Quote

Εξερευνώντας το Κουσάντασι (Τουρκία)

Η Δεύτερη μέρα μας με την κρουαζιέρα Louis Cruises ξημέρωσε στην Τουρκία. Όταν ξυπνήσαμε και κοιτάξαμε έξω από το παράθυρό της καμπίνας μας, το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν το χαρακτηριστικό κάστρο στο ακρωτήρι δίπλα στο λιμάνι.

IMG_0234

IMG_0409

 

Στο λιμάνι του Κουσάντασι, μαζί με το δικό μας Κρουαζιερόπλοιο, το Louis Cristal, είχε δέσει και το άλλο πλοίο της Louis Cruises που αρμενίζει το Αιγαίο σε άλλη διαδρομή, το Louis Olympia, το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο. Δες αν θες το παρακάτω βιντεάκι που έχει και πληροφορίες σχετικά με τα 2 αυτά Κρουαζιερόπλοια.

 

DCIM100GOPRO

 

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

 

 

Αυτή είναι η θέα του Λιμανιού από το Κρουαζιερόπλοιο! Με το που αποβιβαστήκαμε μας έκαναν πολύ θετική εντύπωση οι υποδομές του λιμανιού. Το κτήριο υποδοχής και το καλαίσθητο εμπορικό κέντρο του λιμανιού. Τέτοιες υποδομές δεν είδαμε σε νησί στην Ελλάδα.

IMG_0229

IMG_0226

IMG_0525

Το Κουσάντασι (Kusadasi) είναι ένα δημοφιλές και κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο στην τουρκική ακτή στο Αιγαίο, απέναντι από τη Σάμο. Το Κουσάντασι προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες κυρίως επισκέπτες της Εφέσου που είναι πολύ κοντά από εκεί.  Σύμφωνα με την απογραφή του 2012, το Κουσάντασι έχει 70.143 κατοίκους, ενώ όλη η περιοχή έχει 90.652 κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται 95 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης, κτισμένη σε μια χερσόνησο. Το όνομά του σημαίνει «Νησί των Πουλιών» και οφείλεται στο σχήμα της χερσονήσου, καθώς μοιάζει με κεφάλι πουλιού. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν γνωστό ως Εφεσος Νεόπολις, ενώ οι Βενετοί και οι Γενουάτες το ονόμαζαν Σκάλα Ν(ου)όβα (Scala Nova ή Scala Nuova).

Η περιοχή κατοικείται από το 3.000 π.Χ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου ελληνικού αποικισμού δημιουργήθηκε ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις και η Νεόπολις, αλλά στη συνέχεια επισκιάστηκε από την κοντινή Έφεσο. Το λιμάνι πέρασε στην κατοχή των Τούρκων το 1086, αλλά οι Βυζαντινοί το ανέκτησαν στη συνέχεια, για να γίνει τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1413. Οι Οθωμανοί έχτισαν τα τείχη της πόλης και το καραβανσεράι. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν και άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά, ήταν ένα ψαροχώρι με περίπου 5.000 κατοίκους. Σήμερα ο τουρισμός είναι η κύρια βιομηχανία της πόλης. Στο λιμάνι δένουν κρουαζιερόπλοια, όπως το Louis Cristal και το Louis Olympia, ενώ υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σάμο.

IMG_0517

IMG_0515

IMG_0524

Στο κέντρο της πόλης, με το που φτάνεις, βλέπεις επιβλητικό το παλιό κάστρο. Άλλο είναι αυτό στην χερσόνησο και άλλο αυτό στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει και ένα σημείο που κατάφερα να ανεβώ για να βγάλω φωτογραφίες και να αγναντέψω τη θέα!

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

 

 

Η Θέα από το Κουσάντασι!

Από τον παραλιακό δρόμο του Κουσάντασι είχαμε ωραία θέα στην προβλήτα του λιμανιού στο οποίο ήταν αγκυροβωλημένα και περήφανα το Louis Cristal και στο Louis Olympia.

