Quote

Κως, το νησί του Ιπποκράτη

H Κως είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων, έχει πληθυσμό 34.280 κατοίκους (απογραφή 2011) και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο. Το νησί αυτό έχει μια ιδιάζουσα μαγεία που καταλαβαίνεις μόνο όταν το επισκέπτεσαι. Η Κως είναι πλούσιο σε ιστορικά μνημεία και έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Αποκαλείται και “Νησί του Ιπποκράτη” μιας και εκεί γεννήθηκε αυτός ο μεγάλος άντρας. Η Κως μάλιστα λέγεται και το νησί του ποδηλάτου καθώς θα δεις άπειρα ποδήλατα στο λιμάνι του νησιού -και όχι μόνο- να διευκολύνουν την ζωή των τουριστών αλλά και των κατοίκων.

Η ονομασία του νησιού επιδέχεται συζήτηση καθώς δεν υπάρχει μια κατασταλαγμένη άποψη. Οι περισσότερες πάντως συμφωνούν ότι ίσως προέρχεται από την Καρική λέξη κοιον, δηλ. πρόβατολόγω της διαδεδομένης εκτροφής των προβάτων με πλούσιο μαλλί. Η επιφάνεια του νησιού είναι 290,3 τ.χλμ. με ακτογραμμή 112 χιλιομέτρων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κως, όπου είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού. Απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια.
KOS

Η σημερινή Κως είναι ένα σύγχρονο τουριστικό νησί με πολλές δυνατότητες σε θέματα διαμονής, φαγητού, σπορ, εκδρομών, ψυχαγωγίας. Ξέρω πως μετά την παρουσίαση μας θα θέλεις τόσο πολύ να πας στην Κω, και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χρειαστείς τις παρακάτω συμβουλές που έχω να σου δώσω. Εμείς πήγαμε στο νησί μόνο για μισή μέρα επειδή ταξιδεύαμε με την κρουαζιέρα της Louis Cruises και πιο συγκεκριμένα με το πλοίο Cristal.

KOS

Ιστορία

Από τη μυθολογική εποχή του Ηρακλή και του Βασιλιά Χάρμυλου και την Ελληνιστική εποχή του Ασκληπιείου, του αρχαίου σταδίου, της αρχαίας αγοράς και του αρχαίου θεάτρου μέχρι τη σημερινή εποχή με τις σύγχρονες υποδομές και τους οικισμούς της φέρουν τα σημάδια πολλών λαών και πολιτισμών.

Αρχαιότητα
Το νησί κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς χρόνους. Αποικίστηκε αρχικά από τους Κάρες και στους ιστορικούς χρόνους δέχτηκε Δωριείς από την Αργολίδα.  Στην Κω γεννήθηκε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460-357 π.Χ.), μετά το θάνατο του οποίου καθιερώθηκε στο νησί το Ασκληπιείο. Κατακτήθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο το 366 π.Χ.

Μεσαίωνας
Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το νησί παρήκμασε, αλλά γνώρισε νέα ακμή στους Βυζαντινούς χρόνους. Λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς (11ο αι. μ.Χ.), πέρασε στους Γενοβέζους, τους Ενετούς και το 1315 στουςΙππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.

Νεότερα χρόνια
Το 1522 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, ενώ το 1912 περιήλθε στους Ιταλούς. Στις 7 Μαρτίου 1948 πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα.

KOS

Αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφθείς στην πόλη:

