Quote

Καλή Σχολική Χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Σήμερα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Αν και έχει τις δυσκολίες της, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με την έλλειψη βιβλίων και τις δυσκολίες σε κτηριακές εγκαταστάσεις, η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν παύει να είναι μία ξεχωριστή εμπειρία.

Πριν προχωρήσω στο τι μπορούμε όλοι μας σήμερα να κάνουμε για νιώσουμε παιδιά, θέλω λίγο να αναφερθώ στο θέμα με τις ελλείψεις στα σχολικά βιβλία. Αν και είναι απαράδεκτο αυτές τις δύσκολες για τη χώρα εποχές να υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της παιδείας, μου αρέσει σε κάθε τι να βρίσκω τη θετική πλευρά. Αν υποθέσουμε ότι τυπωμένα βιβλία δε θα δίνονταν καθόλου από εδώ και στο εξής, μπορεί να ήταν και κάτι θετικό από πλευράς οικολογίας και οικονομίας. Πόσα δέντρα θα σώζονταν και πόσα χρήματα θα γλίτωνε το ελληνικό κράτος, δηλαδή εμείς;

Αν και προσωπικά είμαι βιβλιοφάγος και θεωρώ τα βιβλία θησαυρό, τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να το γυρνάω στα ηλεκτρονικά βιβλία για λόγους οικονομίας, οικολογίας και αποθήκευσης. (Όχι όλα τα βιβλία που διαβάζω, αλλά ένα μέρος αυτών.) Είναι νομίζω καλό τα παιδιά να βλέπουν ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή. Τώρα κατά ανάγκη θα συμβεί αυτό. Θα μπουν στο site του υπουργείου παιδείας με τους γονείς τους (τα μεγαλύτερα μόνα τους) και θα δουνε ότι όλα τα βιβλία για όλες τις τάξεις υπάρχουν εκεί σε ηλεκτρονική μορφή, κατηγοριοποιημένα και οργανωμένα με τρόπο που βοηθάει ακόμα και εμένα να πάω να βρω κάτι που ψάχνω!

Εδώ μπορείτε να βρείτε το ψηφιακό σχολείο με όλα τα σχολικά βιβλία

Από την άλλη όμως δύσκολα μπορεί να γίνει μάθημα στην τάξη χωρίς βιβλία. Θα πρέπει οι δάσκαλοι να κάνουν τριπλή δουλειά προετοιμασίας και τα παιδιά να είναι υπερσυγκεντρωμένα, κρατώντας σημειώσεις σε τετράδια. Αυτό είναι σίγουρα δύσκολο αλλά μπορεί όμως και να έβγαζε πιο ξύπνιους μαθητές. Ο σκοπός της διδασκαλίας δεν είναι να είναι εύκολη. Αν ο μαθητής δεν «ζορίζεται», σημαίνει πως δε μαθαίνει. Όταν λέω «ζορίζεται» δεν εννοώ σε φυσικό επίπεδο αλλά σε νοητικό, δηλαδή η διαδικασία της μάθησης να απαιτεί από αυτόν να χρησιμοποιήσει ενεργά το μυαλό του. Κοινώς? να στύψει το μυαλό του!

Γιατί όμως να μη συμπεριφερθούμε και εμείς οι μεγάλοι σήμερα σαν μικρά παιδιά που πάνε στο σχολείο για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Και όσο πιο μικρά παιδιά σκεφτούμε ότι είμαστε τόσο καλύτερα. Να θυμηθούμε τον παιδικό μας ενθουσιασμό, και την περιέργεια με την οποία αντιμετωπίζουμε το κάθε νέο στη ζωή.

Σήμερα που ξεκινάνε τα σχολεία μπορείς να κάνεις 3 μικρά πράγματα για να ξανανιώσεις και συ παιδί. Είναι 3 πράγματα που αν κάνεις σε καθημερινή βάση έχουν τη δύναμη να αλλάξουν προς το καλύτερο πολλούς τομείς στη ζωή σου!

.

1) Επέλεξε να φας ένα δικό σου υγιεινό κολατσιό.

Κουβάλα ταπεράκι από το σπίτι με σνακ που σου δίνουν δύναμη και ενέργεια. Και μιας που λέμε ταπεράκι, γιατί να μην τη δεις εντελώς παιδί και να χρησιμοποιήσεις το πιο παιδικό που μπορείς να βρεις!.. Είναι σίγουρο ότι θα σου φτιάξει τη διάθεση όταν θα έρθει η ώρα για δεκατιανό. Μέσα στο τάπερ βάλε νόστιμα και υγιεινά σνακ. Ιδέες θα βρεις εδώ και εδώ.

.

.

2) Κάνε διαλείμματα για παιχνίδι και κίνηση.

Για 5 λεπτά κάθε ώρα σήκω και κάνε κάτι που αλλάζει τη φυσιολογία του σώματός σου. Χόρεψε, χοροπήδα, τρέξε, περπάτα, ανεβοκατέβα σκάλες, κάνε σκοινάκι. Κάτι οτιδήποτε που θα σε βάλει σε δράση, θα βοηθήσει την κυκλοφορία του αίματος, θα σε κάνει να πάρεις βαθιές ανάσες και θα σε ξυπνήσει με φυσικό τρόπο. Διάβασε εδώ 10 τρόπους για να βάλεις την κίνηση στη ζωή σου.

.

.

.


3) Μάθε κάτι απλό

Μάθε κάτι από αυτά που μαθαίνουμε σαν παιδιά και που δυστυχώς ξεχνάμε μεγαλώνοντας. Αφιέρωσε δέκα λεπτά και διάβασε λίγη Ιστορία, λίγη φυσική ή Γεωγραφία. Μάθε κάτι που νόμιζες ότι ήξερες. Ακόμα κι αν το ξέρεις, μάθε το ξανά? Μερικές φορές αυτό που νομίζεις ότι ξέρεις είναι αυτό που ενθουσιάζεσαι πολύ περισσότερο όταν πραγματικά καταλαβαίνεις.

.

Προσωπικά, κάθε φορά που επισκέπτομαι για Μουσικομαγειρέματα κάποιο σχολείο, ξαναβρίσκω το παιδί μέσα μου. Φέτος αποφάσισα να το κάνω κάθε μέρα έτσι κι αλλιώς αυτό. Είναι κάτι που σίγουρα δίνει χρώμα στη ζωή!

Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*