Quote

Happy Traveller | Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Ταϊλάνδη! από τους πιο πολυδιαφημισμένους εξωτικούς προορισμούς. Δικαιολογημένα στην κορυφή των επιλογών για όσους ταξιδιώτες θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και να πάνε προς Ασία μεριά. Ίσως το πρώτο ταξίδι στην Νοτιοανατολική Ασία που κάνει κάποιος. Και οι λόγοι για κάτι αρκετοί 1) Μπορείς σχετικά εύκολα να βρεις οικονομικά εισητήρια, 2) η διαμονή εκεί είναι πολύ οικονομική και 3) Η χώρα παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και παράλληλα είναι σχετικα ασφαλής και φιλόξενη.

Ταϊλάνδη ή Ταϋλάνδη;

Πριν προχωρήσουμε, να πω οτι θα βρεις την Ταϊλάνδη γραμμένη και με ‘ι’ και με ‘υ’. Προσωπικά μου κολλούσε περισσότερο το ‘Ταϋλάνδη‘ αλλά φαίνεται ότι πιο επίσημα (wikipedia, πρεσβεία κλπ) γράφεται ?Ταϊλάνδη?. Και τα δύο όμως θα τα βρεις γραμμένα οπότε μην απορείς πιο είναι σωστό. Και τα δυο σωστά είναι!

IMG_6619 - Copy

Ταξίδι

Για να πας την Ταϋλανδη υπάρχουν πολλές επιλογές αεροπορικών εταιριών που κάνουν στάση σε διαφορετικά σημεία, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Απευθείας πτήση δεν υπάρχει (τη στιγμή που γράφω αυτό) οπότε μία στάση είναι σιγουρη και για αυτό είναι καλή ιδέα να είναι στάση που δε θα πάρει πολυ χρόνο. Επίσης σημαντικό είναι να πετάξεις ώρες τέτοιες που θα κοιμηθείς στο αεροπλάνο και θα φτάσεις πρωί για να κερδίσεις μία μέρα εκεί. Παρομοίως στην επιστροφή καλό είναι η πτήση σου να φεύγει βράδυ. Εμείς πετάξαμε από Αθήνα με Ουκρανικές αερογραμμές που είχαν πολύ γρήγορες αλλαγές στο Κίεβο και οι πτήσεις ήταν πολυ καλή ώρα. Φύγαμε από Αθήνα μεσημέρι, με αλλαγή στο Κίεβο απόγευμα, πετάξαμε βράδυ και φτάσαμε Μπανγκοκ την επόμενη στις 9 το πρωί τοπική ώρα. Στην επιστροφή η πτήση έφευγε αργά το βράδυ απο εκεί και έφτανε Αθήνα την άλλη μέρα το μεσημέρι. Σε κάθε περιπτωση μπορείς να τσεκάρεις εισητήρια στο airtickets.gr και να συγκρίνεις επιλογές και τιμές για την εποχή που θες να ταξιδέψεις.

DCIM100GOPROG0023070.

Αναχώρηση από Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας για Κίεβο όπου θα αλλάξουμε πτήση για να πάμε στην Μπανγκοκ.

IMG_9932

Πετάμε με UIA και είμαστε Happy!

DCIM100GOPROG0073115.

Στο αεροδρόμιο του Κιέβου, στην αλλαγή της πτήσης μας με Ukraine International Airlines. Λιγότερο από ώρα αναμονή και εύκολη ανταπόκριση. Από Αθήνα φύγαμε για Κίεβο κατά τις 15:00 και 19:30 έφευγε η πτήση από Κίεβο για Μπανγκόκ. Αυτό σήμαινε ότι θα κοιμόμασταν το βράδυ στο αεροπλάνο και θα φτάναμε Ταϊλάνδη πρωί, δηλαδή θα κερδίζαμε μία μέρα εκεί.

