Μέλι: ευεργετικές ιδιότητες, θρεπτική αξία, πληροφορίες, συνταγές.


honeyΤο μέλι είναι μια μοναδική γλυκαντική ουσία της φύσης. Είναι υγιεινό, θρεπτικό και πάνω από όλα φυσικό. Το μέλι περιέχει κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και δεκάδες φυσικά στοιχεία όπως βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα και άλλα. Το μέλι είναι μια εκπληκτική πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό μας και γι΄ αυτό δεν κουράζει το συκώτι και τα άλλα όργανα. Το μέλι προστατεύει τον οργανισμό μας και παράλληλα είναι το καλύτερο γλυκό.Το ελληνικό μέλι είναι από τις καλύτερες ποιότητες του κόσμου και οι μελισσοκόμοι μας μπορούν να είναι περήφανοι για αυτό.

Ευεργετικές ιδιότητες:

honey bletsas idiotites

Εxtra γενικές πληροφορίες:

Είναι γεγονός πως οι μελισσοκόμοι είναι οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο καθώς το μέλι που τρώνε συντελεί στην παράταση ζωής και είναι ένεση αδρεναλίνης για τον οργανισμό. Έχει καταγραφεί ότι το μέλι περιέχει 181 θρεπτικές ουσίες. Μια μέλισσα συλλέγει σε όλη της την ζωή μόνο ½ γραμμάριο μέλι. Χρειάζονται εκατοντάδες μέλισσες για να απολαύσουμε εμείς μια γλυκιά κουταλιά.

Ιστορικά:

Στην αρχαία Αίγυπτο το προσέφεραν ως δείγμα αφοσίωσης στους Φαραώ ενώ στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έκαναν συναλλαγές με μέλι αντί για χρυσό.Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχει το ίδιο χρώμα με τον χρυσό. Οι Μάγια θεωρούσαν τη μέλισσα ιερό έντομο. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το μέλι ως βασικό στοιχείο της διατροφής τους. Το θυμαρίσιο μέλι, γνωστό τότε ως μέλι Υμηττού, ήταν η πιο περιζήτητη λιχουδιά. Μέχρι το 1800 λοιπόν, αυτός ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος να γλυκαθούμε. Μετά οι βιομηχανίες ανακάλυψαν την κρυσταλλική ζάχαρη.

honey1

Ένα εξαιρετικής ποιότητας μέλι που θα με δεις συχνά να χρησιμοποιώ είναι το ΣΦΑΚΙΑΝΟ μέλι ΣΑΒΙΟΛΑΚΗΣ. Το σφακιανό μέλι είναι μέλι άριστης ποιότητας από άνθη θυμαριού. Στην Κρήτη επικρατούν ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και ανάπτυξη του θυμαριού είναι πολύ μεγάλη. Προστατεύει τον οργανισμό και είναι πλούσιο σε βιταμίνες.

sfakiano

Συνταγές με μέλι:
Σοκοκρέμα με Αμύγδαλα και Μέλι ~ Choco Honey Almond Paste
Food IQ ~ Κουλουράκια με Μέλι
Τέλεια Σαλάτα με Μέλι, Πορτοκάλι και Κάσιους
Τέλεια Σφακιανή πίτα με Μέλι!
Σνακ με Μέλι και Κακάο
Κοτόπουλο με Corn Flakes και Μέλι
Σφακιανές πίτες (Κρήτη) | Βήμα βήμα