Αν δεν έχεις πάει ποτέ στα νησιά Fiji δεν είναι δύσκολο να πειστείς ότι πρόκειται για έναν από τους λίγους αληθινούς επίγειους παράδεισους. Μερικές φωτογραφίες αρκούν και το σύμπλεγμα νησιών στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό θα έχει καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις στη wish-list με τους μελλοντικούς σου προορισμούς.
Απέραντες παραλίες με άσπρη άμμο, λίμνες με γάλαζια νερά, παραμυθένιοι καταρράκτες, πολύχρωμα κοράλλια, σπάνια ψάρια, τροπικά φρούτα και εξωτικά φυτά? Όλα αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν ένα σκηνικό που δε θα ήθελες να ζήσεις μόνο «φωτογραφικά»!
Τα νησιά είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από περίπου 330 μικρά νησάκια. Το 1/3 από αυτά είναι κατοικήσιμα και τα δύο μεγαλύτερα είναι το Βίτι Λέβου και Βανούα Λέβου. Πρωτεύουσα είναι η Suva που βρίσκεται στη νότια ακτή της Βίτι Λέβου.
Με το που πατάς το πόδι σου εκεί, το φιλικό καλωσόρισμα και φιλόξενη συμπεριφορά των ντόπιων σε σκλαβώνει. Γλυκύτατες ξενοδοχοϋπάλληλοι ντυμένες με παραδοσιακά ρούχα θα σε υποδεχτούν με χαμόγελο. Τα τελευταία χρόνια, τα Φίτζι έχουν γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ανάπτυξη αυτή δημιουργήθηκαν κάθε λογής ξενοδοχεία. Τα Φίτζι λοιπόν προσφέρουν όλες τις ανέσεις για τον απαιτητικό τουρίστα σε συνδυασμό με την εξωτική περιπέτεια για τον δραστήριο και τολμηρό περιπλανητή.
Η κουζίνα των Φίτζι
Η κουζίνα των Φίτζι είναι κομμάτι της ευρύτερης κουζίνας του Νότιου Ειρηνικού και βασίζεται σε φρέσκα προϊόντα που υπάρχουν σε αφθονία. Έχει πολλά κοινό στοιχεία με κουζίνες όπως της Χαβάς, Της Πολυνησίας και άλλων τροπικών προορισμών κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας των πρώτων υλών. Τα περισσότερα τοπικά εδέσματα στα Φίτζι είναι μίγμα ψαριού η κρέατος με λαχανικά και πλούσιες πικάντικες σάλτσες με γάλα καρύδας, τσίλι και limes. Το αλεύρι από κασσάβα και καρύδα χρησιμοποιείται πολύ για πίτες, γλυκά και κουρκούτι στα τηγανιτά. Τα τηγανιτά γίνονται με λάδι καρύδας και φοινικέλαιο.
Κύρια παραγωγή των νησιών είναι η καρύδα, που όπως είναι λογικό έχει πάρα πολλές χρήσεις. Στις αγορές θα βρεις κάθε λογής φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πολλά από αυτά δε θα αναγνωρίσεις αλλά σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις. Προσωπικά ενθουσιάζομαι όταν δοκιμάζω κάτι που δεν έχω φάει ποτέ ξανά. Ακόμα κι αν τελικά δε μου αρέσει, η ιδέα του καινούριου υπερισχύει και η εμπειρία είναι πάντα θετική. Σε τέτοια μέρη καλό είναι να κυκλοφορείς με κάποιο τοπικό βιβλίο/οδηγό μαγειρικής που περιγράφει τα τρόφιμα που μπορείς να βρεις, αν και οι ντόπιοι πωλητές είναι άκρως ομιλητικοί και θα χαρούν να σου εξηγήσουν ότι γνωρίζουν.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα βρεις στις υπαίθριες αγορές ή στην άκρες του δρόμου, έξω από μια καλύβα ή στο καρότσι κάποιου πλανόδιου πωλητή. Φυσικά υπάρχει και η «οικονομική» λύσης της απευθείας συγκομιδής από τη φύση. Στην περίπτωση της καρύδας, το άνοιγμα απαιτεί δεξιότητα ή? πολύ υπομονή και προσοχή!
Βασικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων καταλαμβάνουν τα Κασσάβα, (photos 1470,1513) Μία μεγάλη ρίζα που πωλείται παντού. Η ρίζα αυτή μαγειρεμένη θυμίζει πατάτα και τα φύλλα της μοιάζουν με πράσα. Πρόκειται για μια αμυλούχο τροφή που αποτελεί βάση πολλών ντόπιων σπεσιαλιτέ. Τη φτιάχνουν τηγανιτή και βραστή και χρησιμοποιείται ως κυρίως γεύμα ή γαρνιτούρα σε πιάτα με κρέας και ψάρι. Γευστικά είναι κάτι ενδιάμεσο από πατάτα και γλυκοπατάτα και σε πολλούς θα θυμίσει σεληνόριζα.
Χαρακτηριστικό ήταν πως συνάντησα κασσάβα σχεδόν σε όλα τα ταπεράκια των παιδιών στο σχολείο ενός μικρού χωριού. (1485, 1489). Εκεί κατάλαβα ότι αυτό ήταν το φθηνό, καθημερινό τους φαγητό. Όσο εμείς τρώμε ψωμί και οι κινέζοι ρύζι, σε πολλά μέρη του κόσμου όπως τα Φιτζι, τρώνε κασσάβα.
Τοπικά τρόφιμα
Ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσεις παραδοσιακή μαγειρική είναι να κάνεις μια εκδρομή σε μικρά χωριά της περιοχής. Ένας ταξιτζής μπορεί να γίνει και ο προσωπικός σου tour guide σε μία τέτοια εκδρομή. Οι κάτοικοι είναι τόσο φιλόξενοι που θα σου προτείνουν όχι απλά να δοκιμάσεις αλλά να κάτσεις και μαζί τους για φαγητό.
Είχα την τύχη να επισκεφθώ ένα μικρό χωριό σε ώρα μαγειρικής. Συνάντησα μια ντόπια νεαρή μαγείρισσα που έφτιαχνε ένα φαγητό κατσαρόλας, τύπου φρικασέ . Ήταν φιλέτα μεγάλου ψαριού μαγειρεμένα με χόρτα και γάλα καρύδας. Ήταν πολύ νόστιμο και διαφορετικό από ότι είχα δοκιμάσει στο παρελθόν. Μου έκανε εντύπωση ο συνδυασμός των ντόπιων υλικών με αυτόν τον τρόπο και έτσι ζήτησα και πήρα τη συνταγή.
Τα περισσότερα «σπιτικά» παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνουν βασίζονται σε τροπικά φρούτα. Χαρακτηριστική ήταν η πουτίγκα μπανάνας με γάλα καρύδας που έμοιαζε με σιμιγδαλένιο χαλβά (photo 1443). Με το λίπος από την καρύδα και τα ζάχαρα της μπανάνας, αυτό το γλυκό δεν ήταν μόνο εξωτικό αλλά και υγιεινό. Από νοστιμιά δε χρειάζεται να πώ? Πήρα τη συνταγή για τώρα πια το φτιάχνω και εδώ.
Εστιατόρια
Υπάρχουν κάποια καλά εστιατόρια που απευθύνονται σε απαιτητικούς τουρίστες. Εκεί θα βρει κανείς φρεσκότατα ψάρια, καλής ποιότητα κρέατα και ιδιαίτερες τοπικές σπεσιαλιτέ φτιαγμένα από έμπειρους σεφ. Πολλοί σεφ σε μεγάλα θέρετρα και ακριβά εστιατόρια χρησιμοποιούν με δεξιοτεχνία τα τοπικά προϊόντα και φρέσκα υλικά. Αποτέλεσμα: μοντέρνες εκδοχές της κουζίνας των νησιών που σίγουρα καλύπτουν τις γαστρονομικές ανάγκες και τους πιο απαιτητικού.
Τα κοινά εστιατόρια προσφέρουν κάποια ενδιαφέροντα πιάτα αλλά σε γενικές γραμμές το φαγητό τους δεν είναι υψηλών προδιαγραφών. Η ατμόσφαιρα όμως που δημιουργούν οι θαμώνες και το κλίμα που επικρατεί είναι σίγουρα λόγος για να κάτσει κανείς για κάποιο γεύμα εκεί. Το καλύτερο απλό γεύμα που θα φας εκεί είναι ψάρι, θαλασσινά ή κάποιο πιάτο με noodles και λαχανικά.
Για γλυκό αξίζει να δοκιμάσεις τηγανητές μπανάνες, ψητό ανανά, κρέμα από παπάγια, sorbet μάνγκου, παγωτό καρύδας, avocado smoothie και φρουτοσαλάτες με εξωτικά φρούτα.
