Quote

Τραχανάς σούπα

IMG_8397

Ο τραχανάς είναι από τις πιο παραδοσιακές και νόστιμες τροφές που τάισαν για πολλά χρόνια τους Έλληνες. Σήμερα θα βρούμε ιδαίτερους τρόπους για να μαγειρέψουμε τον τραχανά και να γίνει ακόμη πιο νόστιμος από ότι ήδη είναι. Ο τραχανάς είναι στην ουσία ζυμαρικό το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι και γάλα

Υλικά:
Τραχανάς Σούπα
1 πακέτο νηστίσιμο τραχανά με ταχίνι και λαχανικά ΚΑΝΔΥΛΑΣ
2 λίτρα νερό νερό
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι αλάτι Ιμαλαΐων Saltic
½ κουταλάκι λευκό πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
1/4 κουταλάκι μπούκοβο ΜΠΑΧΑΡ
1 κουταλιά μαϊντανό
1 κουταλιά ταχίνι ή 1 κουταλιά ελαιόλαδο ARISTON

Εκτέλεση: 

Σε κατσαρόλα με ζεστό νερό ρίχνεις τον τραχανά να βράσει. Ρίχνεις λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σωτάρεις το κρεμμύδι και ρίχνεις λίγο μπούκοβο. Αφού σωταριστεί το ρίχνεις μέσα στον τραχανά. Σερβίρεις με λίγο μαϊντανό και μπούκοβο.

Δες και το βίντεο με την εκτέλεση από την εκπομπή Happy Cook

IMG_8396

INFO

  • Ο τραχανας χανεται στα βαθη της ανθρωπινης ιστοριας, με ολους τους λαους της Μεσογειου να εχουν τη δικη τους παραπλησια εκδοχη

  • Ο τραχανας λεγεται γλυκος η ξινος, αναλογα με το αν χρησιμοποιουμε φρεσκο ή ξινισμενο γαλα

  • Υπαρχει και νηστισιμος τραχανας με φρεσκο χυμο τοματας αντι για γαλα

  • Χρησιμοποιουμε αλευρι, σιμιγδαλι η και χοντροαλεσμενο σιταρι

  • Τα παλιοτερα χρονια διατηρουσαν τον τραχανα σε μαξιλαροθηκες για να αεριζεται καλα και να μη χαλασει απο την υγρασια

  • Η εκφραση ?απλωνει τραχανα? χρησιμοποιειται για καποιον που αργοπορει να ολοκληρωσει μια εργασια, μιας κι η παραγωγη του ειναι μια χρονοβορος διαδικασια.

  • Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τραχανά όπως ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.

  • Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα και κάποιες φορές χρησιμοποιείται και η προσθήκη ντομάτας.

  • Ο ξινός τραχανάς είναι γνωστός και ως ξινόχοντρος (στην Κρήτη).

  • Στην Τουρκία ο τραχνάς είναι gνωστός ως ‘tarhana’, ενώ στην Iορδανία ως ‘Kishk’

IMG_8402

Όλες οι συνταγές του επεισοδίου: Τραχανάς σούπαΤραχανοκεφτέδεςΦασολάκια με κιμάΝτιπ με παντζάρι



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*