Quote

Εξοχικό Κέντρο “Ο Μύλος” στο Πήδημα Μεσσηνίας

IMG_9810

Ίσως και από τα πιο επικά σημεία για φαγητό στην Μεσσηνία, για να μην πω σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι γνωστό σχεδόν σε όλους τους Καλαματιανούς που όποτε θέλουν να φάνε κάτι άλλο από Γουρουνοπούλα αλλά και να δροσιστούν τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές βραδιές, πηγαίνουν εκεί. Δεν ξέρω όμως αν οι επισκέπτες της Μεσσηνίας γνωρίζουν ότι εκτός από τις άπειρες παραθαλάσιες ψαροταβέρνες υπάρχει και αυτό το μέρος που αν πας θα θες όχι μόνο να ξαναπας αλλά να το προτείνεις και στους φίλους σου. 15 χιλιόμετρα από Καλαμάτα βόρια του αεροδρομίου σε μία ευλογημένη περιοχή γεμάτο τρεχούμενα νερά, βρίσκεται αυτός ο γαστρονομικός παράδεισος που ακούει στο όνομα Μύλος και σερβίρει λίγα και καλά πιάτα. Τιμές δεκαετίας 80 και φαγητό απλό, τίμιο, φρεσκομαγειρεμένο και πεντανόστιμο!

IMG_9813

Το όμορφο και γραφικό χωριό λίγο πριν από το οποίο είναι η ταβέρνα, λέγεται Πήδημα. Το όνομα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτο. Οι περισσότεροι δεν θυμούνται το όνομα της ταβέρνας αλλά το όνομα του χωριού. Το κλασικό είναι “Πάμε στο Πήδημα για κοτόπουλο (ή κόκκορα)”. Εκεί βρίσκονται οι πηγές που υδροδοτούν σχεδόν όλο τον Νομό Μεσσηνίας. Στον χώρο της ταβέρνας παλιά λειτουργούσε νερόμυλος που άλεθε ντόπια σιτάρια. Εξού και το όνομα της!

IMG_9781

Η ταβέρνα είναι δίπλα στο ποτάμι με τρεχούμενο νερό στο οποίο κολυμπάνε ανέμελες πάπιες οι οποίες καλοτρώνε από ψωμιά μέχρι μακαρόνια που τους πετάνε τα παιδάκια.

IMG_9800 IMG_9803

Τα κλασικά πιάτα του μαγαζιού είναι κόκκορας ή κοτόπουλο με πατάτες ή με μακαρόνια. Μακαρόνια σερβίρονται και σκέτα και χάρη στο τριμμένο τυρί και τη σαλτσούλα από το κοτόπουλο είναι μούρλια! Υπάρχουν και κάποια “της ώρας” όπως και κάποια σουτζουκάκια αλλά σε γενικές γραμμές το μενού είναι μικρό. Αυτό έχει ένα τεράστιο καλό! Ότι τρως είναι φρεσκότατο και βγαίνει εκείνη την ώρα. Για παράδειγμα τα κοτόπουλα δεν μαγειρεύονται το πρωι και μένουν κάποιες ώρες. Σε εστιατόρια με 10-15 διαφορετικά μαγειρευτά ή φαγητά φούρνου είναι λογικό να συμβαίνει αυτό επειδή δεν μπροούν να τα φτιάχνουν όλα μαζί. Εδώ όμως που υπάρχουν λίγα, έχουν συνεχή παραγωγή και έτσι ότι φας θα ειναι φρεσκότατο. Επίσης είναι πεντανόστιμα. Οι συνταγές είναι γιαγιάς και οι πρώτες ύλες ντόπιες. Τα κοτόπουλα είναι δικά τους παραγωγής και τα υπόλοιπα (τυριά, λάδι, λαχανικά) είναι όλα προϊόντα Μεσσηνίας.