IMG_0285

DCIM100GOPRO

Σε όλη την παραλιακή έχει παγκάκια για άραγμα και αγνάντεμα! Εκείνη η ώρα όμως δεν ήταν και ιδανική για κάτι τέτοιο μιας και ο ήλιος είχε αρχίσει να καίει πολύ!

IMG_0253

 

Το οχυρό πάνω στη Θάλασσα

Πρώτα πήγαμε να δούμε το κάστρο στην άκρη της προβλήτας, χτισμένο πάνω στα βράχια. Πιθανότατα να ήταν παλιά νησάκι και να έγινε η προβλήτα αργότερα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι ημέρα Σάββατο και ήταν κλειστό, έτσι δεν μπορέσαμε να μπούμε μέσα. Αρκεστήκαμε να το δούμε και να κάνουμε τη βόλτα από το πλαϊνό του μέρος όπως είδες και στο βίντεο!

IMG_0290

IMG_0291

 

 

 Το Παζάρι

Παζάρι όνομα και πράγμα! Απειρα πράγματα και κυρίως ρούχα και παπούτσια σε πολυ προσιτές τιμές. Θέλει όμως παζάρια και αντοχή στο πρήξιμο των πωλητών. Πάντως τα Ελληνικά τους καθώς περνούσαμε ήταν όλα τα λεφτά! Δεν έχω λόγια να το περιγράψω… δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε τι εννοώ!

 

IMG_0401

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

 

Να και ένας τυπάς που ήθελε να βγούμε φωτογραφία μαζί!! Οχι οχι, δεν είναι φαν καποιας τηλεοπτικής μας εκπομπής, απλά είδε οτι βγαζαμε φωτογραφιες και ήθελε και αυτός να βγει! 🙂

IMG_0406

 

Μπακλαβατζίδικο!

Δε θα μπορούσαμε να φύγουμε από Τουρκία χωρίς να δοκιμάσουμε σιροπιαστά. Οι Τούρκοι λένε ότι ο Μπακλαβάς είναι δικός τους. Εμείς στην Ελλάδα λέμε ότι είναι Ελληνικός. Πραγματική σημασία όμως έχει ποιος φτιάχνει τον καλύτερο!! Αυτός εμένα μου άρεσε. Δεν είχε υπερβαριά γεύση από Πρόβειο βούτυρο όπως ένας που είχα φάει Κωνσταντινούπολη. Η παραλλαγή με φυστίκι Αιγίνης (πιστάτσιο) τον κάνει κάπως ιδαίτερο και εμένα μου άρεσε πολύ. Το σιρόπιασμα υποδειγματικό αλλα ένιωσα ότι ήταν λίγο υπερβολικό. Στα 2 κομμάτακια υπερλυγώθηκα. Γενικά έχω φάει σε Γιαννενα και Θεσσαλονίκη κατά πολύ καλύτερους μπακλαβάδες αλλα σε γενικές γραμμές ήταν μια χαρά!

 

IMG_0502

baklava  baklava

IMG_0507

Ο Πλούτος είναι η μασκώτ των ταξιδιών μας! Δεν γινόταν να μην βγει και αυτός μία φωτογραφία στο Κουσάντασι!

IMG_0512

 

Αυτή ήταν η σύντομη βόλτα μας στο Κουσάντασι! Αν δεν το είδες ήδη, δες οπωσδήποτε και το βίντεο εδώ. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει μία πολύ καλή γεύση από το κλίμα της μικρής αυτής παραθαλάσσιας πόλης!

Η βόλτα μας τελείωσε πάλι εκεί που ξεκίνησε, δηλαδή στο Louis Cristal, το κρουαζιερόπλοιο μας. Επόμενος σταθμός: Σάμος, ακριβώς απέναντι από το Κουσάντασι, όπου θα είμαστε το ίδιο απόγευμα!

Πρώτα όμως επιβίβαση στο πλοίο για φαγητό και ξεκούραση!

Τα λέμε στο επόμενο ταξιδιάρικο post! ΓΕΙΑ!!

IMG_0541

IMG_0281

 

louis-cruises

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ SUMMER VLOG TOUR ΕΔΩ

 

Αρκετές από τις φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την Ηλέκτρα Αστέρη. Δείτε το δικό της Post εδώ.



Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!






image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*