Quote

Food for Kids

Νέα σχολική χρονιά.. με ισορροπημένη διατροφή

Τα παιδιά περνάνε μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο, περίπου το ένα τέταρτο αυτής ή ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα. Οπότε σίγουρα καταναλώνουν κάποιο κυρίως γεύμα ή σνακ, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης. Το πιο σύνηθες γεύμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο είναι το δεκατιανό. …

Διατροφή για εξετάσεις και καλή επιτυχία!!

Νηστικό αρκούδι δεν… γράφει καλά στις εξετάσεις! Η απόδοση των μαθητών στο σχολείο δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά είναι διαβασμένοι. Η σωστή διατροφή είναι αυτή που αναδεικνύει το αποτέλεσμα, διότι -παραφράζοντας και τη γνωστή παροιμία- «νηστικό αρκούδι δεν…γράφει καλά στις εξετάσεις»! Οι γενικές αρχές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις συνήθειες διατροφής των …

Δημιουργικές γιορτές με άσκηση και σωστή διατροφή

Η σημασία της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά έχει διπλή αξία στις γιορτές. Γιατί; Απλά επειδή οι συνήθειες που θα αποκτήσουν μικρά θα τα συντροφεύουν σε όλη τους την ζωή. Ακολουθεί ένα πολύ χρήσιμο άρθρο από το ΕΥΖΗΝ που δίνει συμβουλές για Δημιουργικές γιορτές με άσκηση και σωστή διατροφή! Τα Χριστούγεννα έφτασαν και για τα …

Πρωινό Γεύμα

Αποκτήστε την καλύτερη συνήθεια για την οικογένεια σας! Όλοι, λίγο έως πολύ, γνωρίζουν την αξία του πρωινού στη διαμόρφωση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Πόσοι όμως έχουν εντάξει στην καθημερινότητα της οικογένειας τους αυτήν την πολύτιμη συνήθεια; Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως το πρωινό γεύμα συχνά λείπει από την καθημερινή διατροφή των παιδιών, ενώ ακόμα …

Ενασχόληση με Δίαιτες στην Εφηβεία

Άρθρο για ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί εφήβους και γονείς. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το θέμα της διατροφής των εφήβων; Αν είσαι έφηβος ποια είναι η πιο σωστή διατροφική προσέγγιση που βοηθάει να έχεις περισσότερη ενέργεια και σωστό σωματικό βάρος χωρίς προβλήματα; Οι σύγχρονες Δυτικού τύπου κοινωνίες παρέχουν πληθώρα τροφίμων, εύληπτων και νόστιμων, αλλά …

Φαγητά “για παιδιά” και Παιδική Διατροφή

Τα παιδιά υποτίθεται πως πρέπει να τρώνε τα ίδια τρόφιμα που τρώνε και οι γονείς τους. Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες και το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής ισχύει για όλους πάνω από την ηλικία των δύο. Όταν τα παιδιά μπορούν να μασήσουν κανονικά το φαγητό τους, θα πρέπει να τρώνε τα ίδια υγιεινά τρόφιμα που είναι καλό να τρώμε όλοι. Μπορεί το φαγητό τους να πρέπει να κοπεί σε μικρά κομμάτια και τα πολύ σκληρά, αφυδατωμένα τρόφιμα να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Μπορεί να πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά μπαχαρικά, τα καυτερά, το υπερβολικό αλάτι και η υπερβολική ζάχαρη καθώς και το αλκοόλ, αλλά σε γενικά η διατροφή τους πρέπει να είναι σαν όλου του κόσμου.

Έξυπνες Συμβουλές για τα Σνακ των παιδιών

Τι μπορεί να φάει το παιδί στo σχολείο ή την εκδρομή, το διάλειμμα του σινεμά ή όταν χρειάζεται λίγη ενέργεια ανάμεσα από τα γεύματα; Υπάρχουν εξαιρετικές πρακτικές λύσεις για υγιεινά σνακ, που μπορούν να έχουν μαζί τους. Που θα τους αρέσουν γευστικά αλλά θα είναι και υγιεινά και ευεργετικά για το σώμα. Το σημαντικό είναι να γίνονται επιλογές που προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για να είναι το παιδί πάντα γεμάτο υγεία, ζωντάνια και ενέργεια!

