Quote

Η διατροφή των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας

Είναι λυπηρό.. Περάσαμε πρώτοι σε παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!

Η εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άσκησης έφερε τα άσχημα μαντάτα. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε οτι υπάρχει πρόβλημα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.

Από πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων από παρακολούθηση 867.000 μαθητών Δημοτικού απο όλη την Ελλάδατα τελευταία 13 χρόνια προκύπτουν τα ακόλουθα ανησυχητικά ευρήματα:

1. Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 – 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

2. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 ? 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη.

3. Σήμερα, περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

4. Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου.

5. Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

6. Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών εκπληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (60 λεπτά ημερησίως).

7. Οι διατροφικές συνήθεις των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος βαθμολογούνται με 5 (στη δεκαδαβάθμια κλίμακα).

Υπάρχουν όμως και θετικά στοιχεία!

8. Αντίθετα, περισσότερο από το 90% των μαθητών που συμμετέχουν στα Ολοήμερα Σχολεία εκπληρούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα

9. Από το 2004 και μετά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει σταματήσει να αυξάνεται!.

Από ότι φαίνεται οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Χρειάζεται όμως ακόμα πιο συντονισμένη προσπάθεια. Τα ολοήμερα σχολεία είναι μία εξαιρετική λύση στο πρόβλημα μιας και εκεί γίνονται και μαθήματα Προαγωγής Υγείας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε όλοι κάτι για αυτό. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τα παιδιά αβοήθητα. Το παν είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά για να επιλέγουν από μόνα τους υγιεινά τρόφιμα. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό και είμαι βέβαιος οτι μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει η σωστή προσέγγιση. Με τις εκατοντάδες Μουσικομαγειρικές παραστάσεις που έχουμε κάνει σε σχολία, κατασκηνώσεις και παιδικές εκδηλώσεις, έχουμε καταλάβει πως η εκπαιδευτική Ψυχαγωγία που προάγει την Υγεία, τη Σωστή Διατροφή και την Θετική Σκέψη είναι μονόδρομος στη λύση του προβλήματος.

Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Είναι οι ηγέτες του αύριο που θα σηκώσουν το βάρος της ανοικοδόμησης αυτού του κατεστραμένου κόσμου. Το δικό μας χρέος είναι να τα μεγαλώσουμε με τα εφόδια που χρειάζονται. Μην μείνετε αμέτοχοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας σε αυτή τη μάχη. Είτε είστε γονείς, είτε είστε εκπαιδευτικοί, είτε είστε φοιτητές που θέλετε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ελάτε σε ζωντανά ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ή στα Εργαστήρια Μαγειρικής-Διατροφής που κάνουμε για παιδιά. Μόλις επίσης κυκλοφόρησε το βιβλίο-εργαλείο που βοηθάει τα παιδιά να μάθουν τις αρχες της έξυπνης διατροφής με ψυχαγωγικό τρόπο! Δείτε το εδώ.Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*