Μουσακάκι (μικρός μουσακάς)


IMG_6609

Και τώρα θα σας φτιάξουμε το πιο εύκολο ορεκτικό που θα έχετε δει. ΜΟΥΣΑΚΟΠΙΤΣΑΚΙ. Το πιάτο αυτό είναι για αυτούς που αγαπούν τον μουσακά αλλά και τις παραλλαγές του. Γευστικά το πιάτο απογειώνεται από το σούπερ ταίριασμα της μελιτζάνας και του κιμά αλλά και από τα διάφορα μυρωδικά που έχουμε χρησιμοποιήσει. Πάμε να δούμε πως ακριβώς γίνεται.

Υλικά:

Για τη σύνθεση
1 πατάτα
1 μελιτζάνα φλάσκια
ελαιόλαδο με γεύση ρίγανη
αλάτι Ιμαλαΐων Saltic
6 κουταλιές σάλτσα ντομάτας

Για τον κιμά:
½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο ARISTON
αλάτι Ιμαλαΐων Saltic
πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
πάπρικα ΜΠΑΧΑΡ
λίγη σόγια σως
50ml λευκό ξηρό κρασί
λίγο ψιλοκομμένος μαιντανός
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα ΜΠΑΧΑΡ
1 σκελίδα σκόρδο
½ κουταλάκι ρίγανη

Για την μπεσαμέλ:
50γρ βούτυρο
50γρ αλεύρι για κάθε χρήση ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ ΜΑΝΝΑ
½ λίτρο γάλα
λευκό πιπέρι ΜΠΑΧΑΡ
μοσχοκάρυδο ΜΠΑΧΑΡ
αλάτι Ιμαλαΐων Saltic

 

Εκτέλεση:

Βάζεις λάδι στο τηγάνι και το βάζεις να ζεσταθεί. Κόβεις τη μελιτζάνα σε ροδέλες, τις απλώνεις και τις αλατίζεις να ξεπικρίσουν. Στην γκριλιέρα βάζεις λίγο λάδι με άρωμα ρίγανη. Θα ψήσεις τις μελιτζάνες για περίπου 7 λεπτά από κάθε μεριά. Σωτάρεις το κρεμμύδι στο τηγάνι με το λάδι. Βάζεις πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζεις τη σόγια σος για να σβήσεις τα κρεμμύδια. Ρίχνεις μέσα τον κιμά και τον διαλύεις σε πολύ μικρά κομμάτια. Βάζεις το σκόρδο στον κιμά.

Κόβεις μελιτζάνες και πατάτες σε ροδέλες. τις αλείφεις με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνεις στο γκριλ ή την γκριλιέρα για 10 λεπτά, γυρίζοντας ωστε  να παρουν χρώμα και απο τις 2 πλευρές χωρίς όμως να καούν.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζεις το βούρυρο να λιώσει και μετά ρίχνεις το αλεύρι. Ανακατεύεις το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα . Κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις το γάλα ανακατεύοντας. Ξαναβάζεις την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύεις διαρκώς μέχρι να δέσει η  μπεσαμέλ.  Ρίχνεις αλάτι , πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Παίρνεις μια ροδέλα ψητής πατάτας. Βάζεις από πάνω κιμά, και από πάνω μια φέτα μελιτζάνα.Από πάνω βάζεις πάλι κιμά και μελιτζάνα. Τέλος προσθέτεις τη μπεσαμέλ.Τρίβεις από πάνω λίγο τυρί και λίγο φρυγανιά  και τα ψήνεις.

Δες και το βιντεο από την εκπομπή HAPPY COOK στον ΣΚΑΙ

IMG_6601

INFO:

IMG_6580

Aν θέλεις να μάθεις πως φτιάχνεται το μουσακοπιτσάκι (πίτσα με μουσακά) δες εδώ.

IMG_6596