Πίτες σφακιανές


IMG_7761

Την Κρήτη την λατρεύουμε όχι γιατί είναι από τα πιο μεγαλόπρεπα νησιά μας αλλά και για την καραπληκτική κουζίνα της. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που σήμερα θα ασχοληθούμε με την κρητική κουζίνα λίγο πιο επισταμένα. Πιο συγκεκριμένα θα φτιάξουμε νοστιμότατες πίτες σφακιανές και θα τις συνοδέψουμε με τι άλλο;  Μα, με υπέροχο σφακιανό μέλι.

Υλικά:
½ κιλό αλεύρι για κάθε χρήση Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
4 κουταλιές ελαιόλαδο Cretanthos
½ κουταλάκι αλάτι Ιμαλαίων Saltic
1 ποτηράκι τσικουδιά (50ml)
½ κιλό μυζήθρα
250 ml χλυαρό νερό
Σφακιανό μέλι ΣΑΒΙΟΛΑΚΗΣ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζεις σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο , τσικουδιά και το νερό και ζυμώνεις. Το αφήνεις να ξεκουραστεί. Αφού ξεκουραστεί το χωρίζεις περίπου σε 10 μπαλάκια των 50-75 γραμμαρίων. Παίρνεις μυζήρθα και την κάνεις σαν κεφτεδάκι. Σε ένα ένα μπαλάκι ζύμης ανοίγεις μια τρύπα και βάζεις τη μυζήθρα και το κλείνεις. Τα αφήνεις για ένα δεκάλεπτο, μέσα σε πετσέτα. Βάζεις λίγο λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανοίγεις τις πίτες ώσετε να απλωθεί και το τυρί παντού, και τις βάζεις στο τηγάνι. Σερβίρεται ζεστή με μέλι.

Εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος: Βάζεις μέσα το αλλαντικό της αρεσκείας σου, ρόκα, ελαιόλαδο, αλάτι, βαλσάμικο με γεύση ρόδι και το κλείνεις σαν σάντουιτς.

IMG_7821

 

INFO:

IMG_7742

 

Tips για σφακιανόπιτες:

 

Αν θέλεις να δεις την δεύτερη συνταγή του επεισοδίου δες εδώ.
IMG_7824