Ψώνια με τα παιδιά: Ευκαιρία για μάθημα Διατροφής!

Τα ψώνια είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά ότι μπορούν να πηγαίνουν σε ένα κατάστημα χωρίς να υποκύπτουν σε κάθε διαθέσιμο πειρασμό. Στο σούπερ μάρκετ το παιδί μαθαίνει πώς να φέρεται παρατηρώντας τους γονείς. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές και δώστε στα παιδιά σας το καλό παράδειγμα του συνειδητοποιημένου καταναλωτή.

Πίνακας με Έξυπνες Διατροφικές Επιλογές

Πολλοί υποστηρίζουν οτι δεν υπάρχουν κακά τρόφιμα αλλά μόνο κακή διατροφή. Με άλλα λόγια ακόμα και κάτι εντελώς ανθυγιεινό μπορεί να είναι μέρος ενός υγιεινού σε γενικές γραμμές διαιτολογίου. Δεν θα πάθουμε και τίποτα ένα κακής ποιότητας σουβλάκι με γύρο περιστασιακά ή ένα κομματάκι σοκολάτα με το αποεγευματινό ρόφημα. Ένα γεύμα σε fast food ή ένα junk snack την εβδομάδα δεν θα σε σκοτώσει. Το πρόβλημα όμως συνήθως είναι οτι το ένα φέρνει το άλλο.

Το μυστικό είναι τα παιδιά ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ να τρώνε υγιεινά

Το πιο σημαντικό που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε οτιδήποτε είναι να έχουμε κίνητρα. Και αν θέλουμε να βελτιωθεί η διατορφή των μικρών παιδιών πρέπει να εστιάσουμε στα κίνητρα που τα εμπνέουν και τα ενεργοποιούν. Υπάρχουν λόγοι που θέλουν οι γονείς τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά και λόγοι για τους οποίους θέλουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά. Άσχετα από το ποιοί λόγοι είναι πιο σημαντικοί για τους γονείς, το μεγάλο μυστικό είναι να εστιάσουμε στους λόγους των παιδιών. Να βασιστούμε στα δικά τους κίνητρα και να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν πως με έξυπνη διατροφή μπορούν τα παιδιά να πετύχουν αυτό που όλοι μας θέλουμε. Να έχουν υγεία, ενέργεια και να μπορούν να πραγματοποιήσουν στη ζωή τα όνειρά τους!

Τίποτα δεν απαγορεύεται! Καλές και κακές επιλογές

Δεν μου αρέσει να χωρίζω τα τρόφιμα σε καλά και κακά. Πιστεύω πως δεν έχει νόημα να πούμε στα παιδιά τι να μην φάνε. Ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει το «μην» και η προτροπή να «μην» φάει κάτι συνήθως προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι καλύτερα να λέμε τι να τρώνε και παράλληλα να λέμε ότι κάποια τρόφιμα πρέπει να τα τρώμε σε μικρές ποσότητες λίγες φορές το μήνα.

Διατροφική ευφυΐα και υπευθυνότητα

Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση και την υγεία μας. Ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά μας έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής, νιώθουμε καλά, διατηρούμε το σωστό σωματικό βάρος και μειώνουμε τον κίνδυνο ασθενειών. Όσον αφορά το τι τρώμε, αρκεί να θυμόμαστε 3 λέξεις: Ποικιλία, ισορροπία και μέτρο. Σωστή διατροφή όμως δεν είναι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πως τρώμε ότι τρώμε. Εδώ, το τρίπτυχο είναι: Ξεκούραστα, ήρεμα και λιτά. Υιοθετώντας αυτές τις απλές και γνωστές σε όλους ιδέες μπορούμε να εξασφαλίσουμε ευεξία, μακροβιότητα, καλή διάθεση και ελκυστική εμφάνιση απολαμβάνοντας στο έπακρο την χαρά του φαγητού.

Τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς.. και στη διατροφή

Ένα από τα πράγματα που με ρωτάνε συνεχώς οι μαμάδες είναι πώς θα κάνουν το παιδί τους να φάει υγιεινά. «Πως θα πείσω τον μικρό να φάει φρούτα ή λαχανικά. Είναι δύσκολος?» ακούω συχνά. «Δεν τρώει ποτέ σαλάτα. Κι ένα φρούτο την ημέρα το τρώει με το ζόρι κι αυτό μόνο αν του το καθαρίσω και τον πιέσω ? Τι να κάνω;» με ρωτούν συχνότερα. Η απάντησή μου σε τέτοιες ερωτήσεις είναι πάντα η ίδια ερώτηση: «Εσείς τρώτε φρούτα και λαχανικά; Τρώτε υγιεινά δίνοντας το καλό παράδειγμα;». Τις περισσότερες φορές η απάντηση που εισπράττω είναι αρνητική.

Εργαλεία για Διατορφική Εκπαίδευση

Είμαι από τα παιδιά που μεγάλωσαν με πολύ junk food. Ξέρω το σημαίνει να είσαι υπέρβαρος και ξέρω τι σημαίνει να σιχαίνεται ένα παιδί τις σαλάτες και να τρελαίνεται για πατατάκια και σοκολάτα. Το ξέρω επειδή έτσι ήμουν κι εγώ! Ξέρω επίσης πόσο δύσκολο ήταν να αλλάξω και να επαναπρογραμματίσω το μυαλό μου για να ζητάει υγιεινά τρόφιμα. Μέχρι τα φοιτητικά μου χρόνια θα μπορούσα να πω πως ήμουν εθισμένος στο junk food. Στα φοιτητικά μου χρόνια κατάλαβα πόσο μεγάλη σημασία παίζει η διατροφή σε κάθε τομέα της ζωής και αποφάσισα να εντρυφήσω όσο περισσότερο μπορούσα σε αυτό το θέμα.

Πρωινό: Από τη θεωρία στην πράξη!

Σίγουρα έχομε ακούσει χιλιάδες φορές να μας λένε για τη σημασία του πρωινού. Σίγουρα έχουμε ακούσει να το αποκαλούν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Σίγουρα ξέρουμε καλά ότι το πρωινό είναι σημαντικό. Το θέμα όμως δεν είναι τι έχουμε ακούσει και τι ξέρουμε, αλλά τι κάνουμε. Άλλο η γνώση και άλλο η πράξη. Η γνώση από μόνη της δεν είναι δύναμη. Η εφαρμοσμένη γνώση είναι δύναμη.Για να κάνουμε τι γνώση πράξη εκτός από το να ξέρουμε τι θέλουμε, πρέπει επίσης να έχουμε λόγους για να θέλουμε να το πετύχουμε αλλά και τρόπους για να το βάλουμε στην πράξη.

7 βήματα για καλύτερη παιδική Διατροφή

Η διατροφή των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας, ανεξάρτητα αν είμαστε γονείς, εκπαιδευτικοί ή νέοι που απλά νοιάζονται για το μέλλον αυτής της χώρας και ολόκληρου του πλανήτη. Η αύξηση της διατροφικής ευφυίας των παιδιών έχει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους μας. Η υγεία των παιδιών μεταφράζεται σε μία πιο δημιουργική και παραγωγική αυριανή γενιά και σημαίνει λιγότερα έξοδα νοσηλείας και φαρμακευτικής περίθαλψης. Η αυξημένη διατροφική ευφυεία ενός λαού οδηγεί σε εθνική διατροφική ανεξαρτησία και καλύτερη διαχείρηση των πόρων της γής που οδηγεί σε οοικολογικά και οικονομικά οφέλη για ολόκληρο τον πλανήτη!

Συνταγές για μαμάδες και μπαμπάδες

Η διατροφή των παιδιών καθορίζει το μέλλον όλων μας. Αν έχετε μικρά παιδιά ή έρχεστε σε επαφή με παιδιά είναι σημαντικό να τους μεταδίδετε σωστές αρχές διατροφής για να αποκτήσουν υψηλή διατροφική ευφυία. Ο πιο άμεσος τρόπος για να το κάνουν αυτό οι γονείς είναι να μαγειρέυουν στο σπίτι και να εμπλέκουν και τα παιδιά στη διαδικασία, έτσι ώστε από μικρά να μαθαίνουν πως φτάνει στο τραπέζι μας το φαγητό που τρώμε.