 

Μόνο Μπαγκόκ ή και κάπου αλλού;

Στην Ταϋλάνδη χωρίσαμε το ταξίδι μας στα 2. Μείναμε κάποιες μέρες στην πρωτεύουσα την Μπαγκοκ και κάποιες μέρες πήγαμε στο Πουκέτ με εσωτερική πτήση. Η γνώμη μου είναι ότι αν πας Ταϊλάνδη πρέπει να πας στο Πουκέτ ή εστω στο Πουκέτ ή την Πατάγια. Όλα αυτά είναι γνωστά παραθαλάσσια μέρη της χώρας όπου μπορείς να νιώσεις την εξωτική Ταϋλάνδη που θα έχεις δει σε καρτ ποστάλ, με φοίνικες, αμουδιές και γαλανά νερά. Η πρωτεύουσα είναι μια μεγαλούπολη με τα καλά και τα κακά της και αν πας Ταϊλάνδη μόνο για αυτή ίσως απογοητευτείς. Είναι σαν να έρχεσαι καλοκαίρι στην Ελλάδα ως τουρίστας και να μένεις μόνο στην Αθήνα χωρίς να πας σε κάποιο νησί. Το Πουκέτ είναι το μεγαλύτερο και πιο γνωστό νησί της χωρας, για να μην πω ολόκληρης της Νοτιο Ανατολικής Ασίας. Είναι η Μύκονος ή Σαντορίνη της Ταϊλάνδης και δικαιολογημένα αποτελεί ένα μέρος που αξίζει να πας. Περισσότερα για το Πουκέτ και τη διαμονή μας εκεί σε χωριστό άρθρο. Για την ώρα ας μείνομε στην Μπαγκοκ και ας δούμε μερικές πιο γενικές πληροφορίες για την Ταϊλάνδη.

IMG_6701

Είσοδος στη χώρα και διαβατήριο

Για να πας Ταϊλάνδη δεν χρειάζεται Visa. με το που φτάσεις (ή στο αεροπλάνο) σημπληρώνεις μία φόρμα με στοιχεία που χρειάζονται στον ελεγχο όταν μπείς στη χώρα κατά την άφιξη σου εκεί. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι διαβατήριο με 6 μήνες ισχύ. Μπορείς να μείνεις μέχρι 30 μέρες και ενώ επίσημα λένε ότι πρέπει να έχεις εισητήριο επιστροφής και κάπου 200 ευρώ ανά άτομο για να ξοδέψεις εκεί, δε μας ζήτησαν κάτι τέτοιο. Πάντως θεωρώ ότι δεν είναι καλή ιδέα ούτε να πας χωρίς εισητήριο επιστροφής ούτε χωρίς τουλάχιστον αυτό το ποσό μαζί σου.

Χρήματα Ταϊλάνδης

Τα χρήματα της Ταϊλάνδης είναι τα Baht (προφέρονται Μπάτ αλλά έτσι πως το λένε οι ντόπιοι μπορει να νομίσεις ότι λένε Μπα(ρ)) 1 ευρώ ισοδυναμεί περίπου με 40 Baht που σημαίνει ότι 100 Μπατ είναι 2,5 ευρώ και το χαρτονόμισμα των 1000 Μπατ ισουται με 25 ευρώ. Το μικρότερο χαρτονόμισμα είναι 20 Μπατ (μισο ευρώ) με το οποίο μπορείς να παρεις 2 νεράκια (!) ή κάποιο μικρό σνακ στον δρόμο. Επίσης το πράσινο χαρτονόμισμα των 20 Μπατ είναι το πιο συνηθισμένο φιλοδώριμα που δινουν εκεί.

Χρήματα σε ταξίδια εξωτερικού

Όταν ταξιδεύεις το θέμα των χρημάτων είναι αρκετά σημαντικό. Πάντα είναι καλό να έχεις κάποια καβάτζα σε μετρητά μαζί αλλα πάντα σου βγάινει πιο οικονομικά αν πληρώνεις με κάρτα για αγορές, ξενοδοχείο κλπ. Όμως για μικροποσα και σε μέρη που δεν εμπιστεύεσαι, μην δίνεις κάρτα. Επίσης όπως στα περισσότερα μέρησ το εξωτερικό, τα ATM κρατάνε μια καλή προμήθεια για κάθε αναλήψη που μπορεί να είναι από 1 εως και 5 ευρώ. Οπότε καλή ιδέα να μην τραβάς μικροποσά. Εγώ προσωπικά τραβάω 1 ή 2 φορές μετρητά σε κάθε ταξίδι και παράλληλα έχω μαζί μου και κάποια ευρώ για περιπτωση αναγκης, ενώ χρησιμοποιοώ κάρτα για αγορές όπου θεωρώ ασφαλές. Αυτό για χώρες με δικό τους νόμισμα όπως η Ταϊλάνδη.

