Quote

Η ανιδιοτέλεια είναι επικερδής

Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει πολλές συζητήσεις με έφηβους, μαθητές, φοιτητές. Γνωρίζω δημιουργικούς νέους με όνειρα, ξύπνιους και εφευρετικούς νέους με ταλέντα και εξαιρετικές δυνατότητες. Νέους που αν και εκφράζουν έναν φόβο για το άγνωστο που επιφυλάσσουν οι καταστάσεις των καιρών, δε θέλουν να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Νέους που θέλουν να μπουν στη δράση και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Αν και αυτοί οι νέοι έχουν τόσα προτερήματα, μπορεί να συμφωνήσετε και εσείς, ότι είναι κάπως μπερδεμένοι. Τους λείπει σαφήνεια. Σαφήνεια για το τι θέλουν να γίνουν και τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Και είναι σίγουρο ότι θα ερωτηθούν αρκετές φορές από γονείς, συγγενείς και φίλους. Έτσι ήμουν και εγώ στην ηλικία τους και έτσι δυστυχώς είναι πολλοί άνθρωποι για ολόκληρη τη ζωή τους.

Τη στιγμή που εγώ προσωπικά βρήκα το σκοπό της ζωής μου, ήταν η στιγμή που άρχισα να γίνομαι χρήσιμος για τους γύρω μου. Για το λόγο αυτό θέλω να βοηθήσω αυτούς τους νέους να βρουν όσο πιο σύντομα μπορούν το σκοπό της δικής τους ζωής. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για όλους μας και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ας είσαι σε αυτή την ηλικία της ζωής σου που προσπαθείς να αποφασίσεις τι θες να σπουδάσεις ή αν είσαι σε μία μεταβατική περίοδο της καριέρας σου όπου κάνεις κάποια μεγάλη αλλαγή, αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω ελπίζω πως θα σε βοηθήσει να βρεις τη σαφήνεια που ζητάς. Θέλω από εδώ και στο εξής, αφού διαβάσετε το κείμενο, αν ποτέ σας ρωτήσει κάποιος τι θα σπουδάσετε ή τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον, να δώσετε να μπορείτε να δώσετε μία πολύ σίγουρη και συγκεκριμένη απάντηση.

Ένας τελειόφοιτος ρώτησε κάποτε τον Thomas Edison ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Πώς μπορεί κάποιος να «διαπρέψει» στον κόσμο; Αυτός του απάντησε το εξής: «Αντιλαμβάνεσαι τι χρειάζεται ο κόσμος και το δημιουργείς». Ο Έντισον αντιλήφθηκε ότι ο κόσμος χρειαζόταν φως και εξάντλησε κάθε σπιθαμή υπομονής και επιμονής για να ανακαλύψει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Εφηύρε αυτό που χρειαζόταν ο κόσμος και έμεινε στην ιστορία.

Έτσι πετυχαίνεις, έτσι διαπρέπεις έτσι ευθυγραμμίζεσαι και εναρμονίζεσαι με τον κόσμο γύρω σου. Βρες τι χρειάζεται ο κόσμος. Άνοιξε τα μάτια σου σε αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία.

Το ερώτημα είναι “Τι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα;”

Αν κοιτούσαμε τον κόσμο σήμερα? Αν είχαμε το θάρρος να ανοίξουμε τα μάτια μας σε αυτά που χρειάζεται ο κόσμος τι θα βλέπαμε; Κάντε το μαζί μου τώρα? Τι βλέπουμε;

1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με λιγότερο από 1 ευρώ τη μέρα. Και 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν με λιγότερο από 2 ευρώ τη μέρα.

1 δισεκατομμύριο που δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

850 εκατομμύρια άνθρωποι είναι υποσιτισμένοι και πεθαίνουν της πείνας.

2 δισεκατομμύρια που ζουν χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση ή μέσα μεταφοράς. Νομίζετε ότι τα δικά μας προβλήματά μας είναι σοβαρά;

250 εκατομμύρια παιδιά έχουν έλλειψη βιταμίνης Α και μισό εκατομμύριο από αυτά τυφλώνονται ετησίως εξαιτίας αυτής της έλλειψης.

1 παιδί πεθαίνει της πείνας κάθε 6 δευτερόλεπτα

2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι αναιμικοί.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες της ανθρωπότητας δεν έχουν να κάνουν μόνο με ανθρώπους. Περιβαλλοντική καταστροφή παντού γύρω μας.

