Quote

Διάλεξε επάγγελμα!

Απελευθερώνονται σήμερα πάνω 136 επαγγέλματα. Αυτό μπορεί να έχει την αρνητική του πλευρά επειδή πολλοί που ήδη κάνουν αυτά τα επαγγέλματα θα αντιμετωπίσουν μεγάλο ανταγωνισμό.

Αυτοί φυσικά που είναι καλοί σε αυτό που κάνουν δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.

Από την άλλη όμως η απελευθέρωση αφαιρεί γραφειοκρατικές δυσκολίες που στέκονται εμπόδια σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει κάποιο επάγγελμα. Έτσι δίνεται σε κάποιον που θέλει πραγματικά να εξασκήσει κάποιο επάγγελμα να το κάνει χωρίς περιορισμούς.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την εποχή που υπάρχει τόση ανεργία και που πολύ νέοι άλλα σπουδάζουν και άλλα θέλουν να κάνουν. Είναι σημαντικό ότι οι αυξάνονται οι εναλλακτικές επιλογές για κάποιον νέο, ακόμα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Τι ακριβώς σημαίνει απελευθέρωση κάποιου επαγγέλματος;

Ο νόμος ορίζει ότι από τις 2 Ιουλίου καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος (απαιτείται μόνο η προηγούμενη 3μηνη γνωστοποίηση ενδιαφέροντος). Καταργούνται επίσης περιορισμοί: γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελάχιστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο. Δεν θα υπάρχει υποχρέωση προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, αίρεται η απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων και ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή. *

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ας δούμε ένα παράδειγμά. Αν πχ έχω τρέλα με τις ξένες γλώσσες και θέλω να εργαστώ ως μεταφραστής ή διερμηνέας, δε χρειάζεται να έχω κάποιο συγκεκριμένο πτυχίο ή άδεια για να το κάνω. Αν ξέρω τέλεια ξένες γλώσσες και μπορώ να το κάνω, απλά ξεκινώ την επιχείρησή μου και το κάνω.

Χάρη στο Ιντερνετ, μπορώ να εργαστώ από το σπίτι μου και να βρίσκω δουλειές Online. Μπορώ να βρω δουλειές σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο χωρίς κανέναν περιορισμό.

Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτώ να βρω κάποιους να με εμπιστευτούν για κάποια δουλειά αλλά αν σιγά σιγά δημιουργήσω κάποιες επαφές. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ το να προσφέρω τις υπηρεσίες μου δωρεάν δοκιμαστικά κάποιες φορές, ώστε να αποκτήσω επαγγελματική εμπειρία και συστάσεις.

Αν κάνω καλά τη δουλειά μου σε λογικές τιμές, σύντομα θα δημιουργήσω ένα πελατολόγιο. Το Ιντερνετ μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να βρω πελάτες αλλά και να κάνω κάποιες δουλειές (πχ μεταφράσεις) εξ’ αποστάσεως.

Εκτός από τον διερμηνέα υπάρχουν πολλά ακόμα επαγγέλματα. Να μερικά: Αρτοποιός, Διατροφολόγος, Ψυχολόγος, Σκηνοθέτης, κομμωτής, μακιγιέρ κα.

Φυσικά, υπάρχει ακι η άλλη όψη του νομίσματος. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και σίγουρα κρύβονται κίνδυνοι. Αν δεν υπάρχει έλεγχος και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει οτι επάγγελμα θέλει, θα εμφανιστούν και διάφοροι απαταιώνες. Ενώ κάποια επαγγέλματα είναι οκ να ελευθερωθούν, κάποια άλλα μπορέι να είναι πολύ κακή ιδέα μία τέτοια ενέργεια. Πάρτε για παράδειγμα το επάγγελμα του εμπόρου όπλων! Είναι δυνατόν να μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπορεί να το κάνει δίχως άδεια; Χωρίς έστω έλεγχο ποινικού μητρώου; Ας ελπίσουμε οτι τέτοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με κάποιον τρόπο.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για όλα αυτά;

Σαν πελάτες πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να ζητάμε σαν πελάτες διαβεβαιώσεις και διαπιστευτήρια. Και για μένα προσωπικά το καλύτερο διαπιστευτήριο είναι το δείγμα δουλειάς του κάθε επαγγελματία.  Εκτός αυτού θα πρέπει τουλάχιστον η πολιτεία να αντιμετωπίζει.