Η διατροφή των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας

Είναι λυπηρό.. Περάσαμε πρώτοι σε παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα! Η εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άσκησης έφερε τα άσχημα μαντάτα. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε οτι υπάρχει πρόβλημα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.

Ψώνια με τα παιδιά: Έξυπνα Tips για Γονείς!

Τα ψώνια μαζί με τα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία που πολλές φορές προκαλεί τριβές στις σχέσεις με τα παιδιά. Αν όμως είστε προετοιμασμένοι και έχετε σταθερή στρατηγική, τα ψώνια μπορεί να αποτελέσουν μία εξαιρετική ευκαιρία για να αυξηθεί η διατροφική ευφυΐα των παιδιών και να εκπαιδευτούν ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, κάτι που θα τα βοηθήσει ιδιαίτερα όταν στο μέλλον αρχίσουν να ψωνίζουν μόνα τους. Υπάρχουν μία σειρά μικρών συμβουλών που όταν εφαρμοστούν με υπομονή έχουν τη δύναμη να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Δεκάλογος της Έξυπνης Διατροφής

Βάλε μέρα με τη μέρα καλές συνήθειες στην καθημερινότητά σου. Τύπωσε ή γράψε σε ένα χαρτί τον παρακάτω δεκάλογο της έξυπνης διατροφής και κάθε μέρα επικεντρώσου σε μία από τις δέκα συμβουλές. Καθώς προσθέτεις και άλλες καλές συνήθειες, συνέχισε να διατηρείς αυτές που έχεις ήδη ξεκινήσει. Μέσα σε ένα μήνα θα έχεις κάνει τις καλές αυτές συνήθειες μέρος του εαυτού σου και θα βαδίζεις με σιγουριά στο μονοπάτι της έξυπνης διατροφής.

Μαγειρική με τα παιδιά

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά το σπιτικό φαγητό και την υγιεινή διατροφή είναι να συμμετέχουν στη διαδικασία της μαγειρικής. Η μαγειρική για ένα παιδί αποτελεί μία δημιουργική διαδικασία που επιτρέπει την παράλληλη ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην κουζίνα και μαθαίνουν από μικρά πως παρασκευάζονται αυτά που τρώνε, αποκτούν σωστές διατροφικές συνήθειες και υψηλό δείκτη Διατροφικής Ευφυΐας.

Snack Top 10: Δέκα Έξυπνες Επιλογές για Σνακ

Είσαι σχολείο, βόλτα ή δουλειά και πεινάς; Αν περιμένεις να πεινάσεις για να σκεφτείς τι θα φας, είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις με κάτι που ρίχνει τη διάθεσή, υπονομεύει την υγεία και “πονάει” την τσέπη σου. Αν κουβαλάς το δικό σου κολατσιό, έχεις τον έλεγχο αυτών που τρως και γλιτώνεις αρκετά ευρώ. Η παρακάτω λίστα περιέχει τις 10 καλύτερες επιλογές …

Που οφείλεται η παιδική παχυσαρκία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί, πλέον, μια απειλητική μάστιγα για την υγεία του λεγόμενου «πολιτισμένο» κόσμο. Οι προβλέψεις δυστυχώς επιμένουν ότι η γενιά μου, αλλά και οι επόμενες, θα έχουν μικρότερο μέσο όρο ζωής και θα ζήσουν πιο «άρρωστα» από ότι η αμέσως προηγούμενη γενιά. Η απειλή είναι υπαρκτή και το μέγεθος …

Πως να πείσεις ένα παιδί να φάει μπρόκολο.

Πως μπορούμε να εμπνέυσουμε τα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινά; Παραθέτω μερικές καίριες οδηγίες που μπορούμε όλοι να τις ακολουθήσουμε σαν μικρά αλλά σταθερά – και προπαντός χρήσιμα – βήματα, είτε είμαστε γονείς, είτε συγγενείς, είτε ερχόμαστε σε τακτική επαφή με παιδιά. Είναι οι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές ιδέες που μάζεψα από μαμάδες, ειδικούς, από τα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*