IMG_0117 - Copy

Μπαγκοκ

Η Μπανγκόκ είναι η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης με πληθυσμό 6.355.144 κατοίκους. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Μενάμ, στον κόλπο του Σιάμ. Το ποτάμι που περνάει μέσα από την πόλη λέγεται Τσάο Πράγια. Η Μπαγκόκ έχει ονομαστεί και «Βενετία της Ανατολής» επειδή κατά μήκος της όχθης υπάρχει ολόκληρη πλωτή πόλη από πλοιάρια και σχεδίες που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι. Η Μπαγκόκ θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Το παλιό τμήμα της πόλης είναι πυκνοκατοικημένο με στενά δρομάκια και διώρυγες ενώ το νέο έχει σύγχρονα κτίρια, μεγάλους δρόμους και πάρκα. Η Μπανγκόκ είναι το σημαντικότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ταϊλάνδης. Εκεί λειτουργεί το Πανεπιστήμιο και από το λιμάνι της γίνεται το μεγαλύτερο μέρος εισαγωγών και εξαγωγών.

Το αεροδρόμιό της πόλης στο οποίο φτάσαμε  λέγεται Suvarnabhumi Airport και είναι ένα από τα καλύτερα της Ανατολής, ενώ ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2006. Το παλιό αεροδρόμιο Don Muang στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί οικονομικές αεροπορικές εταιρίες και κυρίως πτήσεις στο εσωτερικό της Ταϊλάνδης.

IMG_5851 - Copy

Επικοινωνία

Στην Ταϊλάνδη μπορείς να συνενοηθείς για ότι θέλεις στα Αγγλικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλές φορές δεν ειναι εύκολο να καταλάβεις τι λένε ή δεν καταλαβαίνουν αυτοί εσένα όσο καλά Αγγλικά και να μιλάς. Ο κανόνας είναι ότι στα πιο τουριστικά μέρη τα πράγματα είναι πιο εύκολα αλλά πάντα ίσως υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή, παντομίμα… ή να βρεις κάποιον άλλο που μιλάει καλύτερα Αγγλικά..

Διαμονή

Η Μπαγκόκ έχει πολλές επιλογές για διαμονή. Σε γενικές γραμμές η διαμονή είναι πιο οικονομική από την Ελλάδα. Μπορείς να βρεις ποιοτικά καταλύματα σε καλές τιμές. Σημαντικό είναι να είναι σε κεντρικό σημείο για να είσαι κοντά στα περισσότερα μέρη που θα θελήσεις να δεις. Εμείς μείναμε στο Vince Hotel στο κέντρο της πόλης, κοντά στα πιο γνωστά εμπορικά κέντρα της πόλης. Επίσης κοντά μας είχε στάση Sky train, πολλές επιλογές για φαγητό, μινι μάρκετ, τράπεζα κλπ που είναι χρήσιμα όταν είσαι ταξιδιώτης. Το ξενοδοχείο μας ήταν μοντέρνο, καθαρό, άνετο και ιδανικό αν θες σε μερικές μερες να εξερευνήσεις την Μπαγκόκ. Αν θες να κλείσεις δωμάτιο στο Vince Hotel ή να δεις ακόμα επιλογές για διαμονή στη Bangkok μπορείς να δεις την ενότητα ?ξενοδοχεία? στο airtickets.gr.

IMG_6981 - Copy

IMG_0024

IMG_0015

Καιρός – κλίμα.

Η Ταϋλάνδη έχει τροπικό κρίμα, βρίσκεται κοντά στον ισημέρινό. Αυτό σημαίνει σταθερή (υψηλή) θερμοκρασία όλο το χρόνο και 2 βασικές εποχές. Την υγρή και την στεγνή. Η υγρή είναι το δικό μας καλοκαίρι, Μάιο με Οκτώβριο, όπου έχει μουσώνες, δηλαδή πολλές τροπικές βροχές, αγριες θαλασσες και πολυ υγρασία. Γενικά αυτή την περίοδο δεν είναι καλή ιδέα να επισκευφείς την Ταϊλάνδη.

