Quote

Μάκα: Η ρίζα της Ενέργειας

Το μικρό αυτό φυτό, σε μέγεθος ραδικού, φυτρώνει μόνο στις Άνδεις και έχει υψηλή θρεπτική αξία, ίση με αυτή των δημητριακών. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, αφού φυτρώνει μόνο σε υψόμετρο 3.750-4.350 μ., σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και πολύ δυνατό αέρα. Ο βολβός και τα φύλλα του περιέχουν υπερσυμπυκνωμένα πολλά θρεπτικά συστατικά, γι΄ αυτό αποτελούσε μια από τις βασικές τροφές επιβίωσης των ιθαγενών. Οι στρατιώτες των Ίνκας γευμάτιζαν με μάκα, πριν την μάχη για να πάρουν δύναμη.

Επίσης, οι Ίνκας την θεωρούσαν τόσο σημαντικό φυτό, που την χρησιμοποιούσαν στις θρησκευτικές τους τελετές. Συνήθως θα βρούμε στην αγορά αλεύρι, από τον αποξηραμένο βολβό της μάκα και αποξηραμένα φύλλα του φυτού. Ο λόγος που έχει γίνει διάσημο είναι γιατί μια από τις ιδιότητες του, εκτός από το ότι αυξάνει την αντοχή του οργανισμού είναι ότι θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι δηλαδή ένα φυσικό βιάγκρα, που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό. Επίσης καταπραΰνει τον γυναικείο οργανισμό από τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης και καταπολεμάει την στειρότητα. Και αυτή η  τροφή πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση, γιατί υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως αϋπνία, υπερδιέγερση κ.α.

Η μάκα (λατινική ονομασία Lepidium meyenii, άλλα ονόματα στα ισπανικά και στα κέτσουα maca-macamainoayak chichira, και ayak willku) είναι ένα ποώδες διετές ή ετήσιο φυτό (σε μερικές πηγές αναφέρεται ότι είναι πολυετές) το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα στιςΆνδεις του Περού. Καλλιεργείται για τη σαρκώδη υποκοτύλη του, η οποία χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό.

Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη. Η μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες.

Περισσότερα στη Wikipedia

Μπορείς να βρεις Maca σκόνη σε κάψουλες στην Ελληνική Οικολογική Εταιρία Vivoverde από την οποία προμηθεύομαι πολλά φυσικά σημπληρώματά.

Στη Vivoverde όλα τα σημπληρώματα διατροφής είναι βιολογικά και οι τιμές είναι πολύ ανταγωνιστικές. Το μεγάλο καλό όμως είναι ότι μπορείς να γραφτείς μέλος και να πέρνεις τα προϊόντα με έκπτωση 30%.

Η εγγραφή είναι δωρεάν αλλά πρέπει να γίνει με σύσταση. Εδώ είναι η ηλεκτρονική φόρμα. (Εκεί που ζητάει όνομα “Αναδόχου” βάζετε “Ευτύχης Μπλέτσας” και  κωδικό αναδόχου 014781).

Αν σε ενδιαφέρει και σένα να έχεις έξτρα εισόδημα και να ασχοληθείς με το χώρο της διατροφής και της υγείας, διάβασε πληροφορίες εδώ και εδώ.

Μπορούμε να συνεργαστούμε και να συμμετέχεις σε συναντήσεις και παρουσιάσεις που κάνω για ανθρώπους που θελουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση.

Η Vivoverde έχει κατάστημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τον κατάλογο με τα προϊόντα.Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

One comment

  1. Ιωάννης Σ. Κιούσης

    Εκτός από το μάκα, ένα άλλο σπουδαίο αφροδισιακό βότανο είναι και το Κορντισεπς, το οποίο πλέον έγινε διάσημο και στην δύση.

    Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μειωμένης ανδρικής και γυναικείας ερωτικής επιθυμίας αλλά και υπογονιμότητας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*