Quote

Δέκα λόγοι για να φύγετε απ’ την πόλη!

ΧΩΡΙΟ

Χρόνια τώρα με την εκπομπή “Η Κουζίνα της Μαμάς”, γύρισα όλη την Ελλάδα και επισκέυθηκα εκατοντάδες μικρά χωριά. Εκτός από την ανάδειξη του αληθινού, απλού και παραδοσιακού τρόπου διατροφής, πάντα με τους συνεργάτες μου προσπαθούσαμε να αναδείξουμε τις ομορφιές και τα θετικά που έχει η ζωή στα χωριά.

Όταν πριν από χρόνια ήμουν λυκόπουλο τραγουδούσαμε ένα τραγούδι που μεγαλόντωντας κατάλαβα πόσο δίκιο έκρυβε. Ήταν ένα τραγούδι που με κάθε ευκαιρία θα πιάσω την κιθάρα μου και θα τραγουδήσω…

Μας λένε τρελούς μες στην πόλη
Γιατί γυρνάμε στα βουνά
Μας λένε πως είμαστε όλοι πλασμένοι για την ερημιά
Ας έρθουν κοντά μας να δούνε
Μες στα βουνά είναι η ζωή
Στη θάλασσα είναι η πνοή…

Με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και όσα έχουμε μπροστά μας, θεωρώ πως η αποκέντρωση δεν έχει να κάνει μόνο με θέμα προτίμησης. Το να παει καποιος με την οικογένεια του σε χωριό μπορεί να είναι και ανάγκη. Σκεφτείτε το όσο ακόμα ο καιρός είναι καπως καλός και η εγκατάσταση είναι πιο εύκολη. Όσο ακόμα τα σχολεία δεν έχουν προχωρήσει. Για κάποιον άνεργο δεν υπαρχει η δικαιολογία της δουλειάς. Αν κάποιος είναι ευρυματικός και πρόθυμος να εργαστεί, σίγουρα θα βρει να κανει κάτι όπου κι αν πάει, ακόμα και μέσω διαδικτύου στις μέρες μας κάποιος μπορεί να έχει κάποιο εισόδημα για τις βασικές αναγκες που έτσι κι αλλιώς στο χωριό είναι πολύ μιρκότερες.

Αν έχετε λοιπόν σπίτι σε χωριό και ειδικά αν ήδη έχετε συγγενείς εκεί, σκεφτείτε σοβαρά το να περάσετε εκεί τον προσεχή χειμώνα..! Στα ταξίδια μου γνώρισα πολλούς νέους που πήραν τη μεγάλη απόφαση. Στην αρχή ήταν περίεργη η αλλαγή αλλά με το που προσαρμόστηκαν, η ζωή τους άλλαξε προς το καλύτερο. Δεν πιστεύω πως ούτε ένας από όλους αυτούς έχει μετανιώσει και ούτε ένας δε θα γύριζε για κανένα λόγο στις πόλεις.

Σερβάροντας το Ιντερνετ έπεσα πάνω σε ένα σχετικό άρθρο του Θανάσης Μαυρίδης με 8 λόγους για να φύγιε κανείς από την πόλη και να εγκατασταθεί στο χωριό. Σας παραθέτω το κείμενό του και τον ευχαριστώ για την έμπνευση:

Υπάρχουν οκτώ λόγοι για να φύγει κανείς από την Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις και να επιστρέψει στο χωριό του. Αν και εφόσον έχει ρίζες σε ένα χωριό. Ένα κεραμίδι για να μην βρέχεται κι ένα χωράφι για να μην πεινάει. Αν δεν έχει ρίζες, δεν πρέπει πάλι να απελπίζεται. Αν εγκαταλείψουν την Αθήνα οι «άλλοι», ίσως μείνει λίγη γη για πατάτες και κρεμμύδια…

Πρώτος λόγος: Οι άνθρωποι βιώνουν την κρίση με μεγαλύτερη ένταση στις πόλεις και αυτό… προκαλεί έντονο στρες με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.

