόν μαύρο χρώμα και ελαφρώς στυφή γεύση αλλά κάθε κουταλιά είναι μια ένεση ενέργειας! Μπορώ να σας γράφω κατεβατά για τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού! Έχει καταγραφεί ότι περιέχει 181 θρεπτικές ουσίες! Αρκεί να σας πω ότι πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός κλάδος ιατρικής, που ονομάζεται μελισσοθεραπεία.

«Κι αν θέλετε να μάθετε πως ο Χριστός γεννιέται, γεννιέται κι αναθρέφεται με μέλι και με γάλα. Το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες.» (κάλαντα παραμονής Πρωτοχρονιάς)

Χριστούγεννα χωρίς μέλι δεν γίνεται! Τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι μπακλαβάδες και όλα τα υπόλοιπα σιροπιαστά θέλουν το μέλι τους, που ρέει άφθονο την εποχή των Χριστουγέννων. Εκτός από την θέση που έχει στο τραπέζι μας, το μέλι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην χριστουγεννιάτικη παράδοση και λαογραφία. Πολλά χριστουγεννιάτικα έθιμα και τραγούδια αφορούν το μέλι. Στην Θεσσαλία οι γυναίκες άλειφαν παλιά τις βρύσες του χωριού με μέλι για να είναι η ζωή τους τόσο γλυκιά όσο αυτό. Στην Κρήτη φτιάχνουν με μέλι, ροδόνερο και αλεύρι το Χριστόψωμο, που κόβουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τις ημέρες των γιορτών η μυρωδιά από ζεματιστό μέλι και καβουρδισμένα καρύδια ξεχειλίζει από όλα τα σπίτια και καλωσορίζει την γέννηση του Χριστού. Σας εύχομαι εσάς να μην χάσετε ποτέ το μέλι από την ζωή σας και να έχετε γλυκά, ή πιο συγκεκριμένα, μελένια Χριστούγεννα!



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*