To πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι για την πατάτα είναι ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός! Αν την ζεστάνεις θα προσπαθήσει να φυτρώσει, θα βγάλει φύτρες. Αν την σφραγίσεις σε μια πλαστική σακούλα θα σταματήσει να αναπνέει και θα πεθάνει! Αν αρρωστήσει-μολυνθεί, θα χαλάσει. Αν την φυλάξεις στο κρύο θα παγώσει και αν βρεθεί σε πολύ φως θα προσπαθήσει να φωτοσυνθέσει, δηλαδή θα πρασινίσει! Στα μεγάλα αγροκτήματα αποθηκεύουν τις πατάτες σε αποθήκες, χωρίς υγρασία, με συστηματική κυκλοφορία αέρα και ρυθμιζόμενη ηλεκτρονικά θερμοκρασία. Έτσι μπορούν να τις αποθηκεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εσύ πως μπορείς να τις αποθηκεύσεις σωστά στο σπίτι σου;
- Επειδή η υγρασία μπορεί να μουχλιάσει τις πατάτες, καλύτερα να μην τις ξεπλύνεις από τα χώματα πριν τις αποθηκεύσεις. Αποθήκευσε τις σε ένα δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος. Ένα κελάρι ή μια δροσερή αποθήκη είναι το ιδανικό μέρος.
- Οι πατάτες περίπου μια με δύο εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου και για αρκετές εβδομάδες στους 10 βαθμούς Κελσίου. Αυτές που έρχονται από νέα σοδειά πάντα κρατάνε περισσότερο.
- Το διάστημα για το οποίο διατηρείται η πατάτα χωρίς να χαλάσει εξαρτάται και από άλλους παράγοντες: Από συνθήκες συγκομιδής, την μεταχείριση του φυτού κατά την περίοδο ανάπτυξης και από το πόσο απότομα πάγωσε η πατάτα το φθινόπωρο.
- Πριν αποθηκεύσεις τις πατάτες σου, βγάλε στην άκρη τις χτυπημένες κομμένες ή μαυρισμένες για να τις χρησιμοποιήσεις πρώτες.
- Οι πατάτες που αποθηκεύονται σε πολύ φως θα πρασινίσουν το πολύ σε μια εβδομάδα. Όσο περισσότερο έχει μείνει στην αποθήκη η πατάτα, τόσο γρηγορότερα θα προσπαθήσει να βλαστήσει όταν βρεθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν οι πατάτες έχουν πράσινα μπαλώματα, αφαίρεσε αυτά τα μέρη, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν εκτεθεί πολύ ώρα στον ήλιο και πιθανώς μια έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση. Το υπόλοιπο μέρος της πατάτας δεν έχει κανένα πρόβλημα.
- Οι πατάτες δεν αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί οι θερμοκρασίες ψυγείου είναι πολύ χαμηλές. Το άμυλο της πατάτας μετατρέπεται σε ζάχαρη και το λαχανικό ζαχαρώνει και μαυρίζει πολύ γρήγορα όταν τηγανίζεται. (Αυτή η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί αν αποθηκεύσεις τις πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου για 10 μέρες).
- Από την στιγμή που η πατάτα έχει παγώσει από το κρύο, δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να αποκτήσει την υφή που είχε. Οι πατάτες που έχουν χτυπηθεί από την παγωνιά είναι μαλακές και έχουν ένα μαύρο δαχτυλίδι στο εσωτερικό τους, που το βλέπεις όταν τις κόβεις στην μέση.
- Αυτές που αγοράζονται κατεψυγμένες έχουν υποστεί μερική αφυδάτωση and ταχεία κατάψυξη.
- Αν οι πατάτες αποθηκευτούν σε μέρος με πολύ υγρασία θα χάσουν 7 με 10% του βάρους τους σε μια περίοδο τριών μηνών. Δηλαδή θα συρρικνωθούν. Αν αποθηκευτούν σε μέρος με λίγη υγρασία θα χάσουν περισσότερο βάρος, περίπου 20%.
- Οι περισσότερες ασθένειες που επηρεάζουν τις πατάτες θα σταματήσουν να αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου. Πάνω από αυτήν την θερμοκρασία θα υπάρξουν απώλειες. Αν οι πατάτες είναι καθαρές και χωρίς μαύρα στίγματα πρόκειται να έχετε τέτοιο πρόβλημα. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τι αγοράζετε.
Διάβασε κι αυτό:
3 τρόποι για να συντηρήσεις τις πατάτες για? χρόνια
Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.
Ευχαριστώ!
Ευτύχης Μπλέτσας
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.
Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!
Συνέχισε να δίνεις συμβουλές για τις αποθηκεύσεις τροφίμων γιατί τώρα δεν έχουμε τίποτα για πέταμα.