70 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε μέρα.

Κάθε δευτερόλεπτο μία έκταση όση ένα γήπεδο ποδοσφαίρου από τροπικά δάση ξεριζώνεται.

Αν είχαμε το θάρρος να διαβάσουμε τι λένε οι επιστήμονες θα βλέπαμε ότι μέχρι το 2050 το 50% των ζώων και φυτών στον πλανήτη θα εξαφανιστούν.

Αν είχαμε την ευαισθησία να νοιαστούμε για όντα που δεν είναι απαραίτητα άνθρωποι, θα βλέπαμε τα 70 δισεκατομμύρια ζώα που ζουν παγιδευμένα πίσω από τους τοίχους εργοστασιακών μονάδων παραγωγής.

Και ας μην πάμε τόσο μακριά? Ας δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ίδια μας τη χώρα και θα καταλάβουμε πως ποτέ ξανά δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για ανθρώπους σαν εμάς να μπουν στην δράση και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε.

Αν είχαμε το θάρρος να δούμε τι χρειάζεται ο κόσμος, θα μπορούσαμε να κάνουμε δύο πράγματα. Θα μπορούσαμε να είμαστε απαθείς και να προσποιηθούμε ότι τίποτα από αυτά δε συμβαίνει, θα μπορούσαμε να γκρινιάζουμε και να κατηγορούμε τους άλλους για όλα αυτά ή απλά να βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Αλλά ας ξεχάσουμε αυτά τα δύο και ας τα αφήσουμε για πάντα στο χθες.

Αντί να μείνετε απαθείς ή να γκρινιάξετε, θέλω να κάνετε το εξής: Θέλω να εφεύρετε τη ζωή σας! Γιατί το να λύνεις τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. Βοηθώντας τον κόσμο είναι καλό για σένα.

Το να λύνεις τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου είναι συνώνυμο με τεράστιες ευκαιρίες. Ευκαιρίες να ενεργοποιηθείς, να βρεις τα πάθη σου, τα προτερήματα σου, νόημα στη ζωή σου και? να βγάλεις χρήματα, αν αυτό θες.

Δείτε αυτό το παράδειγμα: Το «καλαμάκι της ζωής» (Life Straw) το οποίο δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να ξεδιψάσει, καθαρίζοντας επιτόπου  το νερό. Κάποιοι το ανακάλυψαν, σίγουρα έσωσαν ζωές και λογικά βγάλανε και χρήματα. Μπράβο τους θα πω. Όσοι είναι δημιουργικοί και κάνουν χρήσιμα πράγματα, είναι καλό να ανταμείβονται.

Αυτό δεν το λέω για να πάμε όλοι να φτιάξουμε παρόμοια πράγματα αλλά για να σκεφτούμε σοβαρά τι χρειάζεται ο κόσμος και πως μπορούμε με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα ταλέντα μας να φανούμε χρήσιμοι και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.

Το να βρεις τι χρειάζεται ο κόσμος είναι το κλειδί σου για να διαπρέψεις σε αυτόν τον αιώνα.

Η ανιδιοτέλεια είναι επικερδής.

Υπάρχουν 2 λάθη που μπορεί κάποιος να κάνει. Πρώτον να μην καταλάβει αυτό το πράγμα. Να μην κατανοήσει πόσο μπορεί να επωφεληθεί βοηθώντας τους άλλους και δεύτερον, να το καταλάβει αλλά να μην κάνει τίποτα και να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Και τα δύο αυτά λάθη είναι τραγικά!.. Επειδή απλά στις μέρες που ζούμε δε μας παίρνει πλέον η δύναμη και η δημιουργικότητα των νέων μας να χαραμίζεται. Δεν μας παίρνει άλλο να χάνουμε χρόνο σε ανούσια πράγματα. Δεν μας παίρνει να μη κάνουμε κάτι για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ο κόσμος χρειάζεται δημιουργούς. Ο κόσμος χρειάζεται ηγέτες. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν εσάς που θα βγουν εκεί έξω και θα προσφέρουν, θα βοηθήσουν και θα εμπνεύσουν κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Κάντε το! Ξεκινήστε σήμερα.

Καλή Δύναμη!Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*