Quote

10 Μαθήματα ζωής στην κορυφή του Ολύμπου

Τον Αύγουστο του 2004 έζησα μία μοναδική εμπειρία που άλλαξε πολύ τη φιλοσοφία μου για τη ζωή… Έφτασα στην κορυφή του Ολύμπου και πήρα 10 από τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής. Αυτή η ανάβαση ήταν για μένα ένα σχολείο. Βλέποντας το βίντεο σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τα δέκα αυτά μαθήματα από τα οποία σίγουρα μπορείτε να αποκομίσετε κάτι.

Δείτε το βίντεο και μετά διαβάστε τη συνέχεια.

Τα μαθήματα ζωής που πήρα από αυτή την ανάβαση:

1) Κάθε μεγάλο επίτευγμα στην αρχή φαντάζει δύσκολο και ακατόρθωτο.
Αν όμως έχεις στόχο, ξέρεις τι ζητάς και δείξεις υπομονή και επιμονή, θα τα καταφέρεις. Αν θέλεις κάτι μπορείς να το πετύχεις και αν δεσμευτείς απέναντι στον εαυτό σου ότι δεν θα τα παρατήσεις, είναι σίγουρο ότι θα το πετύχεις. Ο μόνος τρόπος για να αποτύχεις είναι να τα παρατήσεις ή να μην καν ξεκινήσεις.

2) Όπου κι αν θες να φτάσεις, θα τα καταφέρεις αν ξέρεις εστιάσεις στο ένα βήμα που πρέπει να κάνεις κάθε φορά. Όταν ανεβαίναμε δεν κοιτούσαμε συνεχώς την κορυφή. Στα περισσότερα σημεία της διαδρομής ούτε καν φαινόταν η κορυφή. Βάζαμε το κεφάλι κάτω και εστιάζαμε στο κάθε μας βήμα, με ρυθμό και υπομονή. Το μόνο που μας ένοιαζε είναι να κάνουμε άλλο ένα βήμα. Και μετά άλλο ένα και μετά άλλο ένα.. Ώσπου φτάσαμε!!! Εδώ είναι οι φωτογραφίες από τη διαδρομή…

2) Όταν θες να πετύχεις κάτι δύσκολο, θα βρεθούν πολλοί που θα σου πουν ότι δε θα τα καταφέρεις. Δεν πρέπει να τους ακούς. Άκου 1-2 άτομα που εμπιστεύεσαι και που πιστεύουν στις πραγματικές σου δυνάμεις περισσότερο ακόμα κι από σένα. Χρησιμοποίησε τη λογική σου για να αξιολογήσεις την κατάσταση αλλά πάνω από όλα άκου την καρδιά σου.

3) Όπου κι αν θες να φτάσεις, πάντα υπάρχει κάποιος που έχει φτάσει εκεί. Από αυτόν μπορείς να μάθεις πως τα κατάφερε και να σε βοηθήσει να ανεβείς. Μαζί μας είχαμε τον Γιάννη που είχε ανέβει ξανά αρκετές φορές. Σε κάτι δύσκολο που θες να πετύχεις είναι σοφό να έχεις κάποιον οδηγό, κάποιον «προπονητή». (Δες αυτό: http://bletsas.gr/coaching/)

photo 043.jpg4) Η θέα από την κορυφή είναι μοναδική! Το συναίσθημα της κορυφής είναι ακόμα πιο μοναδικό. Η θέα είναι ίδια για όλους. Το συναίσθημα όμως είναι διαφορετικό για τον καθένα. Την θέα μπορείς να τη δεις στο βίντεο και σε φωτογραφίες. Το αίσθημα όμως της κορυφής μπορείς να το νιώσεις μόνο αν φτάσεις εκεί. Δεν μπορείς να ζήσεις μία επιτυχία μέσα από κάποιον άλλο. Ζήσε τη ζωή σου για σένα και γίνε το παράδειγμα για τους άλλους.

5) Όταν φτάσεις στην κορυφή, θες να ξεχάσεις και ξεχνάς τις δυσκολίες που πέρασες για να τα καταφέρεις. Η φράση της Μυρτώς με την οποία ανοίγει το βίντεο τα λέει όλα… Αν μπορείς να το σκέφτεσαι αυτό τις δύσκολες στιγμές της προσπάθειας, παίρνεις θάρρος και δύναμη. Αν την ώρα που ζορίζεσαι έχεις απόλυτη πίστη ότι κάποια στιγμή θα φτάσεις και τα άσχημα θα τα ξεχάσεις, τότε παίρνεις ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσεις.

6) Αν λειτουργείς ομαδικά μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Τίποτα μεγάλο δε μπορείς να το πετύχεις μόνος σου. Ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλο αλλά το πιο σημαντικό είναι ο καθένας να φροντίζει τον εαυτό του για τους άλλους. Αν είσαι καλά μπορείς να βοηθήσεις και κάποιον άλλο της ομάδας που ενδεχομένως να χρειάζεται βοήθεια. Αν κάποιος δεν τα καταφέρει, όλη η ομάδα απέτυχε.

7) Η κορυφή έχει αρκετή μοναξιά… Για αυτό πρέπει να έχεις μαζί φίλους ζωής. Φίλους που θα βρεθούν εκεί κάθε στιγμή της διαδρομής. Στο ανέβασμα και στο κατέβασμα! Είχα τη χαρά να μοιραστώ αυτές τις στιγμές με ανθρώπους που μεγάλωσα μαζί και που θα έχω πάντα στην καρδιά μου.
(Να και μία φωτογραφία με τον Αντώνη πολύ πιο παλιά:
https://picasaweb.google.com/ftbletsas/mxfZlF#5473261929284603170)

8 ) Όταν φτάσεις στην κορυφή, θα έχεις την ευκαιρία να αφήσεις το στίγμα σου! Να γράψεις κάτι στο βιβλίο επισκεπτών! Μη χάσεις την ευκαιρία να το κάνεις αυτό! Άφησε κάτι εκεί… άφησε ένα κομμάτι του εαυτού σου αλλά επίσης πάρε κάτι από εκεί για πάντα μαζί σου? Εμείς πήραμε φωτογραφίες, βίντεο, αναμνήσεις και συναισθήματα.

9) Όταν φτάσεις κάπου ψηλά θα πρέπει μετά να ξανακατέβεις. Όταν φτάσεις στην κορυφή, πρέπει πρώτα να κατέβεις για να ανέβεις σε κάποια άλλη κορυφή. Αυτό πρέπει να το κάνεις με προσοχή.. γιατί μπορεί να πέσει καμιά πέτρα από αυτούς που είναι πιο πάνω!… Πάντως το κατέβασμα είναι πολύ πολύ πιο εύκολο!… Πιο εύκολα κατεβαίνεις από ότι ανεβαίνεις..

10) Ένα μήλο την ημέρα τον Γιατρό τον κάνει πέρα! Ακόμα και στην κορυφή του Ολύμπου!… Για να μην ξεχνιόμαστε!

Ήταν σίγουρα το πιο “high” μήλο που έφαγα ποτέ!!! 😉

Δεν χρειάζεσαι “ναρκωτικά” για νιώσεις “high”, αρκεί να κοιτάξεις ψηλά και να τολμήσεις να ανέβεις.

Σας εύχομαι από την καρδιά μου να κατακτήσετε όλες τις κορυφές που επιθυμείτε στη ζωή σας. Να θυμάστε τα παραπάνω 10 μαθήματα και η κορυφή είναι δική σας. Αν θέλεις μπορείς!…Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*