Quote

Δέκα και μία Ρυζοϊστορίες! Πληροφορίες για Ρύζι

ΡΥΖΙ
To ρύζι είναι αγαπημένο τρόφιμο στην χώρα μας και όχι μόνο. Ήρθε η στιγμή να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για αυτό.

  1. Το ρύζι είναι το πιο διάσημο δημητριακό του κόσμου, μετά το στάρι και το καλαμπόκι.
  2. Είναι φυτό υδροχαρές, χρειάζεται δηλαδή πολύ νερό για να αναπτυχθεί, γι΄ αυτό και οι ορυζώνες είναι πάντα κοντά σε δέλτα ποταμών ή σε λίμνες.
  3. Για να βρεθείς σε έναν αυθεντικό ορυζώνα, δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι την Κίνα! Ο κάμπος της Θεσσαλονίκης είναι κατά 80% καλυμμένος με ορυζώνες.
  4. Το ρύζι που καλλιεργείται έξω από την Θεσσαλονίκη χορταίνει την δίψα του από τα τρία ποτάμια που περιστοιχίζουν τον κάμπο: Αλιάκμονα, Αξιό και Λουδία.
  5. Το ρύζι μεγαλώνει μέσα στο νερό. Αφού σπείρουν το χωράφι, οι ρυζοπαραγωγοί το πλημμυρίζουν με νερό. Ο σπόρος του ρυζιού μεγαλώνει μέσα στο νερό. Όσο το χώμα ρουφάει το νερό, οι ρυζοπαραγωγοί ξαναγεμίζουν το χωράφι, μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι για αλώνισμα.
  6. Κάθε ρύζι έχει την δική του ιστορία αλλά όλες οι ποικιλίες προέρχονται από την ίδια πηγή, τον καφέ κόκκο ρυζιού που μοιάζει με το στάρι και αποφλοιώνεται για να ασπρίσει.
  7. Το καστανό ρύζι είναι ουσιαστικά ρύζι που δεν έχει αποφλοιωθεί ενώ το μαύρο ρύζι δεν είναι ρύζι! Είναι οι κορφές του υδρόφιλου φυτού , που φυτρώνει στην Β.Αμερική και αποτελούσε βασική τροφή των Ινδιάνων.
  8. Η ποικιλία νυχάκι και η καρολίνα λασπώνει εύκολα και είναι κατάλληλη για γεμιστά και ριζότα ενώ η ποικιλία γλασέ χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες.
  9. Τα εξωτικά ρύζια είναι μακρύσπερμα και δεν λασπώνουν σχεδόν ποτέ. Η ποικιλία Jasmine είναι ταιλανδέζα ενώ το basmati καλλιεργείται στο Πακιστάν και την Ινδία.
  10. Το να βράσεις ρύζι δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις. Υπάρχουν 4 βασικοί τρόποι να το κάνεις. Α) Να το βράσεις και να το σουρώσεις, όπως τα μακαρόνια. Β) Να το αφήσεις να πιεί το νερό του, ακολουθώντας τον βασικό κανόνα 1 δόση ρύζι, 2 ½ δόσεις νερό. Γ) Να το βάλεις σε ένα σουρωτήρι, πάνω από νερό που βράζει και να το μαγειρέψεις στον ατμό. Δ) Να το τσιγαρίσεις πριν το βράσεις, για να γίνει σπυρωτό και να ρίξεις στην συνέχεια το νερό.

10 +1. Αν σου αρέσει το σπυρωτό ρύζι, ξέπλυνε το πριν το βράσεις, για να αφαιρέσεις λίγο από το άμυλο του.



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*