Quote

Ανεργία.. Τι να κάνω; Να παράγω μπρόκολα;

Άκουσα πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο κάποιον διαμαρτυρόμενο αυτοκινητιστή ταξί να λέει: «Κάνω αυτή την δουλειά 20 χρόνια και τώρα θα μείνω άνεργος. Τι να κάνω; να πάω στο χωριό να φυτεύω μπρόκολα;».

Αρχικά μου ακούστηκε άσχημα επειδή θεωρώ πως αυτή η φράση υποτιμάει το μπρόκολο που είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη και ας ασχοληθούμε με την ουσία..

Η απάντησή μου στην παραπάνω ερώτηση θα ήταν «Ναι! Αν αυτό είναι το πιο αποδοτικό πράγμα που ξέρεις και μπορείς να κάνεις με τον χρόνο σου, ώστε να φανείς χρήσιμος στην κοινωνία και να έχεις κάποιο οικονομικό όφελος.»

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι καταλαβαίνω απόλυτα την κατάσταση των αυτοκινητιστών, τους υπερεκτιμώ και θεωρώ απόλυτα άδικο κάποιοι να χρεώθηκαν  τεράστια ποσά για να αποκτήσουν μία άδεια που χάνει ουσιαστικά κάθε της αξία.

Το να πάει κάποιος στο χωριό και να ζήσει μία ζωή χωρίς την υπερκατανάλωση και την ψεύτικη χλιδή στην οποία είχαμε εθιστεί είναι μία σοφή επιλογή. Αν έχεις σπίτι σε κάποιο χωριό θα γλιτώσεις πολλά χρήματα. Μέσω Ίντερνετ μπορείς να πουλάς τα μπρόκολά σου σε όλο τον κόσμο και αν τα μεταποιείς σε κάτι (πχ τουρσί) μπορείς να έχεις ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Από το να γραφτείς στο ταμείο ανεργίας και να επιβαρύνεις το υπό κατάρρευση σύστημα πρόνοιας, είναι καλύτερο να κάνεις κάτι χρήσιμο και παραγωγικό. Ακόμα και αν είσαι άνεργος και παίρνεις το επίδομα, είναι καλύτερο να κάνεις κάτι παραγωγικό και να παράγεις κάτι, έστω για δική σου χρήση, από το να κάθεσαι και να βλέπεις τηλεόραση όλη μέρα. Μπορείς ακόμα και εθελοντικά να βοηθάς στην καλλιέργεια τροφίμων.

Ένα σημαντικό όφελος είναι η χαρά που μας δίνει η παραγωγή. Όταν παράγεις κάτι νιώθεις πλούσιος. Όταν δημιουργείς νιώθεις πλούσιος. Εκτός αυτού παράγεις κάτι που προσφέρει υγεία, ευεξία και ενέργεια στον κόσμο. Κάνεις κάτι που βοηθάει τους άλλους να έχουν καλύτερη υγεία, αφού τα μπρόκολα είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που υπάρχουν.

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξάνονται συνεχώς. Κι όταν λέω των τροφίμων, εννοώ των αληθινών τροφίμων, όπως τα φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα μια μέρα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αξία από χρυσό και οι παραγωγοί τροφίμων να έχουν πολύ μεγάλη δύναμη.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να μπορούν να παράγουν τρόφιμα αν θέλουμε να αποκτήσουμε Διατροφική ανεξαρτησία. Θα πρέπει όσοι έχουν τέτοιες γνώσεις και ικανότητες, να τις χρησιμοποιήσουν αλλά και να τις μεταδώσουν σε άλλους.

Αν είσαι στο χωριό και καλλιεργείς, μπορείς να αποκτήσεις διατροφική ανεξαρτησία και αυτάρκεια κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό τα επόμενα χρόνια. Πιο σημαντικό από το να έχεις μία δουλειά. Αν έχεις δουλειά αλλά τα λεφτά δεν φτάνουν να αγοράσεις τρόφιμα, είναι καλύτερα να παράγεις τα δικά σου τρόφιμα.

Συνεπώς προσωπικά θεωρώ πιο χρήσιμο και δημιουργικό το να καλλιεργεί κάποιος μπρόκολα στο χωριό από το να περνάει τη μέρα του κλεισμένος σε ένα αυτοκίνητο στην κίνηση, μολύνοντας το περιβάλλον με επιπλέον καυσαέριο.