 • Τα ερείπια της αρχαίας πόλης μαζί με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι: Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τμήματα της Αρχαίας Αγοράς (4ου – 3ου αι. π.Χ.), η Μεγάλη Στοά (Καμάρα του Φόρου) και άλλες μικρότερες στοές με ιερά αφιερωμένα στο Διόνυσο, την Αφροδίτη και τον Ηρακλή. Στο εσωτερικό της πόλης το Ωδείο (3ου αι. π.Χ.) καλά διατηρημένο με 12 κερκίδες και θολωτές στοές, η Κάζα Ρομάνα αναστηλωμένο ρωμαϊκό αρχοντικό με θαυμάσια μωσαϊκά. Επίσης το Ξυστό (μέρος του Γυμναστηρίου)(2ου αι. π.Χ.) με δεκαέξι αναστηλωμένες κολώνες από τις εβδομήντα που το αποτελούσαν συνολικά, τα δύο κτίρια που στέγαζαν τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά λουτρά και ένα μέρος του Ρωμαϊκού δρόμου με μάρμαρα, μωσαϊκά και ψηφιδωτά. Εντός της σύγχρονης πόλης βρίσκεται και το Αρχαίο Στάδιο της Κω στη διασταύρωση των οδών 31ης Μαρτίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το στάδιο βρίσκεται μπροστά στο παρεκκλήσι της Αγίας Άννας (ΝΔ των ερειπίων των βόρειων Θερμών) και ανήκει στο πρώτο μισό του 2ου π.Χ αιώνα. Στο λιμάνι της Κω βρίσκεται το Κάστρο της Νεραντζιάς και αποτελεί το σημαντικότερο και καλύτερα διατηρημένο κάστρο του νησιού.
 • Αρχαιολογικό μουσείο: Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και περιλαμβάνει συλλογή με ευρήματα προϊστορικά, γλυπτά ελληνιστικά και κλασικά μικρά αγάλματα της Αφροδίτης, του Έρωτα, της Δήμητρας, του Ιπποκράτη, επιγραφές και ψηφιδωτά με παραστάσεις και αρχιτεκτονικά μαρμάρινα μέρη ναών και κτιρίων.

KOS

 • Το κάστρο των Ιπποτών: Χτισμένο στη δεξιά μεριά του λιμανιού, αποτελεί το επιβλητικότερο μνημείο της Ενετοκρατίας. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί κλασικό δείγμα επιβλητικής αμυντικής της εποχής του. Έχει διπλό τείχος και τάφρο. Κατασκευάστηκε το 15ο αι. αλλά ολοκληρώθηκε το 16ο

KOS

 • Ο πλάτανος του Ιπποκράτη: Ένα τεράστιο δέντρο με περίμετρο κορμού περίπου 12 μέτρα. Πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν 2400 χρόνια περίπου και ότι κάτω απ’ τη σκιά αυτού του δέντρου δίδαξε ο Ιπποκράτης την Ιατρική στους μαθητές του. Μια γέφυρα συνδέει το σημείο, όπου βρίσκεται ο πλάτανος, με το Κάστρο των Ιπποτών.

KOS

 • Το Ασκληπιείο της Κω: Είναι το πιο διάσημο σημείο της Κω και άρχιζε να χτίζεται τον 4ο αι. π.Χ.. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη μέσα σε άλσος με κυπαρίσσια και επρόκειτο για το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της Αρχαίας Ελλάδας. Από το ναό του Ασκληπιού σώζονται μόνο τα θεμέλια και λίγες κολώνες, ενώ κολώνες σώζονται και από τη στοά που φέρεται ότι στέγαζε την Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη. Σε κοντινή απόσταση υπήρχαν κατά την αρχαιότητα θερμές πηγές με τρεχούμενα ιαματικά νερά.
 • Το Μουσουλμανικό Τέμενος της Λόζιας: Κτίστηκε από το Γαζή Πασά το 1786. Βρίσκεται δίπλα στον πλάτανο του Ιπποκράτη. Αποτελείται από ευρύχωρο νάρθηκα και το κυρίως τζαμί.
 • Το τέμενος Defterdar βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ibrahim Efendi που το έκτισε την περίοδο του 1780.
 • Ο Ναός του Ηρακλή κοντά στον Πλάτανο του Ιπποκράτη χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. και είναι χτισμένος επάνω σε ανάχωμα τραπεζοειδούς σχήματος. Στο βόρειο άκρο του αναχώματος υπήρχε ορθογώνιος ναός από τον οποίο διατηρούνται η ευθυντήρια, το κρηπίδωμα και ο ορθοστάτης. Έχει χαρακτηριστεί ως Ναός του Ηρακλή χάρη σε μια επιγραφή που βρέθηκε στο χώρο, καθώς και άλλα ευρήματα που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μετά την ισοπέδωση του γύρω χώρου τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. δημιουργήθηκε ένα περιστύλιο με ψηφιδωτά σ? ένα από τα οποία απεικονίζεται το «Συμπόσιο του Ηρακλή». Στον ίδιο χώρο βρίσκονται κτίρια από μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, όπως ένα μικρό κτήριο θερμών και ένα βαπτιστήριο.

