Quote

Τραχανοκεφτέδες

IMG_8365

Τέλειοι τραχανοκεφέδες που θα λατρέψετε!!

Υλικά:
100 γρ. τραχανά βρασμένο ΚΑΝΔΥΛΑΣ
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση Αφοί ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
1 κουταλάκι αλάτι Ιμαλαΐων Saltic
½ κουταλάκι λευκό πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
½ κουταλάκι κύμινο ΜΠΑΧΑΡ
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι ξύδι βαλσάμικο ARISTON κλασικό

Εκτέλεση: 

Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνεις τον τραχανά. Τον στραγγίζεις και τον βάζεις σε ένα μπολ. Βάζεις λίγο αλάτι, κύμινο, λευκό πιπέρι, μπέικιν, αλεύρι, ανακατεύεις και βάζεις λίγο ξύδι βαλσάμικο. Πλάθεις τους κεφτέδες και τους τηγανίζεις.

Δες και το βίντεο με την εκτέλεση από την εκπομπή Happy Cook

IMG_8360

INFO

  • Ο τραχανας χανεται στα βαθη της ανθρωπινης ιστοριας, με ολους τους λαους της Μεσογειου να εχουν τη δικη τους παραπλησια εκδοχη

  • Ο τραχανας λεγεται γλυκος η ξινος, αναλογα με το αν χρησιμοποιουμε φρεσκο ή ξινισμενο γαλα

  • Υπαρχει και νηστισιμος τραχανας με φρεσκο χυμο τοματας αντι για γαλα

  • Χρησιμοποιουμε αλευρι, σιμιγδαλι η και χοντροαλεσμενο σιταρι

IMG_8370

  • Τα παλιοτερα χρονια διατηρουσαν τον τραχανα σε μαξιλαροθηκες για να αεριζεται καλα και να μη χαλασει απο την υγρασια

  • Η εκφραση “απλωνει τραχανα” χρησιμοποιειται για καποιον που αργοπορει να ολοκληρωσει μια εργασια, μιας κι η παραγωγη του ειναι μια χρονοβορος διαδικασια.

  • Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τραχανά όπως ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.

  • Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα και κάποιες φορές χρησιμοποιείται και η προσθήκη ντομάτας.

IMG_8366

  • Ο ξινός τραχανάς είναι γνωστός και ως ξινόχοντρος (στην Κρήτη).

  • Στην Τουρκία ο τραχνάς είναι gνωστός ως ‘tarhana’, ενώ στην Iορδανία ως ‘Kishk’

IMG_8383

Όλες οι συνταγές του επεισοδίου: Τραχανάς σούπα | Τραχανοκεφτέδες | Φασολάκια με κιμά | Ντιπ με παντζάρι



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

2 comments

  1. Ο τραχανάς, τουλάχιστον στην περιοχή μου, δεν λέγεται “γλυκος η ξινος, αναλογα με το αν χρησιμοποιουμε φρεσκο ή ξινισμενο γαλα”, αλλά και μία άλλη σημαντική διαφορά. Ο γλυκός τραχανάς γίνεται με κομμένο σιτάρι που βράζετε με το γάλα και αφήνεται να στεγνώσει κάμποσες μέρες και σταδιακά τον τρίβουν όλο και ψιλότερο όταν στεγνώσει. Ο ξινός ναι, αφήνεται να ξυνίσει, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν αφήνουν το γάλα να ξυνίσει ή το ζυμάρι για να έχει αυτή την ξυνίλα στη γεύση. Αυτός όμως δεν περιέχει κομμένο σιτάρι, γίνεται με αλεύρι. Την παρασκευή του γλυκού τραχανά την έχω παρακολουθήσει συχνά ως παιδί και θυμάμαι ότι όταν ήταν φρεσκοκομμένος ακόμα σε μεγάλα κομμάτια σαν πίτα τον τρώγαμε μαλακό και ήταν πεντανόστιμος. Αλλά μας κυνηγούσαν για να μείνει να τρίψουν και για το χειμώνα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*