Δεύτερος λόγος: Όσοι είναι άνεργοι και μεγάλης ηλικίας έχουν αντικειμενικό πρόβλημα να βρουν άμεσα εργασία στην πόλη, ακόμη κι αν ξεπεράσουμε ως χώρα την κρίση σε σχετικά σύντομο χρόνο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια για να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.

Τρίτος λόγος: Στην Ελλάδα της ΟΝΕ καταφέραμε να μην παράγουμε ούτε σκόρδα και να αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε από όλα τα μέρη του κόσμου. Με την γεωργική παραγωγή να είναι στο ναδίρ, πιθανότατα να βρει κανείς ουσιαστικές ευκαιρίες…

Τέταρτος λόγος: Η επιδείνωση της κρίσης αυξάνει την εγκληματικότητα στις πόλεις.

Πέμπτος λόγος: Στο χωριό μπορείς και να κλείσεις την τηλεόραση την ώρα του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Μπορείς να βρεις πιο εύκολα ασχολίες για να αντικαταστήσεις τον «χαμένο χρόνο».

Έκτος λόγος: Αν τα πράγματα ξεφύγουν με μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να είστε ήδη στο χωριό για να προετοιμάσετε τον δρόμο για τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς που θα έχουν μείνει πίσω…

Έβδομος λόγος: Θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανταλλακτική Οικονομία, στην περίπτωση εκείνη που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντέξουν στην επίθεση που δέχονται.

Όγδοος λόγος: Για να βρεθούμε εμείς και τα παιδιά μας πλησιέστερα στη φύση και σ΄ έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.

Εμείς βρήκαμε οκτώ λόγους. Εσείς μπορείτε να βρείτε άλλους τόσους. Και μην πιστέψει κανείς ότι έχουμε κάποια δήθεν χιουμοριστική διάθεση. Η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που δεν υπάρχουν περιθώρια για αστειάκια…

(Δείτε εδώ και εδώ πηγές του παραπάνω κειμένου! Εδώ είναι και η πρωταρχική του πηγή.)

Διαβάστε και εδώ ένα πολύ αξιόλογο σχετικό άρθρο του Κώστα Ανδρεόπουλο απο το “Φτιάχνω Μόνος μου“.

Και τώρα θα προσθέσω άλλους 2 λόγους για να τους κάνουμε 10!

Ένατος λόγος: Αληθινή Διατροφή και Μαγειρική Οικονομία.

Στο χωριό θα τρώτε πιο απλά, υγιεινά, παραδοσιακά, τοπικά και εποχικά φαγητά, κάτι που θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας! Κι όλα αυτά με λιγότερο κόστος αφού τα περισσότερα θα παράγονται από εσάς ή από άλλους στο χωριό.

Δέκατος λόγος: Αληθινή και χρήσιμη παιδεία!

Στο χωριό θα έχετε πολλά να μάθετε εσείς και τα παιδιά σας..! Οι γιαγιάδες στα χωριά έχουν σοφία που μας χρειάζεται όσο τίποτε άλλο αυτά τα χρόνια… Σε περίπτωση που έχετε αγανακτήσει με τα προβλήματα στο υπουργείο Παιδείας, να θυμαστε: Οι γιαγιάδες, το χωριό και η ζωή στη φύση είναι το καλυτερο σχολείο!!! Για μένα προσωπικά τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου τα έμαθα ως προσκοπος στη φύση και από τις γιαγιάδες που συνάντησα με τα γυρισματα της εκπομπής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!!

ΓΙΑΓΙΑ

Καλή δυναμη σε όλους!Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

3 comments

  1. πολύ καλη και η δική σου πινελια πάνω στο θέμα…μπες στο μπλοκ http://anoixti-matia.blogspot.com/ και σιδουρα θα βρεις κατι ενδιαφερον…
    Υ.Γ. Είσαι πολύ παθιασμένος μάγειρας και συνεχισε ετσι….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*