Quote

Ψώνια με τα παιδιά: Έξυπνα Tips για Γονείς!

του Ευτύχη Μπλέτσα

Τα ψώνια μαζί με τα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία που πολλές φορές προκαλεί τριβές στις σχέσεις με τα παιδιά. Αν όμως είστε προετοιμασμένοι και έχετε σταθερή στρατηγική, τα ψώνια μπορεί να αποτελέσουν μία εξαιρετική ευκαιρία για να αυξηθεί η διατροφική ευφυΐα των παιδιών και να εκπαιδευτούν ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, κάτι που θα τα βοηθήσει ιδιαίτερα όταν στο μέλλον αρχίσουν να ψωνίζουν μόνα τους. Υπάρχουν μία σειρά μικρών συμβουλών που όταν εφαρμοστούν με υπομονή έχουν τη δύναμη να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η εκπαίδευση είναι ανάγκη. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, επειδή καθώς τα χρόνια περνάνε οι εταιρίες βρίσκουν όλο και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μας πείσουν να αγοράσουμε αχρείαστα και ανθυγιεινά πράγματα. Όσα περισσότερα γνωρίζουν τα παιδιά τόσο καλύτερα θα ζήσουν γιατί εκτός των άλλων, εκτός από το θέμα της υγείας πολύ σημαντικό θα είναι στο μέλλον να κάνουν και σημαντική οικονομία.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα των γονιών είναι πως θα προστατεύουν τα παιδιά τους από ένα μέλλον που τα θέλει χειραγωγημένα από τη διαφήμιση, ανώριμους και αποβλακωμένους καταναλωτές που θέλουν και αγοράζουν όλα όσα τους προωθούν. Στο μέλλον θα αναπτύσσονται ολοένα και πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι διαφήμισης για να μας πείσουν να αγοράσουμε κάτι. Μόνο αν εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ως αυτόνομους σκεπτόμενους ανθρώπους θα είναι ικανά να κάνουν τις σωστές επιλογές χωρίς να ενδίδουν στις προκλήσεις και τους πειρασμούς.

Παιδική καταναλωτική ευφυΐα

Είναι σημαντικό από μικρά τα παιδιά να μάθουν πώς να ψωνίζουν έξυπνα αναπτύσσοντας την καταναλωτική τους ευφυΐα. Όταν τα παιδιά ωριμάσουν και γίνουν αργότερα ολοκληρωμένοι καταναλωτές θα έχουν μάθει πώς να ασκούν την εγκράτεια και πώς να επιλέγουν αυτό που είναι καλό για την υγεία και την τσέπη τους.

Καταναλωτική εκπαίδευση

Στόχος κάθε γονέα θα πρέπει να είναι η καταναλωτική εκπαίδευση των παιδιών. Στόχος είναι να γίνουν τα παιδιά ικανά να κάνουν τις σωστές επιλογές από προσωπική τους πεποίθηση, δηλαδή να είναι αυτόνομα. Η εκπαίδευση στην αυτονομία είναι εκπαίδευση στην ελευθερία. Τα παιδιά πρέπει να επιλέγουν από μόνα τους να τρώνε υγιεινά όχι επειδή αν δεν το κάνουν θα τιμωρηθούν αλλά επειδή ξέρουν πως αν το κάνουν θα έχουν προσωπικό όφελος.

Ψώνια με τα παιδιά

Ψωνίστε μαζί με τα παιδιά και καθώς ψωνίζετε κουβεντιάστε για τα τρόφιμα που αγοράζετε, τον τρόπο παραγωγής, τα πλεονεκτήματα και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Δώστε στο παιδί την επιλογή να διαλέξει κάτι που θα αγοράσετε αλλά προσπαθήστε να το κατευθύνετε με έξυπνο τρόπο για να αποφύγει τα ανθυγιεινά σνακ και να επιλέξει κάτι υγιεινό.

Ψώνια με λίστα

Μην ξεκινήσετε από το σπίτι αν δεν έχετε φτιάξει λίστα για τα ψώνια. Με λίστα ψωνίζετε μόνο τα απαραίτητα, εξοικονομείτε χρόνο και δεν ξοδεύετε χρήματα σε πράγματα που δεν είχατε ανάγκη. Φτιάξτε τη λίστα μαζί με τα παιδιά και αποφασίστε από το σπίτι τι θα πάρετε. Καλύτερα οι διαφωνίες σχετικά με τα ψώνια να λυθούν στο σπίτι όπου το περιβάλλον είναι πιο ήρεμο και λιγότερο πιεστικό. Αν στο σούπερ μάρκετ ζητήσουν κάτι που δεν θέλετε να πάρετε, μπορείτε απλά να πείτε πως δεν είναι γραμμένο στη λίστα.

