Quote

Η μεγαλύτερη Σαλάτα του Κόσμου στην Ιεράπετρα

Μέσα σε ένα μήνα, 2 νόστιμα ρεκόρ Γκίνες για την Ελλάδα. Μετά το ρυζόγαλο στη Σέρρες σειρά είχε η Κρήτη και η Ιεράπετρα που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες με τη μεγαλύτερη Σαλάτα του Κόσμου. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκα εκεί και πέρασα εκπληκτικά καθώς γιόρτασα με τους φιλόξενους  Ιεραπετρίτες το μεγάλο γεγονός!

Η Ιεράπετρα, του νομού Λασιθίου, είναι η Νοτιότερη πόλη της Ευρώπης. Είναι ιδανική αφετηρία για ημερήσιες εκδρομές στα πανέμορφα γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια φυσικά τοπία. Στην Ιεράπετρα παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κηπευτικών στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται και περιβόλι της Ευρώπης αφού τα προϊόντα της φτάνουν σε πολλές χώρες της Ηπείρου. Το εξαιρετικό της κλίμα, η ηλιοφάνεια και το έφορο της έδαφος, την κάνει ιδανική για παραγωγή κηπευτικών καθ? όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορεί λοιπόν να μην έχετε ακόμα πάει στην Ιεράπετρα αλλά σίγουρα έχετε φάει ντομάτες από εκεί.

Το να βρεθούν οι πρώτες ύλες για τη σαλάτα δεν ήταν δύσκολη υπόθεση. Η παραγωγή κηπευτικών στην περιοχή είναι κυριολεκτικά γιγαντιαία! Οι παραγωγοί της περιοχής και οι εταιρίες που συμμετείχαν χορηγικά στη διοργάνωση κάλυψαν όλες τις ανάγκες σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Είναι χαρακτηριστικό το ότι το όλο εγχείρημα δε στοίχησε στο Δήμο Ιεράπετρας ούτε ένα ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην 5μελή εθελοντική τεχνική ομάδα της διοργάνωσης (TEIΙεράπετρας ,  www.asxetos.gr , εταιρεία Ierwn)   για την ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης μέσω Internet (για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τόσο μέγεθος)  με 4 κάμερες (σταθερές και φορητές) . Καθ? όλη τη διάρκεια της ημέρας, πάνω από 10.000 άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν και να ακούν τις εξελίξεις από το μέτωπο της Σαλάτας.

Η σαλάτα γίγας που κατέρριψε το ρεκόρ πλύθηκε και κόπηκε από περισσότερους από 600 εθελοντές Ιεραπετρίτες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να πετύχουν τον κοινό στόχο του ρεκόρ. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 10 ώρες. Χωρισμένοι και οργανωμένοι σε ομάδες κόψανε τα κηπευτικά και αφού πραγματοποίησαν 1090 χωριστές ζυγίσεις σε γαβάθες των 10-15 κιλών, τις τοποθέτησαν στο τεράστιο σκεύος με διαστάσεις 5 x 25 μέτρα. Η σαλάτα των 125 τετραγωνικών και των 13417 κιλών ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου όποτε έγινε και η απονομή του ρεκόρ από την κριτή του Γκίνες Tamira Vara η οποία ήρθε από το Λονδίνο για να επιτηρήσει τη διαδικασία. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το Ισραήλ με 10260 κιλά τονοσαλάτας. Η Ιεράπετρα όχι μόνο ξεπέρασε αλλά συνέτριψε το ρεκόρ με 3 παραπάνω τόνους που ισοδυναμούν με 30% περισσότερη ποσότητα.

Την επόμενη μέρα, σε μία κοντινή παραλία της Ιεράπετρας αναβίωσε το παλιό τοπικό έθιμο του ντοματοπόλεμου! Ο ντοματοπόλεμος ήταν το clue του Σαββατοκύριακου. Είχε τρελή επιτυχία και για μένα ήταν ότι πιο διασκεδαστικό έχω κάνει τον τελευταίο χρόνο! Γέλασα με την ψυχή μου αν και έφαγα? πολλές ντομάτες. Εκεί είχα και την ευκαιρία να κάνω και ένα ντοματόλουτρο και να θαφτώ μέσα σε τόνους ντομάτας! Του χρόνου ο ντοματοπόλεμος θα είναι ακόμα καλύτερος! Θα γίνει πανελλήνιο τουρνουά με αρκετά γήπεδα το ένα δίπλα στο άλλο. Θα υπάρχουν κανόνες και θα μπορούν να συμμετέχουν ομάδες από όλη την Ελλάδα. Η διαδικασία θα έχει προκριματικά, παιχνίδια νοκ άουτ και μεγάλο τελικό. Θα συνδυαστεί με γαστρονομικό φεστιβάλ ντομάτας και είναι σίγουρο ότι θα φέρει κόσμο από όλη την Ελλάδα.

Οι ντομάτες και τα κηπευτικά της Ιεράπετρας έμειναν στην ιστορία. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στους Ιεραπετρίτες είναι να προτιμούμε τα προϊόντα τους στις λαϊκές!… Εγώ έδωσα ραντεβού για του χρόνου και δήλωσα ήδη συμμετοχή για το πρώτο πανελλήνιο τουρνουά Ντοματοπόλεμου. Ραντεβού λοιπόν στην Ιεράπετρα το 2011. Μέχρι τότε η χωριάτικη με ντομάτες Ιεράπετρας που βρίσκω στη Θεσσαλονίκη και με το ελαιόλαδο που έφερα μαζί μου, καθώς επίσης η επικοινωνία με τους καλούς φίλους που απόκτησα στο ταξίδι μου αυτό, με κάνει να νιώθω σαν να είμαι ακόμα εκεί!…  

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ 

Για video και δελτία τύπου πατήστε εδώ 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση πατήστε εδώ  

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ιεράπετρα πατήστε εδώ 

Φωτογραφίες: Νίκος Πετάσης – Δήμος ΊεράπετραςΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print