Quote

Μια βόλτα στην Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι του 2014

DCIM100GOPRO

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που έχω ξαναεπισκεφθεί ουκ ολίγες φορές για τις ανάγκες γυρισμάτων παλιότερων εκπομπών μου. Αυτή τη φορά βλέποντάς την λίγο καλύτερα και γυρνώντας της περισσότερο την εκτίμησα και δέθηκα περισσότερο μαζί της.

Η Αλεξανδρούπολη είναι πρωτεύουσα του νομού Έβρου. Είναι σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας.

Μπορείς να φτάσεις εκεί είτε με αεροπλάνο από Αθήνα είτε με τρένο από Θεσσαλονίκη που όμως κάνει κάπου 6-7 ώρες. Πολύ καλή επιλογή είναι οδικώς, μιας και η εγνατία οδός έχει κάνει την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη υπόθεση 3 ωρών. Είναι συνολικά περίπου 300 χιλιόμετρα και στη διαδρομή πληρώνεις 3 φορές διόδια των 2.40 ευρώ.

IMG_7524

DCIM100GOPRO

Το υπέροχο ταξίδι μας προς Αλεξανδρούπολη την κάναμε με νοικιασμένο αμάξι από την εταιρία RENT A CAR IN GREECE που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη. 

rean a car in greece

Σήμερα θέλω να σας δείξω φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη εμπειρία μας στην πόλη καθώς και όμορφες γωνίες που μπορεί να σε δελεάσουν και να σε μεταφέρουν εκεί. Εμείς περάσαμε τέλεια και ελπίζουμε αυτό να σου το μεταφέρουμε.

Μόλις φτάσαμε Αλεξανδρούπολη πήγαμε στο ξενοδοχείο μας. Μείναμε στο Thraki Palace, το κορυφαίο της περιοχής. Άνετο, φιλόξενο με τέλεια θάλασσα και πισίνα, καθώς και με όλες τις ανέσεις για να περάσει κάποιος μοναδικά!

IMG_7853

 DCIM100GOPRO

Δες εδώ κι άλλες φωτογραφίες από το Thraki Palace. 

Στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχα στην 3η Καλοκαιρινή γιορτή ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων Αλεξανδρούπολης!

μουσικομαγειρεματα

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση μπορείς να δεις εδώ.

IMG_7598

Ιστορία

Αποτελεί μια από τις νεότερες πόλεις της χώρας, καθώς ιδρύθηκε το 1875 και ως πόλη αναφέρεται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η γύρω περιοχή της έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Σάλη, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος, καθώς επίσης σε κοντινή απόσταση η αρχαία Μεσημβρία, η Ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και η Βυζαντινή Βήρα.

Ένα μικρό χωριό δημιουργήθηκε στην περιοχή της πόλης κατά τη διάρκεια κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη εργασία αποτελούσε μέρος μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανατέθηκε σε μηχανικούς από την Αυστροουγγαρία. Η αρχική εγκατάσταση σύντομα έγινε ένα χωριό γνωστό ως Δεδέαγατς.

IMG_7600

Ονομασία

Ονομαζόταν Δεδέαγατς (τουρκικά: Dedea?a?) μέχρι το 1919. Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού (dede σημαίνει παππούς και a?a? σημαίνει δέντρο) και βασίζονταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Η πόλη ιδρύθηκε το 1875 και στην αρχή ήταν ένα μικρό χωριό αλλά σιγά σιγά ο πληθυσμός της αυξήθηκε. Το 1913, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, έμεινε για λίγο υπό ελληνική διακυβέρνηση αλλά τελικά πέρασε στη Βουλγαρία με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Το 1920, με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο, με το θάνατο του βασιλιά Αλεξάνδρου Α’ της Ελλάδας, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη.

Αλεξανδρουπολη

Συγκοινωνίες

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη σύγχρονη με προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς κόμβους καθώς προσεγγίζεται με όλα τα μέσα, αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, οδικώς και ακτοπλοϊκώς. Αξιοσημείωτα έργα υποδομής είναι το σύγχρονο-διεθνές λιμάνι, η Εγνατία οδός καθώς και η σιδηροδρομική σύνδεση με σημαντικές πόλεις που την καθιστούν εμπορικό κόμβο και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της στο μέλλον.

Καθημερινά δρομολόγια των υπεραστικών λεοφορείων ΚΤΕΛ συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με τις πόλεις της Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Μέσω του Σταθμού των Υπεραστικών ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης υπάρχει δυνατότητα μετάβασης στις πόλεις της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. Υπάρχουν επίσης ορισμένα δρομολόγια υπεραστικών λεοφορείων που συνδέουν απευθείας την Αλεξανδρούπολη με την Αθήνα. Συχνή καθημερινή σύνδεση υπάρχει με τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Έβρου.

Καθημερινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με τη Θεσσαλονίκη, διερχόμενα από Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες και Κιλκίς. Καθημερινά δρομολόγια υπάρχουν και με τις περιοχές του Βόρειου Έβρου, μέχρι τα Δίκαια.

Η Αλεξανδρούπολη έχει ένα διεθνές αεροδρόμιο (Διεθνές Αεροδρόμιο Δημόκριτος), το οποίο απέχει 7 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Εκτελούνται καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα. Ορισμένες μέρες της εβδομάδας υπάρχουν πτήσεις από και προς την Κρήτη και τη Μυτιλήνη. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εκτελούνται μερικές εποχιακές πτήσεις από και προς τη Γερμανία και Ρωσία. Το αεροδρόμιο συνδέεται με την πόλη με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ και με ταξί.

Αλεξανδρουπολη IMG_7922

Εκπαίδευση-αξιοθέατα

Στην πόλη λειτουργούν τέσσερα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Τα τμήματα αυτά είναι τα εξής: Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Τμήμα Ιατρικής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το Τμήμα Ιατρικής στεγάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα νοσοκομεία των Βαλκανίων.

Αξιοθέατο της πόλης είναι ο Φάρος, (αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς), το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην οδό 14ης Μαΐου 63, το εκκλησιαστικό μουσείο στην πλατεία της Μητρόπολης και άλλα νεοκλασικά κτίρια. Στις 14 Μαΐου κατ’ έτος τιμάται με παρέλαση η απελευθέρωση της πόλης. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου τη χάρη η πόλη τιμάει στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.

IMG_7603

 

Η Λέσχη Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης! Είχα μείνει εκεί σε μία προσκοπική εκδρομή (ΜΔΥ) το 2004!! 🙂

  IMG_7614

Φαγητό

Η Αλεξανδρούπολη έχει πολλές καλές επιλογές για φαγητό. Εξαιρετικά παραλιακά ταβερνάκια με ψαρομεζέδες και θέα το Αιγαίο αλλά και πολλά ψαγμένα στέκια στους πεζοδρόμους της πόλης. Υπάρχει ο κλασικό δρόμος με όλα τα ψητοπωλεία σουβλατζίδικα. Γύρω και πάνω στη Λεωφόρο Δημοκρατίας υπάρχουν κάποια πιο μοντέρνα σημεία για φαγητό, από fast food μεχρι πιο γκουρμέ καταστάσεις. Εμείς δεν είχαμε πολύ χρόνο να δοκιμάσουμε πολλά. Φάγαμε μία φορά στο ξενοδοχείο μας, το Thraki Palace που έχει εξαίρετη κουζίνα και 2 φορές στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Την μία σε παραλιακό ταβερνάκι και την άλλη σε ένα ξεχωριστό ψητοπωλείο που έχει εξαιρετική φήμη και τον τελευταίο καιρό κάνει θράυση στην πόλη!

Πρόκειται για το εστιατόριο ΧΟΒΟΛΗ που οι περισσότεροι το ξέρουν ως “ο Αρμένος” λόγω της καταγωγής του συμπαθέστατου ιδιοκτήτη Κάρεν.  Η Χοβολη μας εξέπληξε ευχάριστα για την ποιότητα και τις γεύσεις του! Δεν είναι τυχαίο που στο Trip Advisor έχει εξαιρετική βαθμολογία και μόνο θετικά σχόλια. Βρίσκεται στην οδό Μιαούλη.

IMG_7729

IMG_7755

IMG_7757

IMG_7760

IMG_7764

ΧΟΒΟΛΗ

Το άλλο μας γεύμα σε εστιατόριο της πόλης ήταν μπροστά στη Θάλασσα. Δοκιμάσαμε Μια σούπερ τέλεια σαλάτα, ψητά λαχανικά, γεμιστό μπιφτέκι και μια σπεσιαλιτέ της πόλης: Σαρδέλες ψητές παντρεμένες, μία συνταγή που είχαμε μαγειρέψει και με την Κουζίνα της Μαμάς όταν είχαμε έρθει παλιά στην Αλεξανδρούπολη.

IMG_7898 IMG_7906 IMG_7893 IMG_7883 - Copy

IMG_7916 - Copy

Και εννοείται κάθε γεύμα μας το συνοδέψαμε με την ντόπια Θρακιώτικη μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ που παράγεται στην Κομοτινή.

IMG_7867

Αυτή ήταν η αλεξανδρούπολη! Σύντομα θα δείτε και βίντεο!

DCIM100GOPRO

Δες εδώ κι άλλες φωτογραφίες από το Thraki Palace. 

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη μπορείς να δεις εδώ.

Ταξιδέψτε μαζί μας! ακολουθείτε μας στο Twitter!Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*