Η απόφαση όμως η τελική είναι του καθένα από εμάς. Ας μην υποτιμάμε όμως αυτούς που θα επιλέξουν να πάνε στο χωριό. Μπορεί μία τέτοια απόφαση να είναι και η πιο σοφή αυτή την εποχή!

Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το να παράγεις δε σημαίνει απαραίτητα να παράγεις κάτι χειροπιαστό. Μπορείς να παράγεις ιδέες, τέχνη, χρηστικές πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία, άρθρα και άλλα παρόμοια «προϊόντα» που βοηθάνε τους άλλους να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η τεχνολογία και το Ίντερνετ βοηθάνε να το κάνει κάποιος αυτό επαγγελματικά και να έχει οικονομικές απολαβές παράγοντας γνώση και πληροφορία.

Μέσα από τις δραστηριότητες μου, εκτός από το να βοηθάω τον κόσμο να αυξήσει τη διατροφική του ευφυΐα και να κάνει εξυπνότερες διατροφικές επιλογές, έχω ξεκινήσει και το coaching ανθρώπων που θέλουν να κάνουν το Hobby τους επάγγελμα και να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν άλλους και να βγάλουν χρήματα μέσα από βιβλία, ομιλίες, ιστοσελίδες, blogs, σεμινάρια και προϊόντα.

Το πρόγραμμα γίνεται σε μικρή κλίμακα, με group coaching, προσωπικές συναντήσεις, τηλεφωνικά ραντεβού και online επικοινωνία. Αν ενδιαφέρεσαι μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου συμπληρώνοντας  τη φόρμα που θα βρεις εδώ και γράφοντας λίγα λόγια για σένα.

Να σαι καλά! Καλή Δύναμη…Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

One comment

 1. Γιάννης Παπαδόπουλος

  Καλησπέρα Ευτύχη , σου έχω στείλει & στο facebook αλλά το πιο πιθανόν δεν ασχολείσαι με το συγκεκριμένο social media…

  Θέλω να σε ρωτήσω πολλά πράγματα…

  Θα τα χωρίσω σε κατηγορίες…

  1η κατηγορία : Online marketing & οτιδήποτε άλλο πάνω σε αυτό…

  -Υπάρχει δυνατότητα χωρίς να πουλάς κάποιο προιόν ή να προωθείς κάποιο προιόν που είναι ήδη σε πώληση , να βγάλεις χρήματα ;;
  Και εννοώ χρήματα ούτε ψύχουλα π.χ. (Neobux , αν και εκεί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βγάλεις το ποσό που ψάχνω) , αλλά και ούτε τεράστια ποσά…

  Τέτοιες σελίδες που έχω βρει είναι Fanslave , neobux , uvioo…Uvioo εάν δεν ρίξεις κάποια λεφτά δεν σε πληρώνει καλά & neobux όπως αναφέρθηκα είναι πραγματικά μηδενικό το κέρδος με τον χρόνο που αφιερώνεις…Το fanslave κάτι αξίζει παραπάνω απο τα υπόλοιπα φυσικά αλλά ενημερωτικά πάντα πρέπει να ψάχνουμε για κάτι παραπάνω…

  2η κατηγορία : Παραγωγή & πωλήσεις

  Αυτή την στιγμή μένω γερμανία και εδώ πέρα ότι και να κάνεις πουλάει είτε διαδικτυακά μέσο ebay , είτε να ανοίξεις κάποιο μαγαζί(όπως είναι λογικό κεφάλαιο για μαγαζί δεν υπάρχει) οπότε καταλήγουμε στις διαδικτυακές πωλήσεις-παραγωγή & έπειτα πώληση-…

  Τι μου προτείνεις σε αυτο το κομματι??
  εχω σκεφτει ποδήλατα(καλο μεν εδω υπαρχει ζητησει σε αυτο το θεμα) αλλά προσπαθω να βρω τροπους να μαθω την τεχνη αλλα δεν ψαχνοντας ψαχνοντας κουραστηκα και δεν εβρισκα κατι ειδικο…
  έχω σκεφτεί επίσης να αναλαμβάνω επισκευές κινητών κυρίως αλλά δεν είναι τόσο αξιοπιστο…

  όλες οι προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες….

  Γιάννης 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*