Quote

Ζωάρα

Στο ημερολόγιο μου σημειώνω που είμαι και τι κάνω κάθε μέρα που περνάει. Αυτό είναι πολύ ωραίο επειδή μπορώ να βλέπω κάθε μέρα τι έκανα ένα ακριβώς χρόνο πριν. Πέρισυ τέτοια μέρα λοιπόν ήμουν στρατιώτης στην ξάνθη και φύλαγα σκοπιά στην πύλη. Στις σκοπιές μου είχα πολύ χρόνο για φιλοσοφία και περισυλογή. Εκείνη τη νύχτα σκεφτόμουν αυτό εδώ για το οποίο θα γράψω σήμερα.

Ο στρατός έχει το λεξιλόγιο του. Συγκεκριμένες λέξεις και εκφράσεις χρησιμοποιούνται για να περιγράφουν αντικείμενα και καταστάσεις. Η λέξη «ζωάρα» στον στρατό είναι συνώνυμο της λούφας και της καλοπέρασης. Σε ένα από τα πιο γνωστά διαδικτυακά φόρουμ για θέματα θητείας βρήκα τον «επίσημο» ορισμό της έκφρασης:

Θα προσθέσω και εγώ κάποια παραδείγματα: «Ζωάρα» είναι μία καλή μετάθεση σε «χαλαρή» μονάδα. «Ζωάρα» είναι να κάθεσαι όλη μέρα. «Ζωάρα» είναι να έχεις πολλές εξόδους. «Ζωάρα» είναι να μην έχεις υπηρεσίες. Ζωάρα είναι να παίρνεις συνεχώς άδειες. Σε γενικές γραμμές «ζωάρα» στον στρατό σημαίνει περνάω καλά!

Ομολογώ πως προσωπικά οι εκφράσεις του στρατού μου ξίνιζαν και τις περισσότερες από αυτές δεν τις χρησιμοποίησα ποτέ. Η «ζωάρα» συγκεκριμένα ήταν από αυτές που δεν μου άρεσαν καθόλου. Όχι επειδή δεν είναι ωραία λέξη αλλά επειδή οι φαντάροι την χρησιμοποιούν για να περιγράψουν κάτι που σιχαίνομαι: Την λούφα, την απραγία και την καθιστική ζωή, πράγματα που δείχνουν την έλλειψη στόχων, ονείρων και κινήτρων Αυτό δεν είναι «ζωάρα», αυτό είναι «ζωούλα». Αυτό είναι ζωή που δεν αξίζει να ζεις.

Η λέξη «ζωάρα» σαν λέξη μου αρέσει και μάλιστα πολύ. Την ζωή «ζωάρα» όμως δεν την κάνει ούτε η λούφα ούτε η παραλλαγή. Την ζωή την κάνουμε «ζωάρα» εμείς. Η ζωή γίνεται «ζωάρα» στο μυαλό μας μέσα. Εμείς αποφασίζουμε αν θα ζήσουμε μία «ζωάρα» ή μία «ζωούλα». Μέσα από τις σκέψεις, τις λέξεις και τις πράξεις εμάς καθορίζουμε την πορεία της ζωής μας. Η ζωή είναι «ζωάρα». Η ζωή είναι «ζωάρα» έτσι κι αλλιώς επειδή η ζωή είναι ένα θαύμα από μόνη της. Είναι ένα θαύμα απλά και μόνο να είμαστε ζωντανοί. Να ζούμε σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, που παρά τα χιλιάδες προβλήματα, την άσχημη οικονομική κατάσταση και την ανεργία, είναι ακόμα μία από τις πλούσιες χώρες του πλανήτη. Να ζούμε με συνθήκες που θα ζήλευε το 98% του πλανήτη. Με όλα όσα έχουμε και πάνω από όλα με την υγεία μας. Με τα μάτια μας που βλέπουν, με τα αυτιά μας που ακούν, με τα χέρια μας που αγγίζουν, με τις μυρωδιές, τα χρώματα, τους ήχους, τις γεύσεις, με την αγάπη και την στοργή. Η ζωή είναι «ζωάρα» από μόνη της και έτσι πρέπει να την ζούμε κάθε μέρα. Να ζούμε την «ζωάρα» μας όσο πιο ζωντανά γίνεται. Γιατί η ζωή, όσο «ζωάρα» και αν είναι, είναι μικρή. Περνάει γρήγορα. Δεν έχει επανάληψη. Αυτή η ζωή δεν είναι πρόβα. Είναι η μία ζωή που μας δόθηκε σαν θαύμα και που οφείλουμε να κάνουμε «ζωάρα».Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*