Quote

Θες να μάθεις κιθάρα;

Θα ‘θελες να μπορείς να παίζεις κιθάρα; Μήπως το θεωρείς πολύ δύσκολο για να προσπαθήσεις; Μήπως έχεις δοκιμάσει και δεν τα έχεις καταφέρει; Για να μάθεις να παίζεις κιθάρα δεν αρκεί μόνο να το θέλεις. Χρειάζεται να δείξεις την απαραίτητη επιμονή και πειθαρχία, να μελετήσεις και να αφιερώσεις ώρες και ώρες για εξάσκηση. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι απόλυτα εφικτό. Δες αυτούς που ξέρουν να παίζουν κιθάρα και πίστεψε ότι αφού μπορούν αυτοί σίγουρα μπορείς και εσύ.

Η κιθάρα δεν είναι και το πιο εύκολο όργανο για να μάθεις. Το πρόβλημα με την κιθάρα είναι ότι δε μπορείς με τη μία να βγάλεις τον πρώτο σου ήχο. Φυσικά δεν είναι σαν το βιολί ή ο σαξόφωνο που χρειάζεσαι ατέλειωτες ώρες για να μπορέσεις να παίξεις την πρώτη νότα αλλά και η κιθάρα έχει «ανηφορική» αρχή. Για παράδειγμα, το πιάνο ή η φλογέρα δεν έχουν καμία δυσκολία για να βγάλεις ήχο την πρώτη φορά. Απλά πατάς ένα πλήκτρο ή φυσάς κρατώντας κάποιες από τις τρύπες κλειστές. Στην κιθάρα όμως πρέπει να μάθεις να πατάς τις χορδές, κάτι που στην αρχή φαντάζει ακατόρθωτο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δουλέψεις αρκετά για να μπορέσεις να παίξεις έστω και κάτι απλό.

Στην εφηβεία μου δοκίμασα να μάθω κιθάρα αλλά απέτυχα τελείως. Δεν είχα την υπομονή να αφιερώσω τις ατέλειωτες ώρες που απαιτούνταν. Είχα αγοράσει μία φθηνή από αγγελία αλλά μετά από 2-3 μέρες κατέληξε απλά να είναι διακοσμητικό στη άκρη του δωματίου. Τελικά έσπασαν οι χορδές και αν θυμάμαι καλά τη χάρισα σε έναν συμμαθητή μου.

Χρειάστηκε να περάσουν 3-4 χρόνια για να ξαναπροσπαθήσω, πιο αποφασισμένος αυτή την φορά, να πραγματοποιήσω αυτό το εφηβικό μου όνειρο. Ήμουν 19 χρονών, Ιούνιος, μόλις είχε τελειώσει η εξεταστική στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία και θα έμενα εκεί για ένα μήνα επειδή το σπίτι που θα νοικιάζαμε με τους συγκατοίκους μου μας θα άδειαζε τον Ιούλιο και έπρεπε να είμαστε εκεί για να μεταφέρουμε τα πράγματα.

Εκείνο το μήνα αποφάσισα να μάθω κιθάρα. Υπήρχε η προοπτική να δουλέψω σε ένα εστιατόριο αλλά προτίμησα να επενδύσω εκείνο το μήνα της ζωής μου για να εκπληρώσω το εφηβικό μου όνειρο. Σκέφτηκα πως κάτι τέτοιο είχε μεγαλύτερη σημασία από τα κάποια χρήματα που θα ξόδευα πριν καλά καλά τα πάρω στα χέρια μου. Προτίμησα να μην ξοδεύω πολλά, να μην βγαίνω, και να τρώω μέσα.  Το χρόνο μου θα τον αφιέρωνα σε ένα μόνο το σκοπό: Να μάθω κιθάρα!

Δανείστηκα λοιπόν από τον κολλητό μου μια κιθάρα, του ζήτησα να μου δείξει 2-3 πράγματα, βρήκα πολλές οδηγίες, συγχορδίες και σχετικά άρθρα στο Internet και ξεκίνησα αυτό το υπέροχο ταξίδι. Κάτι που με βοήθησε πολύ ήταν και ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα εκμάθησης στο Ίντερνετ. Εκείνο τον καιρό δεν ήταν τόσο εξελιγμένα όσο σήμερα αλλά το συγκεκριμένο ήταν πολύ απλό και εύχρηστο. Με τα σημερινά προγράμματα μπορεί φυσικά κάποιος να μάθει ακόμα πιο εύκολα. Αλλά το σημαντικό δεν είναι ούτε τα προγράμματα, ούτε τα άρθρα. Σημασία έχει μόνο η επιμονή και η αποφασιστικότητα. Αν το θες πολύ, θα το κάνεις. Θα βρεις ότι χρειάζεται και θα πετύχεις το σκοπό σου.