 

Φαγητό

Το φαγητό στην Ταϊλάνδη είναι αρκετά οικονομικό και μπορείς να φας πολύ καλά με λίγα χρήματα. Ένα σουβλάκι κοτοπουλο στον δρομο μπορει να κανει λιγοτερο απο μισό ευρώ ενώ μια μεριδα φαγητό με ρύζι ή Noodles κάνει γύρω στα 2 ευρώ. Με 10-15 ευρώ μπορεις να φας σε καλά εστιατορια. Τα πιο κλασικά φαγητά της Ταϊλάνδης είναι το Pad Thai και διάφορα πιάτα με ρύζι και κοτόπουλο ή θαλασσινά. Πολύ διαδεδομένες είναι οι Σούπες με noodles και τα ψητά κρεατικά, ψαρικά ή θαλασσινά. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν και πράγματα που για εμάς στην Ελλάδα φαντάζουν καπως αηδιαστικά, όπως τηγανητά έντομα που εκεί τα θεωρούν λαχταριστά σνακ και τα τρωνε σαν πασατέμπος. Τα περισσότερα πιάτα είναι καυτερά και αν δεν σας αρέσουν πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε. Τα πιο διαδεδομένα υλικά στην ταϋλανδέζικη κουζίνας, πέρα του κοτόπουλου, των θαλασσινών και του ρυζιού, είναι το γάλα καρύδας, το τσίι, το lime και ο κόλιανδρος. Η Ταϊλανδέζικη σαλάτα είναι διαφορα χοντροκομένα λαχανικά με θαλασσινά σοταρισμένα ελαφρώς. Δεν είναι ωμή ούτε πολυ μαγειρεμένη. Γενικά η κατανάλωση ωμών λαχανικών δεν είναι πολυ καλή ιδέα εκεί μιας και πάντα υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης. Στα ξενοοχεία και τα καλά εστιατορια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σε γενικές γραμμές όμως θα δείτε ότι είναι λίγο πίσω στο θέμα της καθαριότητας, οι υπαίθριοι πωλητές σε πολλές περιπτώσεις έχουν λερωμένα χέρια και σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, ειδικά αν σου βάζουν με τα χέρια τα κομμένα φρούτα σε σακουλάκι. Σε γενικές γραμμές όμως το φαγητό στην Ταϊλάνδη είναι μια σούπερ εμπειρία ειδικά αν είστε foodie ή λάτρες του γαστρονομικού τουρισμού!

Μην ξεχάσετε να φάτε παραδοσιακά ταϋλανδέζικα πιάτα, φρέσκα εξωτικά φρούτα, παγωτό καρύδα και τηγανητά τσιπς μπανάνας!

IMG_7057

DCIM120GOPROG0302975.

IMG_7159

IMG_7025

IMG_7152 - Copy

IMG_0131

Ταϊλανδέζικο Ρύζι με κοτόπουλο, κάσιους και ανανά (Συνταγή εδώ)

Image10

 

Εντομοφαγία! :/

Στην Ταϊλάνδη διαδεδομένο σνακ είναι τα τηγανητά έντομα. Πώς εμείς τρώμε πασατέμπος, αυτοί τρώνε σκουλίκια, κατσαρίδες και ακρίδες! Εγώ δοκίμασα ακρίδα τηγανητή! Ήταν ψιλοάγευστη. Σαν κούφιο γαριδάκι! πιο πολύ καταλαβαίνεις το αλάτι και ενα σαν ξύδι με το οποιο τα ραντίζουν. Εσείς θα δοκιμάζατε;

IMG_7177 - Copy

Image33

Αξιοθέατα

Η Μπαγκοκ είναι πόλη με μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Τα πιο σημαντικά είναι το μεγάλο παλάτι και οι πανέμορφοι ναοί. Κάτι ακόμα που αξίζει πολύ είναι η πλωτή αγορά (floating market) που βρίσκεται λίγο εξω απο την πόλη και συνδυάζεται σαν ημερήσια εκδρομή και με άλλα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος. Το κλασικό ημερήσιο tour στα αξιοθέατα της πόλης συνήθως περιλαμβάνει τους τρεις πιο γνωστούς ναούς και το μεγάλο παλάτι.

