Quote

Πολύλοφος Μεσσηνίας

eb1f24a3393e44f462c9f0c1008b2f2c

Ο Πολύλοφος Μεσσηνίας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστός για την Μεγάλη Γιορτή Σύκου που διοργανώνει ο μορφωτικός σύλλογος του χωριού κάθε χρόνο στις 18 Αυγούστου. 3000 κόσμος σταθερά παραβρίσκεται στην εκδήλωση που θε θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες της ευρύτερης περιοχής. Το χωριό είναι πανέμορφο αλλά επειδή δεν ειναι πέρασμα δεν είναι και τόσο γνωστό. Βρίσκεται σε μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου, και έτσι αν πηγαίνεις σε κάποιο άλλο μέρος εκεί γύρω, σπάνια θα περάσεις από μέσα. Αξίζει όμως! Είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό, μέσα στις ελιές και τις συκιές, με όμορφη ατμόσφαιρα και κλίμα με μία τέλεια δροσιά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες. Το χωριό είναι ήσυχο και δεν έχει κάποια ταβέρνα παρά μόνο καφενείο που μπορεί κάποιος να ξαποστάσει και να δροσιστεί.

d04ffc7fefaf1ca934ce75cc6eaf2c94

Ο Πολύλοφος (Τοπική Κοινότητα Πολυλόφου – Δημοτική Ενότητα ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ), ανήκει στον δήμο ΜΕΣΣΗΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Έδρα του δήμου είναι η Μεσσήνη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο Καποδίστριας, μέχρι το 2010, ο Πολύλοφος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πολυλόφου, του πρώην Δήμου ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

ΠΟΛΥΛΟΦΟΣ

Ο Πολύλοφος βρίσκεται 25 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, σε υψόμετρο 182 μέτρων και είναι τοπικό διαμέρισμα που ανήκει στο δήμο Μεσσήνης της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας. Το σημερινό του όνομα οφείλεται στους πολλούς λοφίσκους της περιοχής, που του εξασφαλίζουν απέραντη θέα και κάνουν το τοπίο ειδυλλιακό. Αντικατέστησε το προηγούμενο όνομα “Δαλακλή” (Νταλακλή). Το όνομα αυτό προερχόταν από τον Τούρκο κάτοικο της περιοχής Νταλάχ και αναφερόταν σε γραπτές μαρτυρίες ήδη από την τουρκοκρατία για δυο συνοικισμούς λίγο βορειότερα του σημερινού Πολυλόφου – Άνω και Κάτω Νταλακλή. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Αρκάδες διωγμένοι από τους Τούρκους. Σήμερα οι μόνιμοι είναι λίγοι – περίπου 120 – και ασχολούνται με τη γεωργία, αφού το έδαφος είναι εύφορο, με κυρία παραγωγή ελιές, σύκα, σταφίδα.

ΣΥΚΙΕΣ


Στα όρια του Πολυλόφου υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Αποστολών Πέτρου και Παύλου, όπου λέγεται ότι λειτούργησε ο Παπαφλέσσας πηγαίνοντας προς το Μανιάκι (1825). Από τα θεμέλια του ιερού αναβλύζουν ομώνυμες πηγές – από αυτές υδρεύονται δεκατρία τοπικά διαμερίσματα – ενώ πολύ κοντά υπάρχει επίσης ομώνυμος καταρράκτης.

Βιντεο: Άγιος Παύλος Πολύλοφου Μεσσηνίας

96afb5dee803e07bcf88c5d23991b618

Η κοινότητα διαθέτει: δυο ακόμα εκκλησίες, μια στο κέντρο – του Αγίου Δημητρίου – με ανοιχτό χώρο μπροστά και μια στο κοιμητήριο – της Αγίας Παρασκευής – απεντομωτήριο σύκων με μεγάλη έκταση τριγύρω και ένα παλιό κτίριο, όπου στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο, που σήμερα δε λειτουργεί.

polylofos

 

Γενικά ο Πολύλοφος έχει συντηρημένα και περιποιημένα σπίτια και καλή ρυμοτομία. Συχνά συγκεντρώνει πολύ κόσμο, αφού όσοι γεννήθηκαν σ’ αυτόν, αλλά κατοικούν αλλού, επισκέπτονται τακτικά τα πατρικά σπίτια τους, ενώ παράλληλα έχει έντονη πολιτιστική κίνηση. Ίσως κάποιοι έχουν πάει στην Γιορτή Σύκου αλλά δεν έχετε ποτέ περάσει απο εκεί. Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο από τον χώρο της Γιορτής Σύκου και σας προτείνουμε κάποια μέρα να περάσετε μία βόλτα και να πιείτε έναν καφέ κάτω από την μουριά στο καφενείο του χωριού!

polylofos

 

Φωτογραφία στην γιορτή Σύκου λίγο έξω από τον Πολύλοφο Μεσσηνίας.

DCIM102GOPRO

 

Δες και τα παρακάτω:

Επισημη Σελίδα Μορφωτικού Συλλόγου Πολύλοφου (www.polylofos.gr)

Σελίδα Γιορτής Σύκου στο Facebook (www.facebook.com/giorti.sykou)

12η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο Μεσσηνίας 18/8/13

13η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο Μεσσηνίας 18/8/14

Ο πολύλοφος είναι 20-30 λεπτά από Καλαμάτα όπου πετάει απευθείας από Θεσσαλονίκη η Astra Airlines.

astra airlines kalamataΜην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.


Ευχαριστώ!

Ευτύχης Μπλέτσας

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το site έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.

Αν έχεις οποιαδήποτε παρατήρηση ή σχόλιο, επικοινώνησε μαζί μου. Η συμβολή σου είναι σημαντική στην προσπάθειά μου να βελτιώνομαι διαρκώς. Ευχαριστώ!


image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*