Πασχαλινά αυγά


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

 Η ελληνική πασχαλινή παράδοση είναι συνυφασμένη με τα βαμμένα αυγά αλλά ίσως ποτέ να μην αναρωτηθήκαμε γιατί. Πάμε όμως να δούμε κάποια βασικά πράγματα. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις το Πάσχα είναι εβραική γιορτή που στην συνέχεια πήραν οι Χριστιανοί και  έδωσαν ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Η λέξη προέρχεται από το εβραϊκό «Πεσάχ», που σημαίνει «πέρασμα» και στην εβραική παράδοση συνδέεται με την έξοδο των ισραηλιτών από την Αίγυπτο και τη διάβαση της ερυθράς θάλασσας από τον Μωυσή και το πέρασμά τους προς τη γή της Επαγγελίας, Χανναάν. Στην ορθοδοξία ουσιαστικά συμβολίζει το πέρασμα στην αθανασία.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Γιατί βάφουμε τα αυγά;

Η επικρατέστερη για την δική μας θρησκεία και τα κόκκινα αβγά είναι πως το χρώμα των αβγών προέρχεται από το αίμα του Χριστού. Πολλές εκδοχές ακούγονται βέβαια για το συγκεκριμένο  θέμα. Μια ιστορία που λέγεται για το πως ξεκίνησε η παράδοση με τα κόκκινα αβγά είναι η εξής: Η Παναγία κάποτε πρόσφερε ένα καλάθι με αβγά στους φρουρούς του Ιησού, κλαίγοντας για τον υιό της. Τότε από τα μάτια της αντί για δάκρυα, έπεσαν σταγόνες αίματος, βάφοντας τα αβγά. Υπάρχει μια άλλη εκδοχή που ακούγεται και είναι πως μια άγνωστη γυναίκα, που περπατούσε στο δρόμο κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Τότε πληροφορήθηκε την ανάσταση του Χριστού. Από την ταραχή της έπεσαν και τα αβγά βάφτηκαν κόκκινα. Βέβαια υπάρχουν και άλλες ιστορίες όμως κανείς δεν ξέρει ποια πραγματικά ισχύει.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Το έθιμο του τσουγκρίσματος του αβγού προέρχεται από την Αγγλία. Εκεί τσουγκρίζαν τα αυγά τους και ο κάτοχος του πιο ανθεκτικού αβγού νικούσε. Εθιμοτυπικά λέγεται πως το πρώτο κόκκινο αβγό κανονικά δεν κάνει να το τσουγκρίζουμε καθώς βάση παράδοσης ανήκει στην Παναγία.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