Quote

Τζαμαικανό κοτόπουλο

IMG_0335

Το τζαμαικανό κοτόπουλο είναι ένα κοτόπουλο που με τόσα μπαχαρικά δεν είναι δυνατόν να μην σου αρέσει. Έχει φανταστική γεύση ?Καραιβικής? και ενδέχεται να μας ξετρελάνει όλους. Για αυτό πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε την συνταγή για να την κάνεις και εσύ.

Υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ
2 κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές αλάτι Saltic
2 κουταλιές πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
½ κούπα λάδι CRETANTHOS
1 κουταλιά soya sauce
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα κανέλα ΜΠΑΧΑΡ
λίγο θυμάρι
4 κουταλιές λευκό ξύδι ARISTON
μπαχαρι ΜΠΑΧΑΡ
πιπερίτσες τσίλι ΜΠΑΧΑΡ

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζεις νερό, αλάτι, ζάχαρη, μπαχάρι, κανέλα, σόγια σος, ξύδι, μαύρι πιπέρι, ελαιόλαδο, ανακατεύεις και ρίχνεις τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Ανακατεύεις και βάζεις το κοτόπουλο μέσα στο μπολ. Το κλείνεις με μία μεμβράνη και το αφήνεις για 2-8 ώρες.
Στο μούλτι βάζεις το κρεμμύδι, το σκόρδο , λίγη σόγια σος, χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, μπαχάρι, κόκκινο πιπέρι, κανέλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύδι, ελαιόλαδο και τις πιπερίτσες τσίλι και χτυπάς.
Παίρνεις ένα κουτάκι μπύρας βγάζεις το 1/3 και το βάζεις σε ένα ταψί με λίγο νερό. Το καλύπτεις με αλουμινόχαρτο και κάνεις μία τρύπα από πάνω. Παίρνεις το μαριναρισμένο κοτόπουλο και το βάζεις να κάτσει πάνω στο κουτί μπύρας. Το αλείφεις με την καυτερή σος που έφτιαξες. Ψήνεις στην αρχή στους 170 βαθμούς και μετά δυναμώνεις λίγο τον φούρνο.

Δες και την εκτέλεση στo βίντεο από την εκπομπή HAPPY COOK

IMG_0334

INFO:

  • Το τζαμαικανό κοτόπουλο προέρχεται από το 17ο αιώνα όταν οι Αφρικανοί σκλάβοι δραπέτευσαν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους ιδιοκτήτες τους για να ζήσουν σε κοινότητες ιθαγενών και για να επιβιώσουν έτρωγαν καθημερινά αγριογούρουνο με μπαχαρικά.

  • Σήμερα, ο τρόπος μαγειρέματος περιλαμβάνει μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, θυμάρι και τσίλι, και είναι πιο δημοφιλές με κοτόπουλο παρά με χοιρινό.

  • Στο Ocho Rios, που είναι δημοφιλές θέρετρο της Τζαμάικα και στην κοιλάδα Faith Pen δοκιμάστε το καπνιστό κοτόπουλο που θα βρείτε σε υπαίθριους πάγκους.

IMG_0289

  • Απέφυγε να φας ένα κοτόπουλο αν το κρέας του δεν είναι σφριγηλό και σκληρό, αν μυρίζει άσχημα και αν τα κόκαλα γύρω από το κρέας έχουν σκουρότερο χρώμα.

  • Όταν πιάνεις ωμό το κοτόπουλο φρόντισε να φοράς γάντια ή να έχεις πλύνει σχολαστικά τα χέρια σου αλλά και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις.

  • Το κοτόπουλο διατηρείται 3 μέρες στο ψυγείο και 1 μήνα στην κατάψυξη.

  • Όταν έχεις το κοτόπουλο στο ψυγείο μην το βάζεις σε μεμβράνη αλλά σε ένα γυάλινο μπολ, σκεπασμένο με ένα πιάτο. Μην χρησιμοποιήσεις πλαστικό μπολ.

IMG_0339

Δες τα Νιούντι εδώ.



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*