 

Το μεγάλο παλάτι

Το μεγάλο παλάτι, τα ανάκτορα της Μπανγκοκ είναι χαρακτηριστικό δείγμα Σιαμέζικης αρχιτεκτονικής και μέσα έχει τον ναό του σμαραγδένιου Βούδα ή Βατ Πρα Καεό. Η είσοδος εκεί κόστιζει κάπου 12 ευρώ το άτομο και είναι κάπως αυστηροί με το θέμα των φωτογραφιών και των βίντεο. Στην περιοχή γύρω απο το παλάτι ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπουργείο Αμύνης της χώρας που μοιάζει με πολεμικό μουσείο καθώς και το μνημείο με τους 3 λευκούς ελέφαντες. Οι ελέφαντες και ειδικά οι λευκοί ελέφαντες αποτελούν ιερό ζώο για την Ταϊλάνδη.

IMG_6623

Wat Arun (Βατ Αρούν): Ο Ναός της Αυγής.

Από τους πιο ενυπωσιακούς και χαρακτηριστικούς ναούς της Ταϊλάνδης και γενικότερα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα σχέδια του είναι πολύχρωμα λουλουδιαστά (φλοραλ) πάνω σε πορσελάνη. Ο κεντρικός πύργος έχει ύψος 75μ και εντύπωση κάνουν τα πολύ απότομα σκαλοπάτια του καθώς και οι φυγούρες που μοιάζουν να κρατάνε στις πλάτες τους τον ναό. Βατ σημαίνει ναός και Αρούν σημαίνει Αυγή, οπότε σε ελεύθερη μετάφραση Wat Arun είναι ο ναός της Αυγής που συμβολίζει το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου κατά την οποία είχε χτιστεί η νέα πρωτεύουσα (η Bangkok).

IMG_6897 - Copy

IMG_6888

IMG_6852 - Copy

 

 

Ναός Βατ Πο (Wat Pho)

Από τους πιο γνωστούς και επισκέψιμους ναούς στην Μπανγκόκ. Η είσοδος είναι οικονομική 100 Baht δηλαδη 2,5 ευρώ και σου δίνουν και δώρο νεράκι. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στον Ναό είναι ο τεράστιος ξαπλωμένος Βούδας, επιβλητικός και πανέμορφος. Το μόνο κακό είναι ο περιορισμένος χώρος. Μπροστά από τον Βούδα υπάρχουν κολώνες και έτσι δύσκολα έχεις μια ωραία πανοραμική φωτογραφία. Εκτός από τον Ναό με τον Ξαπλωμένο βούδα υπάρχουν πολλοί ακόμα μικρότεροι ναοί με αγάλματα του Βούδα στον χώρο. Υπάρχουν επίσης πολλές τοιχογραφίες, αγάλματα και πέτρινα γλυπτά που χαρίζουν στον χώρο μίας μοναδική Ταϊλανδέζικη ομορφιά. Επίσης ο χώρος αυτός του Βατ Πο που παλαιότερα ήταν μοναστήρι, φημίζεται για το ταϊλανδέζικο μασάζ που μπορείς να κάνεις. Βασικά εκεί είναι απλό τα πιο παλιά παραδοσιακά μέρη που μπορούσε κάποιος στην Μπαγκοκ να κάνει μασάζ.  

Το επίχρυσο γύψινο άγαλμα του ξαπλωμένου Βούδα που βρίσκεται στον Βατ Πο έχει μήκος 46 μέτρα.

IMG_6791 - Copy

IMG_6758

Μαρμάρινος Ναός (Βατ Μπεντσαμαμπόβιτ)

Ο Τρίτος ναός που περιλαμβάνεται στις ημερίσιες τουριστικές ξεναγήσεις της πόλης. Είναι πανέμορφος, επιβλητικός και φτιαγμένος από? Μάρμαρο. Εδώ η είσοδος είναι ακόμα πιο οικονομική, 50 Baht το άτομο και αξίζει, εκτός από την εσωτερική αυλή με τα αγάλματα να δείτε μπείτε και μέσα για να θαυμάσετε τον χρυσό Βούδα. Όπως απαιτείται σε όλους του Βουδιστικούς ναούς, έτσι και εδώ θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας για να μπείτε.