Αφήστε περιθώριο

Μπορείτε στη λίστα να βάλετε και κάτι κάπως αόριστο έτσι ώστε να υπάρχει το περιθώριο να πάρετε και κάτι που θα θελήσουν τα παιδιά. Γράψτε για παράδειγμα. «Υγιεινό σνακ». Ποτέ όμως μην παρεκκλίνετε από την λίστα επειδή θα μειωθεί η αξιοπιστία σας στα μάτια των παιδιών. Ακόμα και κάτι που εσείς θέλετε να πάρετε και ξεχάσατε να το γράψετε, αφήστε το για την επόμενη φορά. Δώστε το καλό παράδειγμα κάνοντας αυτό που ζητάτε και από το παιδί να κάνει.

Εσείς είστε το αφεντικό

Δείξτε με σαφήνεια ότι εσείς κάνετε κουμάντο. Αν το παιδί θέλει κάτι, θα πρέπει να σας το ζητήσει και θα πρέπει να έχει κάποιο σημαντικό επιχείρημα για να το αγοράσετε. Μην παρεκκλίνετε από τη λίστα και τους κανόνες που έχετε θέσει. Μάθετε να λέτε όχι και αν μέσα σας νιώθετε άσχημα, σκεφτείτε ότι το κάνετε για το πραγματικό καλό του παιδιού σας.

Μην ενδίδετε στις γκρίνιες

Αν το παιδί γκρινιάζει, κλαίει ή φωνάζει μην του πάρετε σε καμία περίπτωση αυτό που ζητάει. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να του μάθετε πως όταν θέλει κάτι πρέπει να γκρινιάζει, μία άκρως αρνητική συνήθεια που μπορεί και να το συντροφεύει για ολόκληρη ζωή. Πολλές φορές το παιδί γκρινιάζει μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή του γονέα. Εκπαιδεύστε το παιδί να ζητάει με έξυπνο και ευγενικό τρόπο αυτό που θέλει.

«ΤΟ ΘΕΛΩ ΑΥΤΟ!!»

Ακόμα και αν επιλέξει κάτι ανθυγιεινό, δεν πειράζει, αρκεί να μην αγοράσετε τίποτα άλλο παρόμοιο και αυτό να είναι σε μικρή ποσότητα. Μπορεί να είναι το ένα σνακ της επιλογής τους που θα φάνε μία μόνο φορά την εβδομάδα. Αφού έχετε κάνει μία τέτοια συμφωνία μπορείτε να αφήσετε το παιδί να πάρει ότι θέλει. Είναι πολύ χειρότερο να καταπνίγεται την επιθυμία του παιδιού γιατί μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά μελλοντικά από ότι η έμμετρη κατανάλωση κάποιου ανθυγιεινού τροφίμου.

Μην πάτε για ψώνια πεινασμένοι

Αν εσείς και τα παιδιά πεινάτε, τα ψώνια θα είναι μία επίπονη διαδικασία. Θα καταλήξετε να αγοράζετε πολύ περισσότερα πράγματα από ότι χρειάζεστε και το παιδί να φωνάζει ακόμα περισσότερο για ανθυγιεινά τρόφιμα.

Μην ψωνίζετε κουρασμένοι

Αν εσείς είστε κουρασμένοι, ενδίδετε ευκολότερα στις γκρίνιες των παιδιών ενώ αν τα παιδιά είναι κουρασμένα γκρινιάζουν χωρίς λόγο, είναι ανήσυχα και σας δυσκολεύουν. Φροντίστε να πηγαίνετε για ψώνια ώρες που είστε ξεκούραστοι και κεφάτοι.

Αποφύγετε τις κακοτοπιές

Μην επισκέπτεστε καταστήματα με ανθυγιεινά τρόφιμα. Στο σούπερ μάρκετ μην περνάτε από τους διαδρόμους με τις σοκολάτες, τα γλυκά και τα διάφορα ανθυγιεινά σνακ. Αν σας είναι δύσκολο να επιβληθείτε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας, αποφύγετε τελείως το σούπερ μάρκετ επειδή τα έντονα φώτα και τα πολλαπλά διαφημιστικά μηνύματα που υπάρχουν εκεί δυσκολεύουν τις επιλογές μας και μας φέρνουν εσωτερική αναστάτωση.

Αν θέλετε να μαθετε περισσότερα και να βαλετε την έξυπνη διατροφή στη ζωή σας, διαβάστε το βιβλίο ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ που προάγει την Υγεία με Εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Είναι ιδανικό για παιδιά επειδή μαθαίνουν για την υγιεινή διατροφή διασκεδάζοντας, αφού περιέχει και ένα CD με τα νόστιμα φαγητοτράγουδα του Ευτύχη! Δείτε το βιβλίο εδώ.Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*