Κουλούρι Θεσσαλονίκης


Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι πολύ ξακουστό. Στο κέντρο της πόλης βλέπεις πολλούς κουλουρτζήδες με ζεστό και φρέσκο κουλούρι. Η συνταγή του κουλουριού είναι απλή. Εκτός από το κλασσικό κουλούρι με το σουσάμι μπορείς να κάνεις και αρκετές παραλλαγές. Όπως να προσθέσεις στο ζυμάρι λιαστή ντομάτα, ελιές ή τυρί. Στο τέλος μπορείς να βάλεις από πάνω και σποράκια για παραπάνω νοστιμιά.
Πάμε όμως να δούμε πως μπορύμε να το φτιάξουμε.
Υλικά:
500 γρ αλεύρι για κάθε χρήση
1 κούπα χλιαρό νερό
1/4 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλια ξερή μαγιά
Σουσάμι και άλλα σποράκια,
Λιαστή ντομάτα, ελιές και τυρί

Εκτέλεση:

1) Σε μια κούπα με χλιαρό νερό βάζεις μαγιά και ανακατεύεις,

2) Γεμίζεις σε ένα άδειο μπολ μισό αλεύρι μαζί με αλάτι και ζάχαρη αλλά προσθέτεις λάδι,

3) ανακατεύεις και όταν το αλεύρι κολλάει στο λάδι τότε βάζεις νερό με την μαγιά,

4) ανακατεύεις και μετά πλάθεις με τα χέρια το μείγμα,

5) αφήνεις το μείγμα στο μπολ για 1 ώρα να φουσκώσει και το σκεπάζεις με μια πετσέτα,

6) Αφού έχει φουσκώσει το ζυμάρι ρίχνεις λίγο αλεύρι και το πλάθεις με τα χέρια,

7) Φτιάξε το ζυμάρι σε σχήμα κουλούρι και βάλε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα,

8) Στο ταψί με την λαδόκολλα αλείφεις λίγο λάδι,

9) Όταν βάλεις στο ταψί τα κουλούρια να τα βρέξεις με λίγο νερό και βάλε σουσάμι από πάνω,

10) Άμα θέλεις στο κουλούρι μπορείς να βάλεις μέσα οτιδήποτε υλικό,

11) Θα βάλεις το ταψί στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και μετά είναι έτοιμα να φαγωθούν.

Εκτέλεση για πιτσοκουλούρο:

1) Κόβεις και ανοίγεις στην μέση το κουλούρι,

2) Βάζεις στο τηγάνι το κουλούρι πρώτα από την κάτω πλευρά να ζεσταθεί και μετά από την άλλη,

3) Μετά βάλε λίγο σάλτσα ντομάτας με λαδάκι κι την ρίγανη και το τυρί.