Οι υπόλοιποι φίλοι μου πέρασαν εκείνο το μήνα παίζοντας Playstation όλη μέρα. Εγώ λίγο πολύ αφιέρωνα όλες μου τις ξύπνιες ώρες στην κιθάρα, η οποία είχε γίνει προέκταση του σώματός μου. Πήγαινα στην τουαλέτα και ένιωθα να κρατάω την κιθάρα. Στον ύπνο μου έβλεπα συγχορδίες. Είχα βυθιστεί τόσο πολύ σε αυτόν τον σκοπό που ήμουν σε άλλο κόσμο. Τα δάχτυλά μου είχαν βγάλει κάλους, το κεφάλι μου κουδούνιζε. Περνούσα περίπου 14 ώρες την ημέρα με την κιθάρα αγκαλιά.

Στην αρχή ούτε καν μπορούσα να πατήσω τις χορδές αλλά μέσα σε 3-4 μέρες άρχισα να καταλαβαίνω τι γίνεται και να μπορώ να πιάσω με το ζόρι τις τέσσερις βασικές συγχορδίες. Μετά από 2 εβδομάδες μπορούσα να σχηματίσω μελωδίες και πάνω στο μήνα μπορούσα να με συνοδέψω για τραγουδώ. Από τότε σταμάτησα να έχω ανάγκη το ΚΑΡΑΟΚΕ για να τραγουδάω! Είχα εκπληρώσει το όνειρό μου αλλά είχα επίσης καταλάβει κάτι πολύ σημαντικό. Όσο και να μάθεις, υπάρχουν πολλά περισσότερα που έχεις ακόμα να μάθεις. Όσα περισσότερα μαθαίνεις, τόσο καταλαβαίνεις πόσο λίγα ξέρεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω μία αλήθεια. Δεν είναι εύκολο να μάθεις κιθάρα. Αν σου πω ότι είναι εύκολο να μάθεις κιθάρα, θα σου πω ψέματα. Δεν είναι! Δεν υπάρχει όμως τίποτα που να αξίζει στη ζωή και να μην απαιτεί κάποια θυσία. Η θυσία στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ώρες που θα δαπανήσεις για να μάθεις. Μπορεί να χρειαστεί να μην πας κάποιες φορές για καφέ. Μπορεί το καλοκαίρι να μην κάνεις όλη την ημέρα ηλιοθεραπεία. Η ερώτησή μου όμως είναι πόσο το θέλεις; Γιατί άμα το θέλεις πολύ είναι σίγουρο ότι μπορείς να το κάνεις και θα βρεις το χρόνο για να το κάνεις! Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αν θες πολύ θα βρεις τον τρόπο. Όποιος λέει ότι δεν έχει χρόνο δεν το θέλει πολύ.

Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις κιθάρα, το μόνο που έχω να σου πω είναι «Μπορείς!». Κυνήγησε το.. Δεν θα το μετανιώσεις. Σκέψου πόσο ωραίο θα είναι να παίζεις για τους φίλους σου στην παραλία. Σκέψου πόσο ωραία θα είναι να τραγουδάς στο αγόρι ή το κορίτσι σου. Σκέψου πόσο όμορφο θα είναι να συνθέτεις τα δικά σου τραγούδια.

Βρες μία κιθάρα, βρες κάποιον να σου δείξει 5 πράγματα και βρες χρήσιμα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις πιο αποτελεσματικά τον τελικό σου στόχο. Έχω ψάξει αρκετά το θέμα των προγραμμάτων που σε βοηθάνε να μάθεις κιθάρα, έχω να προτείνω ένα συγκεκριμένο που αν και δυστυχώς υπάρχει μόνο στα Αγγλικά, είναι τόσο απλό και αποτελεσματικό, που αν ξέρεις έστω και λίγα αγγλικά, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Αν θες να το τσεκάρεις, θα το βρεις εδώ.

Καλή δύναμη.

Θα είναι χαρά μου να παίξουμε κιθάρα μία μέρα μαζί!

Να ένα ωραίο Online Προγραμμα εκμάθησης κιθάρας:

Jamorama Learn Guitar Product

Διάβασε κι άλλα μουσικά άρθρα εδώΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

3 comments

  1. Ευχαριστώ για το χρόνο σου να γράψεις αυτό το άρθρο. Ταυτίζομαι μαζί σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*