Γκιουζλεμές


IMG_0121

Ο γκιουζλεμές είναι μια παραδοσιακή συνταγή (ορεκτικό) της Μυτιλήνης. Είναι ουσιαστικά πιτούλες με τυρί και είναι γεραγώτικη συνταγή (δλδ. είναι από την Γέρα). Τα τυλιχτά και διπλωμένα αυτά πιτάκια, με το ακανόνιστο, συνήθως, σχήμα, τις αποκριές τα προτιμούν γλυκά, για αυτό και τα γεμίζουν με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα και τα σερβίρουν με μέλι. Αυτό, δε, που κάνει τη διαφορά, είναι το τηγάνισμά τους σε φίνο ελαιόλαδο.

Υλικά:
Υλικά για 18-20 κομμάτια
1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο ARISTON
2 φλιτζάνια νερό
3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
Νισεστές ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
Αλάτι Ιμαλαίων Saltic
Για τη γέμιση
½ φλιτζάνι φέτα ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
1 αβγό και 1 κρόκος ΑΥΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο ΜΠΑΧΑΡ
½ κουταλάκι πάρπικα ΜΠΑΧΑΡ
½ κουταλάκι πάπρικα

Μυστικό για να ανοίξει τέλεια το ζυμάρι είναι ο νισεστές.

IMG_0153

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζεις αλεύρι, αλάτι και νερό και ανακατεύεις. Ζυμώνεις και το αφήνεις να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση: Διαλύεις το τυρί με τα χέρια , βάζεις τον κρόκο και το αυγό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι και ανακατεύεις.

Ανοίγεις το ζυμάρι βάζοντας λίγο νισεστέ στον πάγκο. Φτιάχνεις ένα μακρόστενο ζυμάρι, κόβεις κομμάτια και τα γεμίζεις. Δίνεις  ότι σχήμα θέλεις τρίγωνο, ρολό, ή ότι άλλο και τα τηγανίζεις σε ελαιόλαδο  περίπου για 5-6 λεπτά.

Δες την εκτέλεση στο βίντεο απο την εκπομπή Happy Cook

 IMG_0114

INFO:

IMG_0121

Δες εδώ πως να φτιάξεις το κατιμέρι.