IMG_6476 - Copy

IMG_6447 - Copy

Θρησκεία Ταϊλάνδης

Η επίσημη Θρησκεία της Ταιλανδης που  ειναι ο Βουδισμός με 95% του πληθυσμού να είναι επίσημα Βουδιστές. Ο Βουδισμός είναι μία από τις πιο μεγάλες θρησκείες του κόσμου με κεντρικό πρόσωπο του μυθολογικού υλικού της τη ζωή και τη διδασκαλία του Βούδα. Ο Βουδισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών δοξασιών, φιλοσοφικών αρχών, εθίμων, θεσμών και ηθικών κανόνων που αποδίδονται στον Βούδα. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ακολουθούν τον Βουδισμό.

IMG_6640

DCIM100GOPROG0061484.

Το μνημείο της δημοκρατίας

Το μνημείο της δημοκρατίας φτιάχτηκε το 1939 και κατασκευάστηκε για να γιορτάσει την επανάσταση του 1932 με την οποία καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία στην χώρα. Έχει ύψος 24 μέτρα και καταλαβάνει έναν κυκλικό κόμβο στο κέντρο της πόλης. Στο κεντρο του μνημείου βρίσκεται συμβολικά το Σύνταγμα της Ταϊλανδης του 1932 και γύρω του οι 4 κολώνες σε σχήμα φτερού συμβολίζουν του 4 φρουρούς του Συντάγματος: Τον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία και την αστυνομία της χώρας.

IMG_6568 - Copy

 

 

Μετακίνήσεις

Η Μπαγκόκ είναι πολύ μεγάλη πόλη. αν είσαι στο τουριστικό κέντρο μπορείς να περπατήσεις στα διάφορα αξιοθέατα (Μεγάλο παλάτι, ξαπλωμένο βούδα κλπ). Όμως για άλλα μέρη πρέπει να πάρεις κάποιο άλλο μέσο. Ο καλύτερος τρόπος να μετακίνηθείς είναι είτε με SkyTrain (σαν μετρό) που οι ράγες του είναι σε αερογέφυρα πάνω από τους δρόμους. Είναι το πιο εύκολο και οικονομικό. Τα λεωφορεία είναι πολυ παλιά και τα χρησιμοποιούν μόνο ντόπιοι. Πολύ δύσκολο να καταφέρεις να καταλάβεις ποιο πρέπει να πάρεις για να πας κάπου.  Η επόμενη καλή επιλογή είναι το ταξί. πάντα να ζητάς να βάλουν ταξίμετρο. Αν έχει όμως κίνηση το ταξί δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Τουλάχιστον όμως δεν τρως καυσαέριο! Το πιο παραδοσιακό μέσο μετακίνησης είναι το Τουκ τουκ, το τρίκυκλο ταξί. Μπορείς να το πάρεις κάποοια στιγμή για την εμπειρία αλλά καλύτερα να μήν είναι ώρα που έχει πολύ ζέστη και κίνηση. Το βράδυ είναι η καλύτερη επιλογή. Την τιή να τη συμφωνήσεις από πριν και μπορείς αν θες να την παζαρέψεις.

IMG_6403

IMG_0135

DCIM100GOPROG0480866.

IMG_6152

 

DCIM120GOPROG0032689.

Μετακίνιση με Sky Train στην Bangkok.

 

Πήραμε ταξί για να πάμε στα βασικά αξιοθέατα της πόλης.

Βόλτα με καραβάκι

Κάτι που πρέπει να κάνεις αν πας Μπανγκόκ είναι βόλτα με καραβάκι. Μπορείς να πας με τουριστικό παραδοσιακό long tail boat αλλά είναι κάπως ακριβό, κοντά στα 25 ευρώ το άτομο. Εναλλακτικά μπορείς με 1 ευρώ να πάρεις καραβάκι που κάνει διάφορες στάσεις στο ποτάμι της Ταϊλάνδης και έτσι να δεις την πόλη από την οπτική πλευρά του ποταμού.

