Quote

Μελιτζάνα Αγάπη μου!

Μπορεί να είναι πικρή αλλά, όπως κάθε θηλυκό, γλυκαίνει αν της συμπεριφερθείς με τον κατάλληλο τρόπο. Λένε ότι, αν την δεις στον ύπνο σου, κάποιος θα σου κάνει ερωτική εξομολόγηση. Που να μάθεις και  τι κερδίζεις όταν την δαγκώνεις! Ο λόγος για την γλυκόπικρη μελιτζάνα!

Η μελιτζάνα συγκαταλέγεται στην dream team αυτών των τροφίμων που αποτελούν ασπίδα του οργανισμού μας από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Γιατί; Επειδή τον προστατεύουν από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, που δημιουργούνται από το άγχος, την κακή διατροφή, το μολυσμένο περιβάλλον κ.ο.κ . Το όπλο της είναι η ουσία ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από επιθέσεις ελευθέρων ριζών. Επίσης η μελιτζάνα προστατεύει την καρδιά από διάφορες παθήσεις καθώς περιέχει ευεργετικές ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, βιταμίνες Β και φυσικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Γι΄ αυτό, όσοι δεν την συμπαθούν, καιρός να αλλάξουν γνώμη!

Μια κυρία στην Ευρώπη

Κατάγεται από την μακρινή Ασία και καλλιεργούνταν στην Κίνα και την Ινδία αρχικά και έπειτα σε όλη την Ασία. Όταν οι Άραβες ήρθαν στην Ευρώπη, γύρω στον 12ο αι. μας σύστησαν την δεσποινίς μελιτζάνα, όπως και πολλά άλλα καινούργια φαγώσιμα. Σήμερα το 85% της παραγωγής προέρχεται από 5 μόνο χώρες στον κόσμο. Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο, Τουρκία και Ινδονησία.

Η μελιτζάνα ξεκίνησε την καριέρα της στην Ευρώπη ως διακοσμητικό. Οι λευκές ποικιλίες μάλιστα ήταν αυτές που έκαναν θραύση, γιατί ήταν στρογγυλές και φουσκωτές και έμοιαζαν με γιγαντιαίο αβγό (εξού και το όνομα eggplant). Ακόμα και σήμερα μελιτζάνες σε διάφορες αποχρώσεις του μοβ και του πορτοκαλί χρησιμοποιούνται για διακοσμήσεις τραπεζιών, μπουφέ κτλ. Xρειάστηκε να περάσουν αιώνες μέχρι να πειστούν οι Ευρωπαίοι, τον 18ο αι.  ότι οι καρποί της δεν είναι δηλητηριώδεις, αλλά με το κατάλληλο ξεπίκρισμα μπορούσαν να καταναλωθούν. Σήμερα, φαγητά με μελιτζάνες φτιάχνονται κυρίως στις μεσογειακές χώρες. Τα πιο διάσημα είναι ο ελληνικός μουσακάς και η ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα. Η Ιταλία παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα μελιτζάνας  στην Ευρώπη και ακολουθούν η Ισπανία και η Ελλάδα.

Ένα πολυμορφικό..φρούτο

Στην βοτανολογία, συγκαταλέγετε στα φρούτα, όπως άλλωστε και η πιπεριά και το αγγούρι! Χρησιμοποιείται  όμως ως λαχανικό-δεν πρόκειται να βρεις ποτέ κυβάκια μελιτζάνας στην φρουτοσαλάτα σου!

Η μελιτζάνα κυκλοφορεί σε κάθε χρώμα και σχήμα, για όλα τα γούστα. Στην Ταϊλάνδη κυκλοφορούν μελιτζανάκια που έχουν μωβ ανοιχτό χρώμα και μοιάζουν με κρεμμύδια. Στην Ασία κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα από πράσινο μέχρι κίτρινο. Στην Τουρκία είναι πολύ διάσημο ένα πορτοκαλί είδος μελιτζάνας, με ραβδώσεις, στο μέγεθος της ντομάτας. Στην Ευρώπη καταναλώνεται πολύ η μακρόστενη μελιτζάνα με βαθύ μοβ χρώμα και όχι μόνο. Η ιταλική Rosa Bianca, φλάσκα με  λευκή βάση και ροζ-μοβ λωρίδες έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την κρεμώδη σάρκα της. Στην Αμερική είναι πολύ της μόδας οι λευκές μελιτζάνες.  Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μελιτζάνας, με ναυαρχίδα την περίφημη μελιτζάνα της Τσακωνιάς!

Τσακώνικη μελιτζάνα

Η τσακώνικη μελιτζάνα είναι η γνωστότερη ελληνική ποικιλία μελιτζάνας. Φυτρώνει μόνο στο Λεωνίδειο Αρκαδίας και σε όλη την γύρω περιοχή και είναι ξεχωριστή λόγω του χώματος και του κλίματος της περιοχής. Είναι προιόν Π.Ο.Π., έχει δηλαδή από την Ε.Ε. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Μόνο Είναι πολύ γλυκιά και δεν χρειάζεται ξεπίκρισμα. Το χρώμα της είναι ανοιχτό μοβ και έχει λεπτές άσπρες ρίγες. Φροντίστε να αγοράσετε αυθεντικές τσακώνικες μελιτζάνες ?θα της καταλάβετε από το ανοιχτό μοβ χρώμα, την ευθεία γραμμή τους και τις λεπτές άσπρες ρίγες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και μελιτζάνες «τύπου τσακώνικες», που όμως δεν είναι το ίδιο γλυκές. Σε μια από τις γαστρονομικές μου εξορμήσεις , έφτασα ως το Λεωνίδειο όπου εντρύφησα στα μυστικά της τσακώνικης μελιτζάνας. Ο κάμπος του Λεωνιδείου, αποτελείται από 6.000 στρέμματα περικλείσμενα από ψηλά βουνά. Ότι φυτεύεις σε αυτά τα χώματα γίνεται πεντανόστιμο, γι΄αυτό και ο ιστορικός Παυσανίας είχε ονομάσει αυτόν τον  κάμπο Κήπο του Διονύσου. Οι ντόπιες μαγείρισσες την μαγειρεύουν με εκατοντάδες τρόπους και την χρησιμοποιούν και στην ζαχαροπλαστική (βλ. μελιτζανάκι).

Λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης

Λευκές μελιτζάνες κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο αλλά στην χώρα μας παράγονται μόνο στην Σαντορίνη. Λέγεται ότι την ποικιλία αυτήν την έφεραν στο νησί οι έλληνες μετανάστες στην Αίγυπτο. Είναι μικρές, 120 περίπου γραμμαρίων με ωοειδές σχήμα. Παρόλο που το χρώμα τους είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, μια δοκιμή θα πείσει και τους πιο δύσκολους. Η σάρκα τους είναι γλυκιά και δεν χρειάζεται να μπαίνεις στον μπελά του ξεπικρίσματος. Επίσης δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου σπόρια, κάτι που της κάνει ιδανικές για μελιτζανοσαλάτα, και ρουφάνε ελάχιστο λάδι.

Μελιτζάνα Λαγκαδά και Σύρου

Οι άλλες δύο ντόπιες ελληνικές ποικιλίες που ξεχωρίζουν είναι η μελιτζάνα Λαγκαδά και Σύρου. Η μελιτζάνα του Λαγκαδά είναι μακρόστενη με μαύρο χρώμα και είναι πολύ διάσημη ποικιλία γιατί είναι πολύ νόστιμη. Φτάνει μέρι 150 γρ. σε βάρος. Αντίθετα, η μελιτζάνα Σύρου είναι μεγάλη, σε οβάλ σχήμα και φτάνει μέχρι και 300 γρ. ανά καρπό.

Μελιτζανομυστικά

  • Για να γλυκάνουμε την αγαπημένη μας μελιτζάνα πρέπει να την κόψουμε σε φέτες, να την πασπαλίσουμε με αλάτι και να την αφήσουμε μισή ώρα μέσα σε ένα σουρωτήρι να ιδρώσει.  Επίσης καλό είναι να βάλουμε από πάνω ένα βαρύ πιάτο,  για να πιέζει την μελιτζάνα ώστε να φύγει ο αέρας από την σπογγώδη σάρκα της. Μετά από μισή ώρα την ξεπλένουμε με μπόλικο νερό για να φύγουν τα υγρά και την μαγειρεύουμε.
  • Φροντίζουμε να επιλέγουμε πρώιμες μελιτζάνες, με μαλακή φλούδα, για να μην χρειάζεται να την αφαιρούμε στο μαγείρεμα. Η φλούδα της μελιτζάνας, όπως και των περισσοτέρων λαχανικών, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Προτιμάμε τις μελιτζάνες που είναι βαριές για το μέγεθος τους-αν είναι ελαφριές σημαίνει ότι έχουν πολλά σπόρια και λίγη σάρκα. Επίσης οι μικρές είναι πιο γευστικές και έχουν λιγότερη πικράδα.
  • Πιέζουμε την σάρκα τους ελαφρά με το χέρι και ελέγχουμε αν επανέρχεται. Αν δημιουργείτε βαθούλωμα, το οποίο παραμένει , τότε η μελιτζάνα είναι παραγινωμένη και καλύτερα να μην την προτιμήσουμε γιατί πικρίζει.
  • Η μελιτζάνα του μερακλή ψήνεται αποκλειστικά και μόνο στην φλόγα, για να αποκτήσει αυτό το καπνιστό άρωμα,  που τόσο της πάει. Μπορείτε να την τρυπήσετε με ένα πηρούνι και να την ψήσετε πολύ εύκολα στο γκαζάκι του σπιτιού σας, μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα.
  • Η μελιτζάνα όταν ξεπικρίσει έχει ουδέτερη γεύση. Η ιδιότητα της αυτή,  σε συνδυασμό με την αεράτη, σπογγώδη σάρκα , της δίνει την δυνατότητα να ντύνεται γευστικά με τα υλικά και τα μπαχαρικά με τα οποία συνδυάζεται. Γι΄ αυτό ντύστε την με μπόλικα μυρωδικά. Το σκόρδο και ο βασιλικός της πάνε πολύ!

.

Αν ανήκετε σε αυτούς που αποφεύγουν την μελιτζάνα γιατί την θεωρούν μπελαλίδικη στο μαγείρεμα, ελπίζω να αλλάξατε γνώμη. Είναι απλό! Προτιμήστε μια ελληνική ποικιλία, που συνήθως είναι πιο γλυκιά και διαλέξτε νεαρές μελιτζάνες, που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα. Όσο για το λάδι που ρουφάνε; Μην σας ανησυχεί. Το λάδι, όταν χρησιμοποιείτε με μέτρο, κάνει μόνο καλό αφού περιέχει καλά λιπαρά. Συνδυάστε την μελιτζάνα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σκορδάκι και θα έχετε στο πιάτο σας ένα σούπερ βάλσαμο για την καρδιά σας. Καλή όρεξη!

Δείτε εδώ μία ωραία συνταγή για Μελιτζανόπιτα

και εδώ μία εύκολη Μελιτζανοσαλάτα



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*