IMG_9885

IMG_9881

IMG_9866

IMG_9902

Το κοτόπουλο που αξίζει άπειρα να φας είναι τρυφερό και πεντανόστιμο. Μαγειρεύεται στον φούρνο και έχει εκτός από λαδολέμονο, και τριμμένη φρέσκια ντομάτα. Η σαλτσούλα αυτή από το κοτόπουλο σερβίρεται με τα μακαρόνια που είναι χοντρά, από αυτά του παστίτσιου, μαζί με ντόπια μανουρομυζήθρα! Επική κατάσταση. Μπορείς να φας κοτόπουλο με πατάτες ή κοτόπουλο με μακαρόνια. Επειδή όμως και οι τηγανητές πατάτες είναι απίστευτα ωραίες, καλύτερα να παρετε και τα 2. κοτόπουλο με πατάτες και χωριστή μερίδα μακαρόνια.

Μας άρεσε άπειρα το ψωμί ολικής που ήταν ότι πρέπει για βούτες στο υπέρτατο Μεσσηνιακό λάδι. Να πούμε ότι η περιοχή φημίζεται για το λάδι της. Υπάρχει και εμφιαλωμένο υπερεξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με το όνομα του χωριού, με οξύτητα κάτω από 0.3!

IMG_9872 IMG_9894

Να πούμε κάτι πολύ αξιοσημείωτο. Οι τιμές είναι επικές. 4.40 η μερίδα κοτόπουλο και 4.10 τα μακαρόνια. και χάλια να ήταν το φαγητό, μόνο και μόνο για το περιβάλλον θα άξιζε τα λεφτά του. Και όμως το φαγητό σε ποιότητα και γεύση είναι απλά κορυφαίο. Ότι και να πω είναι λίγο. Πρέπει να δοκιμάσεις για ν ακαταλάβεις. Φαγητό μέχρι σκασμού με σαλάτα και αναψυκτικά-μπίρες δεν πάει πάνω από 10 ευρώ το άτομο, ενώ 2 άτομα αν φάνε μια κοτόπουλο με πατάτες, μία μακαρονάδα, μία σαλάτα και νερό, θα πληρώσουν 11-12 ευρώ!

IMG_9870

Το ενδιαφέρον είναι ότι τομαγαζί είναι self-service, ίσως και ένας λόγος που καταφέρνει να κρατάει χαμηλά τις τιμές με τόσο καλή ποιότητα! Έχει ταμπέλα “Αυτοεξυπηρετείστε” και σύστημα με νουμεράκια που αναγράφονται σε οθόνες για να κάθεσαι και να πηγαίνεις να πάρεις την παραγγελία όταν είναι έτοιμη.

IMG_9817
Το μαγαζί λειτουργεί μόνο βράδυ από τις 8 ενώ τις Κυριακές είναι ανοιχτό και μεσημέρι. Λειτουργεί όλο το χρόνο αφού έχει και μέσα αίθουσα ενώ τον Δεκέμβριο κλείνει για 2-3 εβδομάδες.

Το πιο τέλειο είναι το δωράκι που κάνει ο κος Τάκης, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, στους πελάτες. Αναπτήρες και αυτοκόλλητα “I Love ΠΗΔΗΜΑ”. Όταν πάτε μην ξεχάσετε να ζητήσετε και σεις!! 🙂

IMG_9806 IMG_9808

Εμείς λατρέψαμε το φαγητό εκεί και θα ξαναπάμε σίγουρα την επόμενη φορά που θα είμαστε Μεσσηνία.

Απειρα ευχαριστώ και στον Γιώργο Σακκά που με πήγε εκεί και ήταν ο λόγος που ανακάλυψα αυτό το τέλειο μέρος!

 



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

2 comments

  1. Μαρία Βαρελά

    Χαρήκαμε πάρα πολύ που γράφετε για το Μύλος στό Πήδημα, αφου και από ‘κει είναι η καταγωγή μας. Είναι πράγματη ένα από το καλήτερα εστοιατόρια της περιοχής. Μένουμε στο Καναδά, και κάθε φωρά που επισκέπτουμε τήν Ελλάδα, περνάμε απ’τό Μύλος να φάμε το τέλειο φαγητό τους.

    Χαιρετούμε τον Παναγιότη και όλη του τήν οικογένια, και τους ευχαριστούμε που μέτα από τόσα χρόνια, ακόμα συνεχίζουν να υπάρχουν.

    Καλή μας όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*