13η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο Μεσσηνίας 18/8/14


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία η 13η γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο Μεσσηνίας. Η εκδήλωση είχε πάνω από 3000 κόσμο και η προσέλευση ήταν τόσο παραπάνω από τα αναμενόμενα που σε κάποιο σημείο δεν υπήρχαν διαθέσιμα τραπέζια και καρέκλες. Εγώ προσωπικά παραβρέθηκα εκεί για 3η συνεχή χρονιά. Για να σας δώσω μία εικόνα από τη φετινή γιορτή σας παραθέτω ένα κείμενο από την εφημερίδα Θαρρος (www.tharrosnews.gr) καθώς και αρκετές φωτογραφίες!

DCIM102GOPRO

Πληρες Φωτογραφικό υλικό από την 13 Γιορτή Σύκου μπορείτε να δείτε και εδώ.

Για πρώτη χρονιά, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής, με γλυκά από ξερά ή φρέσκα σύκα, με κριτή το μάγειρα Ευτύχη Μπλέτσα και  διακεκριμένους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Μεσσηνίας.  Κι όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου της περιοχής που διοργανώνει τη γιορτή, Θανάσης Αναστασόπουλος, στόχος είναι να καθιερωθεί κάθε χρόνο και να πραγματοποιείται ως ξεχωριστό γεγονός. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει όλοι και, κυρίως, οι πολιτικοί να υλοποιούν όσα υπόσχονται κάθε χρόνο με ομιλίες τους στη γιορτή, ιδίως ζητήματα που αφορούν στην άρδευση της καλλιέργειας και την αναδιάρθρωσή της. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι, αν δε γίνουν αυτά τα δύο, τότε το μέλλον για το σύκο δε θα είναι καθόλου καλό στη Μεσσηνία. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από επισκέπτες που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, τονίζοντας ότι ο Σύλλογος από τα λάθη του διορθώνεται και βελτιώνεται.

Στη γιορτή παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Αργυράκης, ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Π. Παπαγεωργίου κ.ά. Για το σύκο, τη συκοκαλλιέργεια και τη γιορτή, μίλησαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Θ. Αναστασόπουλος, ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης, οι δήμαρχοι Π Νίκας και Στ. Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ.
Στο διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής έλαβαν μέρος πάνω από 20 άτομα, που έφτιαξαν ξεχωριστές συνταγές από φρέσκα και ξερά σύκα. Το 1ο βραβείο ήταν χρηματικό, ενώ ο 2ος και ο 3ος νικητής κέρδισαν μηχανές παρασκευής γλυκών. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι κέρδισαν βιβλία συνταγών ζαχαροπλαστικής και άλλα δωράκια.

IMG_9530

Από το 2002
Η «Γιορτή Σύκου» στον Πολύλοφο, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Από τους Μύθους? στα σύκα της Μεσσηνίας», διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002. Έκτοτε επαναλαμβάνεται με επιτυχία κάθε χρόνο.
Την ιδέα να διοργανώσει τη συγκεκριμένη γιορτή συνέλαβε ο Μορφωτικός Σύλλογος του Πολυλόφου «Άγιος Δημήτριος», ο οποίος ιδρύθηκε στις 15/3/1980 με έδρα την Αθήνα. Στις 28/1/2002 έγινε τροποποίηση και ορίσθηκε ως έδρα ο Πολύλοφος. Έχει έντονη πολιτιστική δράση τα τελευταία χρόνια. Διοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκτός από την εν λόγω γιορτή, καθώς και εκδρομές. Εκδίδει περιοδικό, διαθέτει βιβλίο επισκεπτών και έχει ενημερωμένη ιστοσελίδα.
Τα μέλη του συλλόγου, όλοι νέοι άνθρωποι, έθεσαν ως στόχους της γιορτής:
-Την αναγνώριση και την ανάδειξη του σύκου ανάμεσα στα εξαιρετικά προϊόντα της γης του νομού
-Τη γνωστοποίηση του προϊόντος ευρύτερα
-Τη στήριξη της καλλιέργειάς του και την αναβάθμιση της ποιότητάς του
-Τη δικαίωση των ανθρώπων που μοχθούν για την παραγωγή του.
Η γιορτή αυτή κάλυπτε και καλύπτει και μία άλλη ανάγκη του ανθρώπου του λαού ? και εδώ του αγρότη /συκοπαραγωγού ?, αυτή της ψυχαγωγίας.
Τα μέλη του συλλόγου τοποθέτησαν τη γιορτή στις 18 Αυγούστου, κοντά στην εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αφού δηλαδή είχε τελειώσει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και μπορούσε να καταναλωθεί κρέας. Επιπλέον, τότε ξεκινούσε συστηματικά και η συγκομιδή. Έτσι, για τους παραγωγούς θα λειτουργούσε προγραμματισμένα και τονωτικά, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο τους.
Μετά την πρώτη επιτυχία, το 2002 ? η γιορτή άρεσε σε όλους και κέρδισε τη γενική αποδοχή ? έγινε συλλογική υπόθεση των κατοίκων του Πολυλόφου, με αποτέλεσμα όλοι κάθε χρόνο να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην προετοιμασία και να την περιμένουν με χαρά.

IMG_9529  IMG_9536

Η σημαντική πρωτοτυπία της φετινής εκδήλωσης ήταν ο διαγωνισμός Γλυκού με Σύκο που διοργανώθηκε. Οι συμμετέχοντες φέρανε τις δημιουργίες τους που είχαν απλά την προϋπόθεση να περιλαμβάνουν σύκο. Οι συμμετοχές ήταν εξαιρετικές και η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από Σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Μεσσηνίας μαζί με τον Ευτύχη Μπλέτσα, είχε δύσκολο έργο στο να βαθμολογήσουν τα γλυκά. Ο πρώτος νικητής έλαβε χρηματικό έπαθλο ενώ ο 2ος και 3ος ένα μίξερ με κάδο και μια κουζινομηχανή αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι 5 καλύτεροι κερδίσαν βιβλία μαγειρικής. Συγχαρητήρια στους νικητές!

IMG_9574

IMG_9610

IMG_9547   IMG_9577 IMG_9579 IMG_9587

Η γιορτή Σύκου ολοκληρώθηκε με μουσική βραδιά που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα. Στο μουσικό σχήμα πρωτοστάτησε ο εξαίρετος Γεράσιμος Ανδρεάτος που με τους συνεργάτες του έδωσε κέφι και ρυθμό στην 13η γιορτή σύκου στον Πολύλοφο Μεσσηνίας.

DCIM102GOPRO

IMG_9598

Να και μία selfie στην οποία έπεσα θύμα Photo Bombing!

IMG_9601 IMG_9606

Και φυσικά, οποιαδήποτε εκδήλωση τέτοιου είδους στην Μεσσηνία δεν μπορεί να μην έχει Γουρουνοπούλα και σουβλάκια για να φάνε οι παρευρισκόμενοι!

IMG_9614 IMG_9620

giorti-sykou--page-001

Δείτε και τα παρακάτω:

Επισημη Σελίδα Μορφωτικού Συλλόγου Πολύλοφου (www.polylofos.gr)
Σελίδα Γιορτής Σύκου στο Facebook (www.facebook.com/giorti.sykou)
Πολύλοφος Μεσσηνίας (φωτογραφίες και πληροφορίες για το χωριό)
12η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο Μεσσηνίας

Ο πολύλοφος είναι 20-30 λεπτά από Καλαμάτα όπου πετάει απευθείας από Θεσσαλονίκη η Astra Airlines.

astra airlines kalamata