Quote

Κακάο: Θεϊκή Τροφή

Η γνωστή σκόνη που δίνει γεύση στα ροφήματα και τα γλυκά μας θεωρείται από τους επιστήμονες υπέρτροφη! Στην αρχαιότητα το ρόφημα με κακάο θεωρούνταν ρόφημα των θεών, το ενεργειακό ποτό της αιώνιας νιότης.

Το κακάο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική σκόνη, με αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες. Αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, καθώς περιέχει ουσίες που σου φτιάχνουν την διάθεση. Περιέχει επίσης σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και πολύτιμα ω-3 λιπαρά. Το κακάο είναι λίγο παρεξηγημένο στις μέρες μας καθώς αναμεμιγμένο με γάλα, βούτυρο και ζάχαρη μας δίνει την παχυντική σοκολάτα. Και όμως: η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει 75% κακάο, συνίσταται από τους διατροφολόγους ότι πρέπει να καταναλώνεται, σε μικρή ποσότητα, 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται σοκολάτα υγείας!

Η ιστορία της Σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.χ. περίπου από ένα φυτό τροπικό, το κακαόδεντρο, που από τους σπόρους του παράγεται η σοκολάτα. Σύμφωνα με τις παραδόσεις η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική, αλλά και θεϊκή και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε και THEOVROMA, δηλαδή Τροφή των Θεών.

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη Σοκολάτα σαν ρόφημα ήταν οι Αζτέκοι, ενώ παράλληλα οι αποξηραμένοι κόκκοι της χρησιμοποιούνταν και σαν νομίσματα. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη Σοκολάτα, ότι είναι αφροδισιακό, ότι είναι δυναμωτικό, ότι θεραπεύει τους πονοκεφάλους.

Από Wikipedia:

Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρου κακάο από τα σκούρα, πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση. Υπάρχει άφθονο κακάο στην τροπική Αφρική. Αυτό συλλέγεται και στέλνεται σε άλλες χώρες για να το επεξεργαστούν.

Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος.Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

3 comments

  1. Καλησπέρα,
    σε ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές και υγειηνές διατροφικές προτάσεις! Θα ήθελα σε παρακαλώ να μάθω που μπορώ να αγοράσω βούτυρο κακάο για γλυκά γιατί σε όσα online καταστήματα έψαξα δεν βρήκα και ζω στην Κρήτη όπου ακόμα και στην πόλη τα μαγαζιά με βιολογικά είδη δεν διαθέτουν. Πραγματικά έχω βρει διάφορα χρήσιμα πράγματα αλλά όχι βούτυρο κακάο. Αν έχεις να μου προτείνεις ένα μαγαζί θα είμαι υποχρεωμένη..ευχαριστώ πολύ!! και συνέχισε τη θαυμάσια δουλειά που κάνεις και να χαμογελάς το μεταδίδεις ακόμα κι από την φωτογραφία
    Φιλικά
    Άννα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*