Quote

Ντομάτα ~ Συντήρηση, Σάλτσα και Αποξήρανση

Oι ντομάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά που καταναλώνουμε ωμή ή μαγειρεμένη με πάρα πολλούς τρόπους. Όταν είναι η εποχή τους δηλαδή από Απρίλιο-Μάιο μέχρι αρχές Φθινοπώρου, οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές και η ποιότητα ασύγκριτη σε σχέση με τις χειμωνιάτικες ντομάτες. Συνεπώς  μία έξυπνη συμβουλή μαγειρικής Οικονομίας είναι να αγοράσεις μεγάλες ποσότητες σε οικονομική τιμή και να τις αποθηκεύσεις σωστά, φτιάχνοντας σάλτσα ή αποξηραίνοντας τες στον ήλιο ή τον φούρνο.

NTOMATA
Φρόντισε να διαλέγεις ντομάτες με λεπτή φλούδα και έντονο κόκκινο χρώμα. Μην επιλέγεις όσες έχουν κίτρινίλες, γιατί δεν έχουν ωριμάσει σωστά. Επίσης οι ντομάτες με σχισμένη σάρκα, έχουν κατά κανόνα στεγνώσει.

Συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας

Για μερικά λαχανικά, όπως οι ντομάτες και οι μελιτζάνες, που δεν παγώνουν πολύ στην κανονική τους μορφή, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις στο ψυγείο είναι να τα καταψύξεις πολτοποιημένα. Επιλέγεις ώριμες ντομάτες (οι μικρές και μακρόστενες είναι οι πιο κατάλληλες για σάλτσα!). Τις κόβεις σε χοντρά κομμάτια και τις περνάς από ένα σουρωτήρι για να βγάλουν όσα σποράκια και χυμό γίνεται.
Τις ρίχνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Όταν πάρουν μια βράση, χαμηλώνεις την φωτιά και τις αφήνεις να σιγοβράσουν για μια ώρα ή μέχρι να έχεις έναν παχύρρευστό πολτό. Ανακατεύεις συνεχώς για να πολτοποιηθούν οι ντομάτες και ξαφρίζεις συχνά. Το μίγμα είναι έτοιμο, όταν πιεί όλα τα υγρά του. Αν θες μπορείς να προσθέσεις μυρωδικά όπως βασιλικό, ή κρεμμύδι και σκόρδο για έξτρα γεύση. Αυτό είναι όλο! Περνάς τον πολτό από ένα τούλι, αν σε ενοχλούν τα σποράκια, τον μοιράζεις σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία και τον βάζεις στην κατάψυξη. Μπορείς επίσης να τον διατηρήσεις και χωρίς ψυγείο! Ακόμα πιο οικονομικό! Ακολουθείς την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω και στην συνέχεια τον μοιράζεις σε καθαρά- ζεστά- βαζάκια, όσο είναι ζεστός. Για να σφραγιστούν αεροστεγώς τα καπακώνεις και τα αναποδογυρίζεις αμέσως. Φρόντισε να έχεις αποστειρώσει τα βαζάκια: τα πλένεις και τα βάζεις χωρίς να τα σκουπίσεις στο φούρνο, για δέκα λεπτά. Όταν στεγνώσουν είναι έτοιμα.

Αποξήρανση

Aν βρεις στην αγορά ντοματάκια σε καλή τιμή, αγόρασε μεγάλη ποσότητα και βάλτα στον ήλιο να λιαστούν. Η ταράτσα της πολυκατοικίας είναι ιδανικό μέρος, για όσους μένουν στις πόλεις! Επέλεξε ξηρές μέρες, με θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου. Κόψε τα ντοματάκια στην μέση, τοποθέτησε τα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και πασπάλισε τα με λίγο αλάτι. Όταν βγάλουν τα υγρά τους αναποδογύρισε τα και στρώσε τα σε μια απλωτή
επιφάνεια, χωρίς να ακουμπάνε το ένα το άλλο. Πρέπει η επιφάνεια να είναι ψηλά από το έδαφος, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας ανάμεσα τους. Φρόντισε να τα σκεπάσεις με ένα τούλι για να μην πάνε ζωύφια!  Τα βράδια μάζευε τα μέσα στο σπίτι. Σε 2-4 μέρες, ανάλογα με τον καιρό, θα έχεις έτοιμα λιαστά ντοματάκια παραγωγής σου! Εναλλακτικά μπορείς να τις αφυδατώσεις στον φούρνο του σπιτιού σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία (40-50 βαθμούς) για 8-10 ώρες.



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

2 comments

  1. Καλημέρα σας! Ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές.
    Ερωτηση.
    Στον πολτο τομάτας. . βγάζεις τη φλούδα της τομάτας εκτός από τα σπορια και τα υγρά? Και αν ναι, πως?
    Να είστε καλά! !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*