Quote

Tarte Tatin – Η ανάποδη Τάρτα με Μήλα

IMG_9435

Σήμερα θα φτιάξουμε μια πεντανόστιμη γλυκιά συνταγή που θα κάνει τον γιατρό πέρα. Είμαι σίγουρος πως καταλάβατε ότι πρόκειται για λαχταριστό μηλογλυκό το οποίο εκτός από νόστιμο είναι και ιδιαίτερο καθώς όπως λέγεται δημιουργήθηκε κατά λάθος, όμως αυτά θα τα πούμε στην συνέχεια. Πάμε τώρα να δούμε τα υλικά.

Ιστορία της TART TATIN

Η tart tatin δημιουργήθηκε καταλάθος από τις αδελφές Tatin που ζούσαν στην πόλη Lamotte-Beuvron της κεντρικής Γαλλίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο πανδοχείο τους έφτιαχναν τις καλύτερες μηλόπιτες. Μια μέρα η Καρολίν Τατέν άφησε τις μηλόπιτες περισσότερο στο φούρνο και της άρπαξαν. Σκέφτηκε λοιπόν να άπλωσει τα καραμελωμένα μήλα στον πάτο της ταρτιέρας. Έπειτα τα σκέπασε με τη ζύμη και ξανάβαλε την τάρτα στο φούρνο. Η συνταγή άρεσε πολύ στους θαμώνες του πανδοχείου και έγινε αρκετά διάσημη στην περιοχή και όχι μόνο.

IMG_9440

Υλικά:

Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
200 γρ. Βούτυρο
100 γρ. άχνη ζάχαρη Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
3 κρόκους αβγών

Για τη γέμιση:
3 μήλα KIKU
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Λίγο κανέλα

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι: Σπας σε μπολ τα αυγά Με μπουκάλι χωρίζεις και μεταφέρεις τους κρόκους των αυγών σε πιάτο. Αδειάζεις στο μίξερ αλεύρι και κομματάκια βουτύρου μαζί με ζάχαρη άχνη. Το μιξερ να είναι με το πλαστικο εργαλειο ανακατέματος για ζύμες ή τον γάτζο.  Χτυπάς στο μίξερ το μείγμα και μετά από 2-3 λεπτά ρίχνεις τα αυγά σταδιακά. Χτυπάς και όταν το ζυμάρι γίνει ομοιόμορφο το βγάζεις από το μίξερ και το κάνεις μία μπάλα. Το βάζεις σε μια πλαστική σακούλα κατάψυξης τροφίμων και το βάζεις στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.

Για τη γέμιση: Ξεφλουδίζεις τα μήλα και κόβεις σε κομμάτια. Βάζεις στο τηγάνι βούτυρο να λιώσει. Ρίχνεις στα μήλα λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Αδειάζεις τα μήλα στο τηγάνι. Βάζεις τη μισή ζάχαρη στα μήλα και ανακατεύεις. Πρόσθετεις κανέλα στα μήλα και αφήνεις να ψηθούν για 15 λεπτά. Μόλις αρχίσουν τα μήλα να καραμλώνουν τα γυρνάς και τα αφήνεις άλλο τόσο από την άλλη μεριά. Πασπαλίζεις την υπόλοιπη ζάχαρη από πάνω. Βγάζεις το ζυμάρι από την κατάψυξη και το τρίβεις με τον τρίφτη πάνω από τα μήλα σαν να είναι τυρί. Παράλληλα το μοιράζεις και το πιέζεις για να δημιουργήσεις ένα τρώμα τριμμένης ζύμης σε όλο το τηγάνι. Όπως είναι το τηγάνι το βάζεις στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο ή εναλλακτικά τηγάνι χωρίς χερούλι όπως κάνω εγώ στο βίντεο.

Οταν είναι έτοιμο το βγάζεις και το αφήνεις για 3-4 λεπτά. Βάζεις άδειο πιάτο πάνω από το τηγάνι και αναποδογυρίζεις την μηλοτάρτα. Προσοχή μην φύγουν ζουμιά και καείς! θέλει μεγάλη προσοχή και να φοράς γάντια φούρνου. Αν αφήσεις την μηλόταρτα να κρυώσει στο τηγάνι θα κολήσει η καραμέλα και δε θα γυρίσει σωστά.

Καλή όρεξη!!

IMG_9442

 

Δες τώρα και το βίντεο με την εκτέλεση:

 

INFO TIPS

  1. Oι τάρτες μήλου και ειδικά η ταρτ τατεν είναι μια τέλεια επιλογή γλυκού μιας εκτός από ένα ιδιαίτερο γλυκό περιέχουν και το αγαπημένο σε όλους μας μήλο.
  2. Το μήλο κάνει τα δόντια σου αστραφτερά, την επιδερμίδα σου λαμπερή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα μειώνει την χοληστερίνη και καταπολεμά τον καρκίνο.
  3. Eνα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
  4. Το μήλο περιέχει στοιχεία που ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν την οστεοπόρωση.
  5. Το μήλο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

 

IMG_9453

IMG_9434



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*