DCIM100GOPRO

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS KOS

KOS

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

ΒΟΛΤΕΣ

Ξέρω πως αυτό ίσως να σου φαντάζει δύσκολο να περπατήσεις το νησί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σκέψου όμως πόσο κρίμα είναι να μην δεις από κοντά το άγαλμα του Ιπποκράτητο κάστρο των ιπποτών, τον Πλάτανο του Ιπποκράτη που πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον ίδιο και πως εκεί δίδασκε τον δρόμο των φοινίκων και άλλα τόσα. Η Κως είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις και αρχαιολογικούς θησαυρούς, που είμαι σίγουρος πως θέλεις να γνωρίσεις.

Στην πραγματικότητα ίσως είναι και μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες σου -μετά την επίσκεψη στο Ασκληπιείο-.

DCIM100GOPROKOSKOS

KOS

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η δική μας εμπειρία ίσως ήταν λίγο αποκαρδιωτική μιας και επιλέξαμε να κάνουμε μπάνιο κοντά στο λιμάνι. Η θάλασσα δεν ήταν τόσο καθαρή και η παραλία στο κέντρο του νησιού ήταν αποπνικτική. Όχι τόσο από τον κόσμο αλλά από τις ξαπλώστρες που ήταν κυριολεκτικά η μια πάνω στην άλλη. Ψάξαμε από εδώ, ψάξαμε από εκεί και βρήκαμε μια μικρή όαση στο χάος που λεγόταν “στριμωγμένη παραλία”. Ένα υπεροχότατο κιόσκι –που θα δεις στις παρακάτω φωτογραφίες- το οποίο ξεδίψασε την δίψα μας και μας προστάτεψε από τον ήλιο όσο καλύτερα γινόταν. Αν πας εσύ στην Κω σου συνιστώ να μην επιλέξεις την παραλία που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Εμείς δεν ξέραμε και δεν προλαβαίναμε.. εσύ δεν θα έχεις δικαιολογία.

Παρόλα αυτά σου συνιστώ να κάνεις ένα μπάνιο και να δροσίσεις το κορμί σου καθώς έχω ακούσει πως η Κως έχει υπέροχες παραλίες. Το Cavo Paradiso, το Μαστιχάρι ,ο Φάρος ,η Χελώνα, το Ψαλίδι και τόσες άλλες σε περιμένουν να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά τους.

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

ΑΣΚΛΗΠΙΟ

Το Ασκληπιείο είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού αλλά και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος. Στους αρχαίους χρόνους ήταν  χώρος λατρείας του θεού Ασκληπιού και χώρος θεραπείας αλλά και διδασκαλίας της Ιατρικής. Στο Ασκληπιείο δίδαξε και ο Ιπποκράτης, ο οποίος ίδρυσε εκεί και την σχολή του.  Το ιδιαίτερο με τον χώρο αυτό είναι πως δεν λειτουργούσε όπως λειτουργεί σήμερα η ιατρική αλλά με μεθόδους όπως η διασκέδαση και γιάτρευαν τους ασθενείς μέσω της πνευματικότητας -κυρίως- και όχι τόσο με φάρμακα. Εκεί ήταν περισσότερο ένας χώρος ηρεμίας και γαλήνης παρά ένα κλασικό νοσοκομείο όπως εμείς έχουμε βιώσει.

Εμείς καταφέραμε να το επισκεφθούμε και να νιώσουμε την υπέροχη αύρα που έχουν αφήσει οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από εκεί. Ο Ιπποκράτης μοιάζει να έχει αγκαλιάσει όλη την Κω με την υπέροχη ενέργειά του και πόσο μάλλον το Ασκληπιείο.