 

IMG_6939 - Copy

IMG_6915 - Copy

Πλωτή Αγορά

Σίγουρα θα το έχεις δει σε φωτογραφίες από Ταϋλάνδη. Είναι ίσως από τις πιο ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές εικόνες που ενθουσιάζουν τους επισκέπτες. Πλωτές αγορές υπάρχουν αρκετές στην Ταϊλάνδη αλλά η πιο γνωστή είναι η Damnoen Saduak, η οποία απέχει περίπου 100 χλμ από το κέντρο της Bangkok. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές με βανάκια που πάνε εκεί καθημερινά. Αν και παλαιότερα ήταν τρόπος ζωής για τους ντόπιους περιοχών με κανάλια, στις μέρες μας λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά σαν τουριστικό προορισμός. Επιβιβάζεσαι σε βαρκούλα και κάνεις βόλτα στα κανάλια περνώντας από τα πλωτά μαγαζάκια, που είτε είναι άλλες βάρκες είτε είναι μαγαζιά στις όχθες του καναλιού. Τα πράγματα που πουλάνε είναι είτε φαγώσιμα είτε σουβενίρ και παραδοσιακά αντικείμενα. Κάποιοι μαγειρεύουν πάνω στις βάρκες και μπορείς επι τοπου να πάρεις και να φας. Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχεις την ελευθερία να χαζέψεις σουβενίρ κλπ. Οτι πάρεις πρέπει να το πάρεις σχετικά σύντομα. Εκτός βέβαια και αν έχεις νοικιάσει πριβέ βαρκούλα και δε σε νοιάζει πόση ώρα μένεις στο κάθε μαγαζάκι. Κανονικά πληρώνεις 100 baht το άτομο για να μπεις σε βαρκούλα των 6 ατόμων που οδηγεί κάποιος χειροκίνητα, και υπάρχει επίσης και ένα κόστος για την μηχανοκίνητη βάρκα που σε φέρνει από το parking μέχρι την πλωτή αγορά. Αν και μετά η αναχώριση γίνεται από το parking που βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πλωτή αγορά, για κάποιο λόγο όταν πηγαίνεις είναι υποχρεωτικό να σε αφήσει το βαν ή το ταξί και να πάρεις την βάρκα. Με άλλα λόγια έχουν βρει έναν πονηρό τρόπο να υπάρχει είσοδος στην αγορά και να μην μπορείς απλά να πας εκεί χωρίς να πληρώσεις. Το κόστος αυτής της βάρκας που σε πάει στην πλωτή αγορά περιλαμβάνεται στις οργανωμένες εκδρομές που πάνε εκεί.

DCIM100GOPROG0270541.

DCIM100GOPROG0120331.

DCIM100GOPROG0160399.

 

Βόλτα με παραδοσιακή Ταϊλανδέζικη βάρκα για να φτάσουμε στην πλωτή αγορά:

DCIM100GOPROG0020044.

 

Αγορά Τσατουτσακ, η αγορά του Σαββατοκύριακου.

Αυτή είναι η πιο μεγάλη και γνωστή αγορά της Μπανγκόκ. Λένε ότι έχει 10000 πάγκους και κάθε ΣΚ περνάνε από εκεί 200.000 άτομα. Εκεί θα βρεις τα πάντα για να ψωνίσεις, κυρίως σουβενίρ, ρούχα και φαγητά. Αν είσαι Μπανγκοκ Σαββατοκύριακο πρέπει να πας σίγουρα!

IMG_7100

DCIM120GOPROG0373065.

DCIM101GOPROG0852596.

Η αγορά Τσατουτσακ βρίσκεται στην άκρη του τεράστιου καταπράσινου ομόνυμου πάρκου με λίμνη που τα Σαββατοκύριακα μαζέυει άπειρο κόσμο!

IMG_7002 - Copy

DCIM120GOPROG0112770.

Chinatown

Από τις πιο ζωντανές chinatown στον κόσμο. Με πολύ κόσμο και άπειρο street food. Παντού στα πεζοδρόμια ο δρόμος τρώει και τον αέρα κατακλύζουν μυρωδιές. Υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά με κάθε λογής φαγώσιμα, ρούχα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Μία βόλτα εκεί όταν πέσει ο ήλιος είναι απαρραίτητο ένα πέρασμα από εδώ και αν δεν έχετε φάει θα βρείτε σίγουρα να τσιμπήσετε κάτι!

IMG_6193

DCIM101GOPROG0651054.

DCIM101GOPROG0630986.

DCIM101GOPROG0651046.

 

Το υπουργείο Αμύνης

Το υπουργείο Αμύνης της Ταϊλάνδης που βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο παλάτι μοιάζει με πολεμικό μουσείο!