Street food
Αν πεινάσεις καθώς τριγυρνάς χαζεύοντας τα όμορφα τοπία, μπορείς εύκολα να βολευτείς με φρέσκα φρούτα που παντού θα βρεις. Η μπανάνα είναι η εύκολη λύση. Αν διψάσεις, ψάξε για καρύδα! Εκτός από street food είναι και street drink! Αγοράζεις μια μεγάλη φρέσκια καρύδα και ζητάς να σου ανοίξουν. Με καλαμάκι ή χωρίς πίνεις το εσωτερικό της νερό και αφού ξεδιψάσεις ανοίγεις την καρύδα και τρως τη σάρκα. Το νερό της καρύδας εκτός από γευστικό και δροσιστικό, περιέχει φυσικούς καταλύτες που βοηθούν τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
Για τον τουρίστα που θέλει να φάει στο πόδι κάτι πιο στερεό, οι επιλογές ποικίλουν. Οι καντίνες, τα καφέ και οι πλανόδιοι πωλητές έχουν από σάντουιτς και τυλιχτές πίτες μέχρι απλά γεύματα με ψάρι, κρέας και τοπικά λαχανικά. Η ποικιλία δεν είναι μεγάλη αλλά καλύπτουν σχεδόν κάθε διατροφική ανάγκη. Οι τοπικοί φούρνοι έχουν άσπρο ψωμί και διάφορα γλυκίσματα όπως κέικ, muffins, σταφιδόψωμα κτλ.
Μοντέρνος τρόπος διατροφής
Η τουριστική ανάπτυξη δεν έχει ακόμα φέρει μεγάλες αλυσίδες fast food, αλλά ντόπιες επιχειρήσεις που σερβίρουν hamburger, pizza και τηγανητά κοτόπουλα υπάρχουν άφθονα στις πόλεις. Το λυπηρό είναι ότι στα μέρη αυτά θα βρεις πολλούς ντόπιους. Ότι ζήσαμε εμείς όταν το πρωτοεμφανίστηκε η μόδα του γρήγορου φαγητού, έχει κάνει τώρα την εμφάνιση του σε αυτά τα μέρη. Οι ξένοι όσο βρίσκονται εκεί θέλουν να ξεφύγουν από αυτό τον τρόπο διατροφής. Τρέφονται με τοπικές σπεσιαλιτέ, εξωτικά φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και μερικά επιλεγμένα κρεατικά.
Τα σούπερ μάρκετ είναι επίσης ένα παράδειγμα του δυτικού μοντέλου διατροφής που έχει καταφθάσει και έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των ντόπιων. Μπορείς να βρεις προϊόντα εισαγωγής όπως δημητριακά πρωινού, προτηγανισμένα φαγητά, κέτσαπ και γεμιστά μπισκότα. Όλα δηλαδή τα εύχρηστα και φαντεζί προϊόντα με μακρά διάρκεια ζωής.
Αν κάποιος λοιπόν δεν αντέχει χωρίς τις εξαρτήσεις του μοντέρνου τρόπου διατροφής, στα Fiji δε θα λιμοκτονήσει. Ότι επιθυμεί θα το βρει. Από κρουασάν και σοκολάτες μέχρι fast food με τηγανητό κοτόπουλο, φούρνους με άσπρο ψωμί και γλυκίσματα κάθε λογής. Μόνο σουβλάκια δε θα βρει αλλά και αυτό? είναι θέμα χρόνου.
Επίλογος
Εάν ψάχνεις για τον παράδεισο στη γη με φοίνικες, καθαρές άσπρες παραλίες και γαλάζια νερά, τα Φίτζι δεν θα σε απογοητεύσουν. Δε θα απογοητεύσουν όμως ούτε στο θέμα του φαγητού! Οι εξωτικές γεύσεις, τα φρέσκα προϊόντα, οι τοπικές σπεσιαλιτέ και τα μενού των καλών εστιατορίων θα καλύψουν κάθε γαστροτουριστική σου ανάγκη. Δεν ξέρω αν θα πάει ποτέ κανείς στα Φίτζι μόνο και μόνο για το φαγητό, αλλά σίγουρα δε θα αποτελέσει λόγο για να τα αποφύγει ως προορισμό.
Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.
Ευχαριστώ!
Ευτύχης Μπλέτσας
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.
Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!