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

KOS

IMG_3785

IMG_3778

IMG_3774

IMG_3767

IMG_3758

IMG_3755

IMG_3753

IMG_3751

IMG_3746

IMG_3735

IMG_3732

IMG_3730

IMG_3729

IMG_3723

ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Από την σύντομη βόλτα μας στο νησί είδαμε πως έχει δύο τρενάκια. Το ένα σε πάει βόλτα στα αξιοθέατα και βλέπεις -από το τρενάκι και χωρίς στάση- τα κυριότερα σημεία της πόλης  και το άλλο σε πηγαίνει σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς αλλά και στο Ασκληπιείο το οποίο σου έχουμε προτείνει ήδη παραπάνω. Συνδιάσέ το και κάνε βόλτα. Πάρε το τρενάκι και απόλαυσε το Ασκληπιείο όσο προλαβαίνεις γιατί έρχεται το επόμενο να σε πάρει. Εξαιρετική βόλτα και ένας σούπερ γρήγορος τρόπος για να τα δεις όλα. Τι λες; Πάμε τρενάκι;

IMG_3718

IMG_3717

KOS

IMG_3708

IMG_3707

IMG_3699

IMG_3698

IMG_3692

IMG_3691

IMG_3688

IMG_3683

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ

Ξέρω πως ίσως η παρέα να έχει μάθει στα κινέζικα, ή να προτιμάς ιταλικό ή ακόμη ακόμη και τον δικό μας ελληνικό γύρο όμως εγώ θα σου προτείνω να κάνεις αυτό που είναι πιο ελληνικό από οτιδήποτε. Να κάτσεις σε ένα ελληνικό ταβερνάκι που σιγοπαίζει ελληνικό ελαφρύ λαϊκό , να παραγγείλεις ένα ουζάκι -και όλα τα παρελκόμενα- και να απολαύσεις τον αέρα που θα χτυπάει το πρόσωπό σου όλο χαρά για να σε καλωσορίσει στο νησί. Πιστεύεις πως υπάρχει μεγαλύτερη μαγεία από αυτήν;

Εγώ σου λέω πως όχι!

KOS

KOS

IMG_3665

IMG_3664

IMG_3660

IMG_3658

IMG_3657

IMG_3656

IMG_3655

IMG_3651

IMG_3643

IMG_3642

IMG_3638

IMG_3634

ΒΡΕΣ ΕΔΩ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

IMG_3628

Αυτά από την πανέμορφη Κω! Μας άρεσε πολύ τόσο που λέμε να ξαναπάμε σύντομα για περισσότερες μέρες! Επιστροφή στο Κρουαζιερόπλοιο για τη συνέχεια του Summer Vlog Tour! Γεια!!

IMG_3618

Αξίζει να αναφέρουμε πως για Κω έχει απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη η Astra Airlines.

astra airlines

Astra Airlines, Η αεροπορική εταιρία της Θεσσαλονίκης!

astra airlines

Περισσότερες πληροφορίες για την Κρουαζιέρα μας μπορείτε να δείτε στο www.LouisCruises.com

louis-cruises

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ SUMMER VLOG TOUR ΕΔΩΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

One comment

 1. Ευαγγελία Πρασουλίδη

  Συγχαρητήρια για τις ωραίες εκπομπές σας! όλη η οικογένεια είμαστε φανατικοί τηλεθεατές των εκπομπών σας εδώ και πολλά χρόνια. Η τελευταία σας εκπομπή είναι μακράν η καλύτερη και προβάλλεται και σε καλή μέρα και ώρα. Ταξιδεύουμε νοερά μαζί σας. Εκπληκτικός προορισμός η Μαδρίτη, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Κάντε μια γευστική απόδραση κι εκεί. Θεωρώ πολύ σημαντική την ανατροφοδότηση σε καθετί, για αυτό και σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια όλης της οικογένειας.

  Με εκτίμηση,
  Ευαγγελία Πρασουλίδη
  Φιλόλογος
  Μ.Α. Παιδαγωγικής Ψυχολογίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*