Σαν επαγγελματίες πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ηθικά σωστοί, να σεβόμαστε τους πελάτες και την κοινωνία και τέλος να αντιλαμβανόμαστε το ότι αν κάνουμε καλά και τίμια τη δουλειά μας το όφελος θα είναι διπλό. Πρώτον, θα ωφεληθούμε εμείς επειδή οι πελάτες θα επιστρέφουν και θα συστήνουν και τους φίλους τους σε εμάς. Δεύτερον, θα ωφεληθεί συνολικά η κοινωνία από τις υπηρεσίες μας.

Αν λοιπόν αγαπάς κάτι, είσαι ελεύθερος να το εξασκήσει ως επάγγελμα. Αν δεν έχεις την ικανότητα και αν δεν προσφέρεις αληθινή αξία δύσκολα θα προχωρήσεις. Αν όμως συνεχώς επενδύεις στην εκπαίδευσή σου και βάλεις στόχο να γίνεις από τους κορυφαίους σε αυτό που θα επιλέξεις, τότε μπορείς να τα καταφέρεις.

Θα μου πείτε, κι αν κάποιος δεν είναι ικανός να κάνει κάποιο επάγγελμα; Είναι σωστό να μπορεί να το κάνει;… Αν κάποιος δεν είναι ικανός, δεν πρόκειται να βρει πελάτες. Αν η ανικανότητά του προξενήσει κάποιο κακό, θα έχει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

Την ευθύνη όμως την έχουμε εμείς ως καταναλωτές. Εμείς πρέπει να είμαστε ικανοί να επιλέγουμε αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, εκτός από τις ευκαιρίες που δίνει σε πολλούς απαιτεί και από εμάς να αυξήσουμε την καταναλωτική μας νοημοσύνη και να είμαστε σε θέση να επιλέγουμε έξυπνα κάθε προϊόν και υπηρεσία που αγοράζουμε.

Ως επαγγελματίες πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα. Να είμαστε σωστοί, ειλικρινείς και φιλότιμοι. Να επιλέγουμε την καλύτερη εκπαίδευση που μπορούμε να βρούμε με σκοπό όχι απλά να πάρουμε ένα χαρτί αλλά να μάθουμε αυτά που χρειάζεται να μάθουμε για να μπορούμε να βρούμε τη δουλειά που επιθυμούμε.

Αν θέλω να γίνω αρτοποιός και να ξεκινήσω τη δική μου εταιρία που θα κάνω αρτοσκευάσματα για πάρτυ και εκδηλώσεις, το σημαντικό δεν είναι να έχω ένα αναγνωρισμένο κρατικό δίπλωμα αλλά να ξέρω να φτιάχνω αρτοσκευάσματα που θα είναι νόστιμα και υγιεινά. Να μπορώ να φτιάχνω πράγματα που οι άλλοι θα θέλουν να αποκτήσουν με αντάλλαγμα τα χρήματά τους. Τι να το κάνω ένα χαρτί ή μία άδεια αν δεν μπορώ να παράγω και να εξυπηρετώ τους πελάτες μου;

Το σημαντικό είναι πρώτα από όλα να ξέρω καλά την τέχνη μου. Είτε αρτοποιός, είτε μάγειρας, είτε ζαχαροπλάστης, είτε οτιδήποτε άλλο θέλω να γίνω. Να βρω καλούς δασκάλους για να μου μάθουν αυτά που πρέπει να ξέρω σε όσο το δυνατό συντομότερο ρονικό διάστημα και να αποκτήσω πρακτική εμπειρία.

Εκτός όμως από αυτές τις γνώσεις πρέπει επίσης να ξέρω πως να προβάλλω τις ικανότητές μου, να δικτυόμαι, να προωθώ τη δουλειά μου και να μεταφέρω το “μήνυμά” μου στον κόσμο. Να μπορώ να βρίσκω δουλειές μέσω ίντερνετ, να προσεγγίζω δημοσιογράφους και εκπομπές, να φτιάχνω βίντεο με συνταγές στο youtube, να μαγειρέψω κάποια φορά σε τηλεοπτική εκπομπή, να έχω το blog μου και τη σελίδα μου στο facebook και να τοποθετηθώ ως expert στο χώρο.

Επέλεξε λοιπόν το επάγγελμα που θες να κάνεις, βρες την καλύτερη εκπαίδευση που μπορείς να βρεις και επένδυσε στο μέλλον που εσύ θες. Ακολούθα τα όνειρά σου και κάνε αυτό που αγαπάς! Αν κάτι το θέλεις πολύ, μπορείς να το πετύχεις!Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*