DCIM100GOPROG0291790.

IMG_6627 - Copy

 

Οι ελέφαντες στην Ταϊλάνδη

Ο ελέφαντας και ειδικά ο λευκός ελέφαντας είναι ιερό ζώο στην Ταϊλάνδη. Συναντάς πολλά αγάλματα και μνημεία με ελέφαντες στην πόλη. Αυτό εδώ είναι ένα από τα πιο όμορφα μπροστά στο μεγάλο παλάτι.

IMG_6655

IMG_0152

Βόλτα με ελέφαντα

Αν θες μπορείς να πας και βόλτα με ελέφαντα. Είναι από αυτά τα κάπως καταπρικταία πράγματα επειδή τα ζωάκια ταλαιπωρούνται άλλα μπορείς να πεις πως ο ελέφαντας είναι δυνατό ζώο και του είναι πιο εύκολο να σε κουβαλήσει από ότι είναι για ένα γαϊδουράκι ή άλογο.  Πάντως σαν εμπειρία είναι μοναδική!

DCIM100GOPROG0410781.

DCIM100GOPROG0380679.

DCIM100GOPROG0370631.

DCIM100GOPROG0430817.

Αδέσποτα σκυλάκια στη Μπανγκοκ

Στην Μπανκγοκ προσέξαμε ότι υπάρχουν πολλά αδεσποτάκια. Τα περισσότερα πάντως είναι σχετικά καλοζωισμένα. Μάλλον επειδή παίζει τόσο άπειρο street food που πάντα βρίσκουν κάτι να φάνε στον δρόμο.

IMG_0107

Ελληνικά μπισκότα στα σούπερ Μάρκετ της Ταϊλάνδης

Στην Μπανγκόκ βρήκαμε σε σούπερ μάρκετ τα αγαπημένα μας ελληνικά μπισκότα Βιολάντα από τα Τρίκαλα που κάνουν διεθνή καριέρα και έχουν πολύ δυνατή θέση στην αγορά της Ταϊλάνδης.

Happy Traveller - Thailand - Violanta - Copy

Επίλογος

Η Μπαγκοκ με την Ιστορία, τα εντυπωσιακά της κτίρια και τον παλμό μιας μεγάλης Ασιατικής πρωτεύουσας και αποτελεί ένα απαρραίτητο πέρασμα σε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη. Ανάλογα με τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο μπορείς να δεις πολλα πράγματα στην πόλη και την γύρω περιοχή. Εκτός από όσα δείξαμε υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε. Ημερίσιες εκδρομές στην Αγιουτάγια (Ayutthaya) ή την περιοχή Καντσαναμπουρι (Kanchanaburi) με το ποτάμι Kwai είναι οι πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους ταξιδιώτες.

Εμείς από την μεριά μας προτείνουμε το ταξίδι στην Ταϊλάνδη να περιλαμβάνει 1-3 μέρες στη Μπαγκοκ για να δείτε τα βασικά και μετά να πάτε κάπου παραθαλάσσια όπως το νησί Πουκέτ που πήγαμε εμείς και θα δείτε σε άλλο άρθρο.

Μέχρι τότε να στε καλά και να θυμάστε ότι η πιο σημαντική αποσκευή σε κάθε ταξίδι είναι η καλή μας διάθεση.

 

Image5

Το ταξίδι μας ξεκίνησε από την Αθήνα. Ήρθαμε μια μέρα πριν από Θεσσαλονίκη και μείναμε ένα βράδυ στο Athens Gate Hotel στο κέντρο της πόλης.

Athens Gate Hotel

Στο roof garden του Athens Gate Hotel πριν φύγουμε για το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Photos by Electra Asteri and FT Bletsas

 

 

Happy TravellerΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

4 comments

  1. ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΕ ΕΥΡΩ Η ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ;

    • Σαν να μην διαβασες ποτε το αρθρο!

      Είσοδος στη χώρα και διαβατήριο

      Για να πας Ταϊλάνδη δεν χρειάζεται Visa. με το που φτάσεις (ή στο αεροπλάνο) σημπληρώνεις μία φόρμα με στοιχεία που χρειάζονται στον ελεγχο όταν μπείς στη χώρα κατά την άφιξη σου εκεί. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι διαβατήριο με 6 μήνες ισχύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*