Quote

Το καλύτερο Τσουρέκι – βήμα προς βήμα με βίντεο

Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία μπορείτε να το παρακολουθήσετε πια και online. Τώρα που είμαστε μια ανάσα από το Πάσχα και οι συνταγές των τσουρεκιών σου φαίνονται δύσκολες μια είναι η λύση. Να φτιάξεις αυτό το τσουρέκι καθώς εκτός από την παρασκευή του θα μάθεις και μυστικά που θα κάνουν πιο γευστικό και όμορφο το πασχαλινό μας τσουρέκι. Τα υλικά και η εκτέλεση ακολουθούν παρακάτω, όμως μην ξεχάσεις να δεις το βίντεο καθώς εκεί είναι κρυμμένα τα μικρά μυστικά του τσουρεκιού μας! Καλή επιτυχία!

ΥΛΙΚΑ

80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι ΧΡΥΣΟ ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
λίγο χλυαρό νερό
5 αυγά
350 γρ ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
135 γρ. γάλα
30 γρ. χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
30 γρ. σπορέλαιο
1 κουταλιά μέχλεπι ,1 κουταλιά κακουλέ
1 βανίλια, λίγο αλάτι
σουσάμι για πασπάλισμα

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανακατεύουμε την μαγιά με νερό και αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει
2. Χτυπάμε αυγά και φτιάχνουμε το ζυμάρι
3. Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 2 ώρες
4. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε διάφορα σχέδια (δείτε βίντεο)
5. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν
6. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι
7. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 35 λεπτά στον αέρα.
Σημείωση: Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των τσουρεκιών και τον φούρνο σας.

Για πολλά τιπς και βήμα βήμα εκτέλεση δείτε το βίντεο και κρατήστε σημειώσεις!

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

4 comments

  1. Αγαπητοί αναγνώστες,

    Έγραψα την εκτέλεση με όλα τα tips – μυστικά για την μητέρα μου, παρακολουθώντας το video λεπτό προς λεπτό. Βρείτε την παρακάτω για να μην μπείτε στην ίδια διαδικασία!
    Καλή σας επιτυχία!

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    *όλα τα υλικά πρέπει να μην είναι κρύα!!!

    1. Ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και 100 γρ αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει 15?-30?
    2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Το μείγμα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
    * αν δε λιώσει η ζάχαρη και τη χτυπήσουμε με αυγά ή βούτυρο, δεν αφήνει το τσουρέκι να φουσκώσει.
    3. Χωρίζουμε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε ξεχωριστά. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε αραιή μαρέγκα, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, χτυπάμε μετά τους κρόκους και αφού χτυπηθούν ρίχνουμε τα ασπράδια πάλι στον κάδο να χτυπηθούν και μαζί μερικά λεπτά. (Δε γίνεται πολύ σφιχτό το μείγμα, μάλλον αραιό το είδα στο βίντεο)
    *είναι καλύτερα χωριστά, αφρατεύουν πιο πολύ.
    4. Λιώνουμε το βούτυρο
    5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα το χυμό πορτοκάλι και το σπορέλαιο για να κρυώσει λίγο και το γάλα και μετά ρίχνουμε και το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια.
    *το γάλα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό, τα τσουρέκια δε θέλουν ούτε ζέστη, ούτε κρύο.
    6. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλο το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα, τη βανίλια και πολύ λίγο αλάτι.
    *αν δεν αρέσει το ξύσμα χρησιμοποιούμε μαστίχα
    7. Βάζουμε μέσα στη μαγιά που έχει φουσκώσει το μείγμα του ζεστού γάλατος και ανακατεύουμε με το χέρι.
    8. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα το υγρό μείγμα μαγιάς ? γάλατος και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί.
    9. Τώρα ρίχνουμε σιγά σιγά κουταλιά, κουταλιά το λιωμένο βούτυρο ενώ ζυμώνουμε ή στο μίξερ ή στο χέρι. Αφού απορροφηθεί η πρώτη κουταλιά προσθέτουμε την επόμενη. Όταν τελειώσει το βούτυρο έχουμε μια υγρή ζύμη.
    * είναι σημαντικό να είναι ζεστή η ζύμη μας. Αν η ζύμη είναι κρύα τα τσουρέκια θα είναι αποτυχία.
    10. Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.
    11. Ζυγίζουμε τα μπαλάκια που θα φτιάξουμε τις πλεξούδες για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο ψήσιμο (σχήμα με δυο κορδόνια ? δυο μπαλάκια 200γρ το καθένα). Τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ενώ ξεκινάμε να κάνουμε τα κορδόνια. Κάνουμε όλα τα κορδόνια και τα πρώτα ξεκουράζονται ενώ φτιάχνουμε τα υπόλοιπα.
    *αν θέλουμε στρόγγυλο τσουρέκια φτιάχνουμε δυο μεγάλα κορδόνια από 400γρ το καθένα.
    12. Βάζουμε λίγο σπορέλαιο στην επιφάνεια εργασίας και πλέκουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη φόρμα ή στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
    *Ζεσταίνουμε τις φόρμες να μην είναι κρύες.
    13. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν 1 με 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον
    14. Σπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι και αφαιρούμε τον μισό κρόκο γιατί ο κρόκος τα σκουραίνει και παίρνουν ένα καφέ χρώμα αντί για κόκκινο. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στο αυγό, το χτυπάμε και αλείφουμε. Πασπαλίζουμε με σουσάμι
    15. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 25 -35 λεπτά στον αέρα. Δεν είπε αν πρέπει να είναι προθερμασμένος.
    * Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των τσουρεκιών και τον φούρνο σας.
    Για να τα συντηρήσουμε αφράτα τα τυλίγουμε σε σελοφάν. Μπορούμε να τα βάλουμε έτσι και στην κατάψυξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*